Witam, mam wzmacniacz Kenwood KA-1010 i chciałbym wiedzieć czy jest do niego możliwość podłączenia korektora graficznego (equalizera).
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tam398216 Usunięty napisał:Ja chyba nie mam czego "upuszczać"? Po prostu Kolega zadał proste pytanie i otrzymał prostą odpowiedź. Uważasz że błędną? Także instrukcja korektora firmy Kenwood wskazuje na możliwość akurat takiego podłączenia. Dlatego Twój argument, że "[i]tu takiej możliwości producent nie przewidział"[/i] wydaje się nieco naciągany. Owszem, przewidział i to z wykorzystaniem tych właśnie gniazd, które zostały wskazane. Kenwood wcale nie jest tu wyjątkiem, bo bardzo wiele wzmacniaczy klasy popularnej ma korektory podłączane dokładne w ten sposób. A w wypadku Kenwood KA-1010 zwyczajnie nie da się tego zrobić tego inaczej, bez przeróbki tego wzmacniacza.Mobali - Spuść ciśnienie proszę.
398216 Usunięty napisał:Mylisz się. Podłączenie korektora we wskazany sposób wcale nie pozbawi autora funkcjonalności wzmacniacza. Chyba, że masz na myśli na przykład regulatory barwy dźwięku? Ale to właśnie ich użycie razem z korektorem graficznym raczej nie ma głębszego sensu, prawda?Tylko że takie podłączenie nie zapewni korzystania ze wszystkich opcji wzmacniacza. I tego sensu dotyczył mój post.
Mobali napisał:No więc właśnie nieprawda. Dlaczego, że korektor graficzny służy do korekcji wpływu akustyki pomieszczenia odsłuchowego. Ustawia się go z założenia raz i potem już nie rusza (chyba, ze w wyraźny sposób zmienią się te warunki - np dojdzie jakiś mebel, lub zdejmiemy ze ściany makatkę). Barwa dźwięku to zupełnie co innego i z natury rzeczy ma służyć w wypadku konieczności "wyrównania" brzmienia konkretnego nagrania dla własnych upodobań.Chyba, że masz na myśli na przykład regulatory barwy dźwięku? Ale to właśnie ich użycie razem z korektorem graficznym raczej nie ma głębszego sensu, prawda?
398216 Usunięty napisał:Dziękuję, ale sam się wykierowałemChciałem Cię nakierować...
398216 Usunięty napisał:Więc błądzę. I niech tak pozostaniewolisz upierać się przy z gruntu złym założeniu jakoby korektor graficzny miał zastępować korekcję barwy we wzmacniaczu.