logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bloker Bluetooth/Wifi z pudełek Pringles: Działanie, przyczyny braku efektu, możliwości naprawy

wolfram9 29 Sie 2022 21:23 495 4
REKLAMA
  • #1 20166983
    wolfram9
    Poziom 8  
     Bloker Bluetooth/Wifi z pudełek Pringles: Działanie, przyczyny braku efektu, możliwości naprawy

Zmajstrowałem coś takiego. Prawdę mówiąc nie wiem jak to działa, ale działa, a w każdym razie działało. Po podłączeniu zasilania zakłócało transmisję bluetooth w promieniu około metra, a może i dalej, niestety nie zdążyłem przetestować dokładnie. Są to dwa pudełka po Pringelsach jedno obok drugiego (około 5 mm), zasilanie doprowadzone jest do denek. Problem polega na tym, że wcześniej zasilałem to chińskim paralizatorem który daje około 1 milion Volt (ale pewnie dawał mniej). Niestety paralizator był już mocno przeze mnie "wyeksploatowany" i się sfajczył. Kupiłem generator napięcia 400KV i podłączyłem jak poprzednio, mim o iż układ "kopie" jak szalony, nie uzyskałem żadnego efektu, nawet ułamka takiego efektu jaki dawało zasilanie paralizatorem. W tym miejscu jest sedno mojego zapytania, co tu stanowi problem i dlaczego teraz w ogóle nie działa. Czy 400kV to po prostu za mało? Czy istnieje jakieś progowe napięcie przy którym to zadziała? Czy może tu chodzi o inną charakterystykę układu niż sama wysokość napięcia? Czym się różni taki paralizator od układu generującego wysokie napięcie? Czy trzeba będzie kupić porostu silniejszy układ generujący napięcie, czy może da się to jakoś "skompensować"?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20167586
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4184
    Zakłócanie mogło pochodzić od iskier przeskakujących między pudełkami (400kV powinno dawać iskry nawet na parędziesiąt cm), albo od generatora - może te iskry teraz są słabsze, może generator działa na innej częstotliwości, a może ma filtr, żeby nie emitował zakłóceń, a ten chiński w ramach oszczędności był bez filtru?
  • REKLAMA
  • #3 20168210
    wolfram9
    Poziom 8  
    Nie wiem jak to sprawdzić, czy generator ma filtr czy nie, można to sprawdzić po jakimś symbolu? Czyli możliwe, że zakłócanie transmisji bluetooth mogło pochodzić od samego łuku elektrycznego a "przemyślna" budowa "anteny" nie miała z tym nic wspólnego? Mógłbyś to jakoś pokrótce wytłumaczyć jak to działa z fizycznego punktu widzenia, bo zawsze myślałem, że aby wygenerować falę elektromagnetyczną zawsze jest potrzebny przewodnik, cewka albo antena. Co do częstotliwości, gdybym załóżmy chciał zwiększyć częstotliwość prądu/iskry w tym generatorze to czy jest jakiś prosty sposób aby to zrobić, jakiś gotowy układ który można by do tego konkretnego generatora 400kV podłączyć?
  • REKLAMA
  • #4 20168238
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4184
    wolfram9 napisał:
    gdybym załóżmy chciał zwiększyć częstotliwość prądu/iskry w tym generatorze to czy jest jakiś prosty sposób

Nie ma. Pewnie przypadkiem trafiłeś na generator, który zakłócał BT i WiFi - to jest częstotliwość 2,4GHz, przetwornice używają częstotliwości tysiące razy niższej - jak to się stało, że ten generator zakłócał BT, pozostaje zagadką. Być może przyczyną zakłóceń było uszkodzenie, i te zakłócenia były jego objawem - a potem to samo uszkodzenie spowodowało, że generator przestał działać.
  • #5 20168297
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6027
    Na 2,4GHz sam generator nie zakłóca, tylko łuk elektryczny, pewnie będzie miała znaczenie częstotliwość powtarzania iskier - WiFi/BT są zaprojektowane tak żeby było trudno je zakłócić.
REKLAMA