logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy uda się podłączyć korektor graficzny do wzmacniacza Kenwood KA-1010?

Jakub0000 03 Wrz 2022 11:41 2016 9
REKLAMA
  • #1 20173156
    Jakub0000
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Witam, mam wzmacniacz Kenwood KA-1010 i chciałbym wiedzieć czy jest do niego możliwość podłączenia korektora graficznego (equalizera).
  • REKLAMA
  • #2 20173197
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3794
    Tak, można to zrobić za pomocą zwykłego przewodu ekranowanego RCA. Możesz na przykład wykorzystać wejście/wyjście dla magnetofonu lub zestaw gniazd MD (to ostatnie po prawej). Wskaż proszę jaki to korektor i wklej zdjęcia tyłów wraz z gniazdami, to będzie łatwiej wytłumaczyć co i jak połączyć.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20173209
    Jakub0000
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Okej, na razie nie mam żadnego korektora ale planuje kupić i chciałem się upewnić czy będzie kontatybilny z wzmacniaczem. Dziękuję za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #4 20173217
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9242
    Zastanówmy się... zanim udzielimy porady jak wyżej.
    Podłączyć można - zawsze. Jednak czy nie będzie to nazbyt upierdliwe?
    Ideą equalizera jest wpięcie go tuż przed wejście samego wzmacniacza mocy. Tu takiej możliwości producent nie przewidział. W związku z powyższym ... może kolega Mobali wytłumaczy.
  • #5 20173244
    Mobali
    Poziom 43  
    @398216 Usunięty Pytanie Kolegi nie dotyczyło "sensu" czy też ewentualnych "upierdliwości", ale możliwości podpięcia korektora graficznego. A taka bez wątpienia istnieje, bez przeróbki wzmacniacza, z wykorzystaniem istniejących gniazd, które wskazałem. I nie chcę się sprzeczać na temat idei - dla mnie w dobrze zestawionym systemie, korektor graficzny jest po prostu zupełnie zbędnym elementem zestawu, choć niektórzy uważają inaczej. Jeżeli kiedyś Kolega Jakub0000 zapyta nie tyle o możliwość podłączenia, ale o przeróbkę wzmacniacza i wykonania dodatkowych gniazd, wtedy możemy ciągnąć ten wątek dalej ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 20173359
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Mobali - Spuść ciśnienie proszę. Nie miałem zamiaru (i nadal nie mam) się kłócić, ale wskazać na sens (właśnie - takie coś czego Ty nie uwzględniłeś) takiego podłączenia. A to, że się da podłączyć - nie przeczę przecież? Pisałem: "Podłączyć można - zawsze." Tylko że takie podłączenie nie zapewni korzystania ze wszystkich opcji wzmacniacza. I tego sensu dotyczył mój post.
    Niczego innego.
    Więc zamiast się burzyć wyjaśnij teraz proszę Autorowi na czym polega tenże brak sensu i jakie opcje wzmacniacza w takim podłączeniu zostaną pominięte. Czemu proszę o to Ciebie? No cóż - skoro powiedziało się A trzeba powiedzieć i B. Napisałeś, że można to teraz wyjaśnij czemuż to będzie służyć poza samą możliwością podłączenia.
  • #7 20173396
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1379
    Co prawda nie jestem Mobali ale może coś sensownego napiszę. Być może pomieszczenie do odsłuchu kol. Jakub000 ma pewne mankamenty, których nie da się wyeliminować prostą regulacją barwy dźwieku jaką zapewnia wzmacniacz i z tego względu potrzebny jest korektor. W 99% urządzeń ustawienie potencjometrów barwy w pozycji "0" zapewnia liniową ch-kę przenoszenia więc podpięcie korektora graficznego do wejścia liniowego nie zakłóci pracy wzmacniacza a wszystkie pozostałe jego funkcje zostaną zachowane. Mogą co najwyżej wzrosnąć szumy i zniekształcenia wnoszone przez dodatkowe urządzenie.
  • REKLAMA
  • #8 20173890
    Mobali
    Poziom 43  
    398216 Usunięty napisał:
    Mobali - Spuść ciśnienie proszę.
    Ja chyba nie mam czego "upuszczać"? Po prostu Kolega zadał proste pytanie i otrzymał prostą odpowiedź. Uważasz że błędną? Także instrukcja korektora firmy Kenwood wskazuje na możliwość akurat takiego podłączenia. Dlatego Twój argument, że "[i]tu takiej możliwości producent nie przewidział"[/i] wydaje się nieco naciągany. Owszem, przewidział i to z wykorzystaniem tych właśnie gniazd, które zostały wskazane. Kenwood wcale nie jest tu wyjątkiem, bo bardzo wiele wzmacniaczy klasy popularnej ma korektory podłączane dokładne w ten sposób. A w wypadku Kenwood KA-1010 zwyczajnie nie da się tego zrobić tego inaczej, bez przeróbki tego wzmacniacza.

398216 Usunięty napisał:
    Tylko że takie podłączenie nie zapewni korzystania ze wszystkich opcji wzmacniacza. I tego sensu dotyczył mój post.
    Mylisz się. Podłączenie korektora we wskazany sposób wcale nie pozbawi autora funkcjonalności wzmacniacza. Chyba, że masz na myśli na przykład regulatory barwy dźwięku? Ale to właśnie ich użycie razem z korektorem graficznym raczej nie ma głębszego sensu, prawda?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 20173980
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Mobali napisał:
    Chyba, że masz na myśli na przykład regulatory barwy dźwięku? Ale to właśnie ich użycie razem z korektorem graficznym raczej nie ma głębszego sensu, prawda?
    No więc właśnie nieprawda. Dlaczego, że korektor graficzny służy do korekcji wpływu akustyki pomieszczenia odsłuchowego. Ustawia się go z założenia raz i potem już nie rusza (chyba, ze w wyraźny sposób zmienią się te warunki - np dojdzie jakiś mebel, lub zdejmiemy ze ściany makatkę). Barwa dźwięku to zupełnie co innego i z natury rzeczy ma służyć w wypadku konieczności "wyrównania" brzmienia konkretnego nagrania dla własnych upodobań.
    Błędnym jest więc zakładanie, ze korektor graficzny ma zastępować barwę dźwięku wzmacniacza - w takim wypadku każda zmiana nośnika dźwięku czy konkretnej melodii zmuszała by do ustawiania nie dwóch gałek ale (zależy od ilości pasm korektora) kilku położeń suwaków. Jest to z założenia bardziej upierdliwe, a i zapamiętanie konkretnych ustawień trudniejsze niż w wypadku korekcji wysokie/niskie we wzmacniaczu.
    A czemu upieram się, że producent nie przewidział możliwości podznaczenie korektora? Proste - gdyby przewidział dołożyłby dwa komplety gniazd specjalnie do tego celu przeznaczonych.

Chciałem Cię nakierować byś powyższe wytłumaczył Autorowi, zamiast tego widzę, że wolisz upierać się przy z gruntu złym założeniu jakoby korektor graficzny miał zastępować korekcję barwy we wzmacniaczu. Myślałem że forum techniczne winno krzewić poprawne technicznie (a w tym kontekście również i akustyczne) rozwiązania - najwidoczniej się myliłem.

P.S. Nie wspominam o fakcie, że poziomy korektora są przeważnie nieco inne niż poziomy wyjścia/wejścia magnetofonu czy nawet minidisc - to akurat najmniejszy problem.
  • #10 20174470
    Mobali
    Poziom 43  
    398216 Usunięty napisał:
    Chciałem Cię nakierować...
    Dziękuję, ale sam się wykierowałem ;-)
    398216 Usunięty napisał:
    wolisz upierać się przy z gruntu złym założeniu jakoby korektor graficzny miał zastępować korekcję barwy we wzmacniaczu.
    Więc błądzę. I niech tak pozostanie ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zapytał o możliwość podłączenia korektora graficznego do wzmacniacza Kenwood KA-1010. Odpowiedzi wskazują, że podłączenie jest możliwe za pomocą przewodów RCA, wykorzystując gniazda dla magnetofonu lub MD. Istnieją jednak wątpliwości co do sensowności takiego podłączenia, ponieważ wzmacniacz nie przewiduje bezpośredniego wpięcia korektora przed wejście mocy, co może ograniczać funkcjonalność. Użytkownicy podkreślają, że korektor graficzny powinien być używany do korekcji akustyki pomieszczenia, a nie jako zamiennik dla regulacji barwy dźwięku wzmacniacza. Wskazano również, że podłączenie może wprowadzać dodatkowe szumy i zniekształcenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA