logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Komputery mulą podczas korzystania z bankowości internetowej - co robić?

hombremar 02 Wrz 2022 21:58 726 15
  • #1 20172728
    hombremar
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam serdecznie.
    mam nadzieję, że mój problem umieściłem w stosownym dziale, ale jestem zupełnym laikiem i w tematach na elektrodzie i w komputerach. Poproszę zatem Administratora o ewentualne przeniesienie mojego postu do stosownego działu, za co z góry dziękuję.
    Rzecz wygląda bowiem tak - Jestem posiadaczem dwóch komputerów jeden PC, a drugi laptop, które z Internetem łączą się bezprzewodowo przez router sieci T-mobile. Tutaj mały wtręt - jestem samotny, PC używam intensywnie w dzień w salonie, a laptopa mam w sypialni i włączam go kiedy leżę w łóżku i mam ochotę coś tam sobie pooglądać, więc te dwie maszyny nie pracują jednocześnie.
    Teraz sedno sprawy;
    Od kilku miesięcy pojawił się mianowicie taki problem, że jak chcę wykonać przelew prze bankowość internetową to te dwa komputery zachowują się bardzo dziwnie. Kiedy bowiem próbuję to zrobić na komputerze stacjonarnym to po wpisaniu numeru Klienta komputer ten "mieli" i "mieli" oczy bolą od wpatrywania się w ekran od tego kręcącego się kursora i....nie ma szans na zalogowanie się do swojego konta - tutaj chcę jasno powiedzieć - taka sytuacja trwa od kilku miesięcy, bo przez długi czas wszystko działało bardzo dobrze i przelewy robiłem właśnie z tego stacjonarnego komputera.
    Zupełnie inaczej jest z laptopem, bo tam siadam, otwieram stronę Banku, wpisuję NK i błyskawicznie pokazuje się strona gdzie wpisuję hasło i nawet nie zdążę mrugnąć powieką, a już jestem na swoim profilu - dokonuję przelewu (ów) - klikam wyloguj i jestem poprawnie wylogowany. Dla jasności sprawy rzecz ma się w tym samym czasie, próbuję się logować na PC, oczywiście zupełnie mi się to nie udaje, biorę "papiery" idę do sypialni, otwieram laptopa i po paru minutach jest "po sprawie".
    Szanowni forumowicze zatem z wielką pokorą chciałbym prosić o wszelką pomoc, żeby sytuacja wróciła do dawnych czasów, kiedy na tych dwóch maszynach robiłem przelewy szybko, sprawnie, bez żadnych problemów. Oczywiście był wyłączany router, czyszczenie pamięci robione już przed każdą próbą połączenia się z Bankiem, na stacjonarnym czyszczenie AWDCLEANER, CC CLEANER, NINJA ale nic nie pomaga. Może znajdzie się jakaś miła osoba, która będzie wyrozumiała dla takiego laika, a która zna się na tych sprawach i podpowie co powinienem zrobić.
    Dane: WIN 10, EDGE (zawsze najnowsza wersja), Bitdefender opłacony do pełnej wersji z VPN i SAFEPAY - router widzi antenę dostawcy Internetu pięć kresek (do komina elektrowni to kamieniem dorzucę ze swojego okna) - gdyby były potrzebne jakieś jeszcze info to proszę pisać...

Z góry dziękuję za wszystkie porady, sugestie i wyrozumiałość.
    Z poważaniem.
    Tadeusz
  • Pomocny post
    #2 20172754
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10425
    > Bitdefender opłacony do pełnej wersji z VPN i SAFEPAY

To pierwsze czego bym sie pozbyl i sprawdzil ponownie.

Co to za komputery? Podaj model laptopa i jego specyfikacje, tak samo specyfikacje komputera stacjonarnego.

Sprawdzales inne przegladarki? Chrome, Firefox?
  • #3 20174198
    hombremar
    Poziom 10  
    Bardzo dziękuję - nie sprawdzałem w innych przeglądarkach, ale sprawdzę i natychmiast podam co z tego wyszło
  • #4 20176889
    hombremar
    Poziom 10  
    To znalazłem, jeżeli są potrzebne inne dane to proszę o podpowiedź gdzie one znaleźć.

Laptop:
    HP Zbook 17 G2
    Nazwa urządzenia DESKTOP-EB0HE6H
    Procesor Intel(R) Core(TM) i7-4810MQ CPU @ 2.80GHz 2.80 GHz
    Zainstalowana pamięć RAM 16,0 GB
    Identyfikator urządzenia 3CFA3490-0401-44AE-B1C0-5E8812BA9123
    Identyfikator produktu 00330-80000-00000-AA670
    Typ systemu 64-bitowy system operacyjny, procesor x64
    Pióro i urządzenia dotykowe Brak obsługi pióra i wprowadzania dotykowego dla tego ekranu
    PC
    Windows 10 Pro
    21H2
    Nazwa urządzenia DESKTOP-VNSJSGR
    Procesor Intel(R) Core(TM) i5-3470 CPU @ 3.20GHz 3.20 GHz
    Identyfikator urządzenia FEF6A143-D2B4-4AC1-A77B-F5EA992F2C47
    Identyfikator produktu 00330-50320-14241-AAOEM
    Pióro i urządzenia dotykowe Brak obsługi pióra i wprowadzania dotykowego dla tego ekranu
  • #5 20176963
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Dyski SSD czy talerzowe? Sprawdzisz np. w CrystalDiskInfo Portable - podaj modele.

> Sprawdzales inne przegladarki? Chrome, Firefox?

Zamiesc w zalaczniku logi z FRST, ze skanowania (addition oraz frst.txt z obu komputerow - tylko zaznacz, ktore sa z ktorego).
    https://www.bleepingcomputer.com/download/farbar-recovery-scan-tool/
  • #6 20177917
    aryan2
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    hombremar napisał:
    PC
    Windows 10 Pro
    21H2
    Nazwa urządzenia DESKTOP-VNSJSGR
    Procesor Intel(R) Core(TM) i5-3470 CPU @ 3.20GHz 3.20 GHz
    Identyfikator urządzenia FEF6A143-D2B4-4AC1-A77B-F5EA992F2C47
    Identyfikator produktu 00330-50320-14241-AAOEM

Na takim zestawie z 8GB ramu stronki ładuja sie szybko, coś masz zle ustawione.
    Pokaz listę zainstalowanych programów i procesów.
    Spróbuj zainstalować Firefoxa
  • #7 20178387
    hombremar
    Poziom 10  
    Tak to wyszło kiedy chciałem zainstalować proponowany program....nie ukrywałem, że się na komputerach nie znam więc przepraszam, że się nie udało
  • #8 20178409
    hombremar
    Poziom 10  
    Więc tak - po zainstalowaniu FireFox logowanie do banku na stacjonarnym (PC) trwa tak szybko, że nawet powieką nie zdążyłem mrugnąć i już byłem na swoim profilu - ZADZIAŁAŁO!!!, ale....jest małe ale....kiedy loguję się z EDGE (mam na myśli PC) strona Banku uruchamia się wraz z uruchomieniem modułów VPN i SAFEPAY, natomiast kiedy uruchamiam stronę Banku w FireFox VPN i SAFEPAY się nie uruchamia ....boję się, że wszelkie operacje na koncie nie są/będą chronione - w BITDEFENDERZE jest zalecenie, aby strona Banku otwierać właśnie uruchamiając SAFEPAY.
    Oczywiście poszukam też, czy SAFEPAY I VPN mogą być używane w FF...ma nadzieję, że jakoś dojdę do rozwiązania, aby operacje na otwartym profilu Banku były bezpieczne
  • Pomocny post
    #9 20178498
    ThethaETX
    Poziom 19  
    Ocena: 70
    @ay56 - nie polecałbym używać tego programu. Według mnie to śmieć, zapewne taki sam jak Spybot Search and Destroy.
    Komputery mulą podczas korzystania z bankowości internetowej - co robić?

@hombremar
    Może masz zainfekowaną przeglądarkę lub przeładowaną zbędnymi rozszerzeniami? Ewentualnie na pewno jakiś adware/PUP.
    Na ten moment lepiej nie korzystaj z bankowości elektronicznej na komputerze, dopóki nie wykluczy się infekcji.

W pasku adresu Microsoft Edge wpisz i przejdź na "edge://settings/resetProfileSettings" i wybierz "reset".

CCleaner i System Ninja także radziłbym usunąć - są zbędne. Wystarczy systemowe narzędzie oczyszczanie dysku.

Profilaktyczne skanowanie na obu urządzeniach:

- RogueKiller Anti Malware
    Zalecane pobranie wersji przenośnej (portable). Przed uruchomieniem pełnego skanowania należy włączyć w ustawieniach bezsygnaturowy „moduł MaIPE (BETA)”; opcjonalnie „skanuj z pełną wydajnością” (ustawienia → ustawienia skanowania).

- Emsisoft Emergency KIT
    Przed rozpoczęciem skanowania wykonaj aktualizację sygnatur, następnie wybierz „malware skan”. Upewnij się, że wykrywanie potencjalnie niechcianych programów (PNP) jest włączone. Raporty z pracy skanera znajdują się w lokacji C:\EEK\Reports.

Przenośny skaner Emsisoftu pozostaw do okresowych skanowań swojego urządzenia.

Daj znać jeśli powyższe skanery coś znajdą. Najlepiej zamieść zrzut ekranu (screen). ;)

Wykonaj logi FRST zgodnie z wątkiemhttps://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3815619.html
    Pamiętaj o załączeniu odpowiednio plików "FRST.txt." i "Addition.txt" utworzonych po uruchomieniu opcji "skanuj".
  • #10 20178552
    Kolobos
    Spec od komputerów
    @ThethaETX gorszy niz SpyBot, SpyHunter wyswietla(l) falszywe wyniki skanowania zeby "zachecic" do zakupu, byly tez problemy z "automatyczna" platnoscia za licencje ;-) SpyBot byl kiedys bardzo dobry, ale to byly czasy Windows 9x, pozniej sie troche pogubili i nikt juz tego nie uzywa, a instalacja pod W10 konczy sie zamykaniem co chwile uslugi programu. SpyHunter mozna smialo uznac, za program szkodliwy, a jego polecanie za calkowity brak wiedzy w temacie.

@hombremar po co zamiesciles program frst w zalaczniku? Miales wykonac skan i zamiescic addition i frst.txt, tak jak napisalem. Nie uzywaj Edge, a SAFEPAY I VPN Ci do niczego nie potrzebne, o ile nie jestes tak naiwny, zeby logowac sie i wpisywac kody jednorazowe na falszywej stronie banku podanej przez jakiegos oszusta.
  • #11 20179716
    aryan2
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    hombremar napisał:
    Więc tak - po zainstalowaniu FireFox logowanie do banku na stacjonarnym (PC) trwa tak szybko, że nawet powieką nie zdążyłem mrugnąć i już byłem na swoim profilu - ZADZIAŁAŁO!!!, ale....jest małe ale....kiedy loguję się z EDGE (mam na myśli PC) strona Banku uruchamia się wraz z uruchomieniem modułów VPN i SAFEPAY, natomiast kiedy uruchamiam stronę Banku w FireFox VPN i SAFEPAY się nie uruchamia ....boję się, że wszelkie operacje na koncie nie są/będą chronione - w BITDEFENDERZE jest zalecenie, aby strona Banku otwierać właśnie uruchamiając SAFEPAY.
    Oczywiście poszukam też, czy SAFEPAY I VPN mogą być używane w FF...ma nadzieję, że jakoś dojdę do rozwiązania, aby operacje na otwartym profilu Banku były bezpieczne

NIE dygaj.
    Do firefoxa zamontuje dodatki : ublock origin;
    oraz No script - bardzo fajny dodatke blokujacy skrypty. Na poaczatku troche problemów z ustawieniem stron ale dobrze działą
  • #12 20179783
    hombremar
    Poziom 10  
    Szanowni Panowie - na razie zawieszam dyskusję (jeśli jednak przyjdą nowe pomysły to proszę je tutaj oczywiście opisywać) bo wysłałem zapytanie-reklamację do Banku z prośbą o wyjaśnienie tego problemu - mam czekać 15 dni, a w przypadku jakichś trudności ze zdiagnozowaniem to nawet ponad 30 dni więc poczekajmy - oczywiście podzielę się z Wami wnioskami i tym co wymyślą spece z Banku.
    Dziękuję za dotychczasową korespondencję i cenne niewątpliwie porady, proszę o cierpliwość i wyrozumiałość.
    Pozdrawiam wszystkich respondentów i jeszcze raz dziękuję...cdn
  • #13 20179795
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Niby co im napisales, ze Ci sie wolno strona otwiera? Marnujesz tylko ich czas i nasz zreszta tez, bo nadal nie wykonales tego co zostalo podane, a otwiera sie wolno bo badziew od Bitdefender'a wszystko spowalnia.
  • #14 20180006
    hombremar
    Poziom 10  
    Sorki Kolego, nie mam takiej wiedzy jak Ty więc szukam rozwiązania tego problemu powoli, krok po kroku bo nie mogę korzystać z bankowości internetowej tak jak chciałbym, ALE ŻEBY BYĆ BEZPIECZNYM! - to jest mój cel!!!
    Kilka minut temu spróbowałem zrobić kolejny krok, który ogarniam i WYŁĄCZYŁEM TE DWA MODUŁY W USTAWIENIACH BITDEFENDERA I....ZADZIAŁAŁO!!!.Zalogowałem się na stronę Banku bardzo szybko, wykonałem kilka przelewów bez żadnych trudności i prawidłowo się wylogowałem - CZYLI JUŻ WIADOMO CO POWODUJE TE KŁOPOTY.
    Proszę nie pisz mi, że proponowałeś to wcześniej, bo umiem czytać, ale tak jak napisałem szukam/szukałem rozwiązania krok po kroku, żeby ZROZUMIEĆ co się dzieje i żeby korzystać z komputera świadomie i bezpiecznie. Problem polega na tym, że zakupiłem ten program antywirusowy, bo chwalą go wszyscy i oferował właśnie bezpieczeństwo w Sieci. Proszę nie pisz mi, że to badziewie, bo Ty byś sobie poradził, gdyby coś się stało, a ja nie mam ochoty zostać okradziony czy tam jakoś zahakowany. Mam nadzieję, że mnie zrozumiesz, więc moja reklamacja do Banku nie wzięła się stąd, że chcę im czas marnować, tylko, że JA, JESZCZE RAZ JA MAM PRAWO DO BYCIA W INTERNECIE BEZPIECZNYM....PRZECIEŻ WŁAŚNIE BANK JEST OD TEGO, ŻEBY POMÓC, A NIE ŻEBYM PRACOWAŁ Z PROGRAMEM ANTYWIRUSOWYM MAJĄC WYŁĄCZONE BARDZO WAŻNE MODUŁY.
    TO PO CO REKLAMUJĄ, TESTUJĄ TAKIE PRODUKTY POWAŻNE PISMA KOMPUTEROWE I..... P O L E C A J Ą!!! TAKIE PRODUKTY. Sorki Wodzu zainteresowałeś się moim problemem za co dziękuję, ale proszę nie traktuj mnie jak nieuka, który czytać nie potrafi.
    Jeszcze raz bardzo Wszystkim dziękuję za pomoc, na razie jeszcze uważam, że problem nie został rozwiązany i podzielę się WSZYSTKIMI ustaleniami i zaleceniami z Banku.
  • Pomocny post
    #15 20180155
    Kolobos
    Spec od komputerów
    > nie mam takiej wiedzy jak Ty więc szukam rozwiązania tego problemu powoli, krok po kroku

Skoro widzisz, ze w przegladarce z dodatkami dziala wolno, a w drugiej bez dziala normalnie to chyba nie trzeba tutaj dlugo myslec nad tym co powoduje problem? Do tego majac to podane pare razy w watku...

> nie mogę korzystać z bankowości internetowej tak jak chciałbym

Oczywiscie, ze mozesz. Kto Ci broni?

> ALE ŻEBY BYĆ BEZPIECZNYM! - to jest mój cel!!!

W takim razie odlacz komputer od internetu i zamknij go w sejfie, wtedy bedziesz w miare bezpieczny, niestety nie zapewni Ci tego zaden program antywirusowy, nie wazne w ilu pismach zobaczysz sponsorowane testy zachecajace do zakupu. Tutaj pomoze jedynie myslenie i podstawowa wiedza, a tego program nie zastapi, nie wazne ile za niego zaplacisz, nie bedzie myslal za Ciebie.

> CZYLI JUŻ WIADOMO CO POWODUJE TE KŁOPOTY

Bylo wiadomo, zanim napisales do banku, wiec po co to zrobiles? Moze jeszcze napisz do Bitdefendera, czemu ich program wszystko spowalnia, koniecznie dolacz zdanie ponizej, oczywiscie z capslockiem!

> JESZCZE RAZ JA MAM PRAWO DO BYCIA W INTERNECIE BEZPIECZNYM....

...

> PRZECIEŻ WŁAŚNIE BANK JEST OD TEGO, ŻEBY POMÓC

Wspolczuje pracownikom banku.

> A NIE ŻEBYM PRACOWAŁ Z PROGRAMEM ANTYWIRUSOWYM MAJĄC WYŁĄCZONE BARDZO WAŻNE MODUŁY.

To nie wylaczaj, przeciez mozesz miec wlaczone i bedzie sie wolno otwierac, to cena, ktora placisz za prawo do bycia bezpiecznym w internecie! ;-)

> TO PO CO REKLAMUJĄ, TESTUJĄ TAKIE PRODUKTY POWAŻNE PISMA KOMPUTEROWE I..... P O L E C A J Ą!!! TAKIE PRODUKTY.

Zebys czul ciagle zagrozenie, zebys dostawal paranoi podczas korzystania ze strony banku, w koncu zebys kupil program i im sie udalo, jestes doskonalym przykladem.

> Sorki Wodzu zainteresowałeś się moim problemem za co dziękuję, ale proszę nie traktuj mnie jak nieuka, który czytać nie potrafi.

Gdzie cos takiego napisalem? Chyba sam sobie przypinasz taka latke.
  • #16 20188949
    hombremar
    Poziom 10  
    Pomógł mi forumowicz

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wolnym działaniem komputerów podczas korzystania z bankowości internetowej. Posiada stacjonarny PC oraz laptop, oba z systemem Windows 10, które łączą się z Internetem przez router T-mobile. Po zainstalowaniu przeglądarki Firefox, logowanie do banku znacznie przyspieszyło, w przeciwieństwie do Microsoft Edge, gdzie problemy występowały z powodu aktywnych modułów VPN i SAFEPAY w programie Bitdefender. Użytkownik wyłączył te moduły, co poprawiło wydajność. W dyskusji poruszono również kwestie związane z zainfekowanymi przeglądarkami, zbędnymi rozszerzeniami oraz zaleceniami dotyczącymi skanowania systemu w celu wykluczenia infekcji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA