logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Plan instalacji dostarczony przez dewelopera - pomoc w identyfikacji symboli

Mavannkas 11 Wrz 2022 17:03 1914 42
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Co oznaczają symbole „0” i „Z” na planie instalacji elektrycznej od dewelopera?

Najpewniej „Z” oznacza zmywarkę, a „0”/„O” okap, ale bez legendy można to tylko domniemywać [#20185243][#20185464] Projekt powinien zawierać opis i legendę wyjaśniającą użyte symbole [#20185243]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 20185057
    Mavannkas
    Poziom 4  
    Hej,

co oznaczają zaznaczone przeze mnie symbole?

4. Czym jest to "0"
    7. Co oznacza to "Z"

Plan instalacji dostarczony przez dewelopera - pomoc w identyfikacji symboli

Z góry dzięki za pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 20185226
    gorki73
    Poziom 39  
    Ocena: 1072
    wiktorludwiniak napisał:
    7. Co oznacza to "Z"

Dla mnie oznaczałoby to gniazdko z uziemieniem i może dodatkową klapką ochronną (choć symbol jest całkiem inny).
    Co zasila to gniazdko?
  • #3 20185243
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4335
    A gdzież to można gniazda bez styku ochronnego montować?
    Projekt powinien posiadać opis jak i legendę wyjaśniającą znaczenie użytych symboli.
    Tu można tylko domniemywać, że Z to zmywarka, zaś O to okap.
  • #4 20185251
    gorki73
    Poziom 39  
    kkas12 napisał:
    A gdzież to można gniazda bez styku ochronnego montować?
    Oczywiście Kolego Krzysztofie, że nie można.

kkas12 napisał:
    u można tylko domniemywać, że Z to zmywarka, zaś O to okap.
    To jest genialne ! i przy tym bym pozostał.
  • #5 20185266
    Mavannkas
    Poziom 4  
    No niestety ale deveoper dostarczył mi projekt w formie wycinka większego planu, bez żadnej legendy ani nic... A nawet na to czekałem miesiąc. Więc próbuję jakoś sam ogarnąć.
  • #6 20185274
    gorki73
    Poziom 39  
    wiktorludwiniak napisał:
    A nawet na to czekałem miesiąc

Coś podobnego, łaskę robi, że chcesz kupić u niego mieszkanie/dom. To są jaja. Zażądaj od niego również schematu instalacji (z przekrojami kabli, szczególnie dla kuchni, liczbę obwodów etc.) bo chcesz zobaczyć gdzie będą gniazdka i jak to będzie wykonane, wg. mnie masz do tego prawo.

Dodano po 2 [minuty]:

wiktorludwiniak napisał:
    Więc próbuję jakoś sam ogarnąć.

A co Ty chcesz ogarnąć?
  • #7 20185329
    Mavannkas
    Poziom 4  
    Mieć prawo mam, ale pewnie dostarczą to po odbiorze dopiero... Bo on pewnie już w tym miesiacu będzie. Ponoć i tak zrobili dla nas "wyjątek" wysyłając to. A do aktu notarialnego dołączyli rzut z informatora(oczywiście bez wymiarów) z informacją, żebym sobie wszystko sam ze skali policzyl :)

A ogarnąć chce po prostu co kupić aby móc od razu zacząć wszystko montować
  • #8 20185382
    kkas12
    Poziom 43  
    A co ty masz kupować?
    Osprzęt?
    Przecież osprzęt powinien być zamontowany a instalacja sprawdzona pod kątem prawidłowości połaczeń z wykonanym pomiarem rezystancji izolacji.
  • REKLAMA
  • #9 20185441
    Mavannkas
    Poziom 4  
    Taki końcowy osprzęt gniazdka szybkozłączki itd. Takie duperele tylko
  • REKLAMA
  • #11 20185464
    tyqva
    Poziom 37  
    Ocena: 1188
    Mavannkas napisał:
    ...
    7. Co oznacza to "Z" ...

kkas12 napisał:
    ...Tu można tylko domniemywać, że Z to zmywarka, zaś O to okap.

Też tak sądzę.
  • #12 20185556
    gorki73
    Poziom 39  
    Mavannkas napisał:

Szok! No to ja czekam na protokół odbioru instalacji elektrycznej i oddanie jej do bezpiecznego użytkowania. Jak możesz to przedstaw go tutaj z pomiarami.
    A pomiary będą wykonane kiedy, jak to zmontujesz, czy jak? Kto to będzie montował?
  • #13 20185581
    tyqva
    Poziom 37  
    Mavannkas napisał:

Takie duperele mogą się zakończyć tak:
    po białym montażu pomiary nie wyjdą poprawnie, deweloper winę za błędy w instalacji zrzuci na wykonującego biały montaż.
    I będzie ładna katastrofa.
    Kolego, sam sobie kupujesz sznur.
  • #14 20188848
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1053
    tyqva napisał:
    Mavannkas napisał:

Takie duperele mogą się zakończyć tak:
    po białym montażu pomiary nie wyjdą poprawnie, deweloper winę za błędy w instalacji zrzuci na wykonującego biały montaż.
    I będzie ładna katastrofa.
    Kolego, sam sobie kupujesz sznur.

Dużo ludzi zmienia osprzęt bo ten deweloperski mu nie pasuje.
  • #16 20188913
    Chris_W
    Poziom 39  
    kkas12 napisał:
    Ale po pomiarach!
    A autor osprzetu nie ma zamontowanego anii połaczonej instalacji.
    Więc pomiarów żadnych wykonanych nie było.

Bo tam jeszcze nieskończone ;)
    A autor się wpakował deweloperowi w trakcie prac.
  • REKLAMA
  • #17 20188961
    750kV
    Poziom 33  
    Ocena: 717
    5 - połączenie wyrównawcze metalowego zlewozmywaka.
  • #18 20189003
    Mavannkas
    Poziom 4  
    Ja niezbyt rozumiem w czym problem, przecież to normalnie, że jak jest stan deweloperskie to trzeba samemu zamontować gniazdka i cały osprzęt, aktualnie mam tylko przygotowaną sieć do montażu tego wszystkiego. A inwestycja już jest na etapie wydawania kluczy
  • #19 20189007
    gorki73
    Poziom 39  
    Mavannkas napisał:
    Ja niezbyt rozumiem w czym problem, przecież to normalnie,

To nie jest normalne. Rozumiem, że Kolega dostanie klucze do mieszkania z niesprawdzoną instalacją elektryczną? Czy dopiero ją sprawdzą, jak Kolega zainstaluje osprzęt i dostanie odpowiedni protokół poświadczający, że instalacja jest sprawna i nadaje się do bezpiecznego użytkowania?

Interesuje mnie jeszcze inna sprawa. Jak przyjdzie elektryk do pomiarów instalacji elektrycznej i stwierdzi, że brak jest ciągłości przewodu ochronnego w 2 gniazdkach i jeden kabel w innym punkcie zasilającym nie ma wystarczającej rezystancji izolacji, to co wtedy?
    Czy wtedy Kolega sam szuka uszkodzenia a w drugim przypadku wkuwa nowy kabel w ścianę? Czy może w takim przypadku, wzywa handlarza mieszkaniami, żeby to poprawił?

A propos normalności,to powinno być tak, że klient dostarcza/wskazuje jak chce oczywiście gniazdka i osprzęt do zainstalowania w swoim przyszłym mieszkaniu/domu, ale to też musiałby uzgodnić w pewnych przypadkach z elektrykiem, który to będzie montował (chodzi mi o gniazdka z odpowiednią ochroną IP np. w kuchni).
  • #20 20189069
    qropatwa
    Poziom 22  
    Ocena: 230
    Jaką ochroną IP? Kolega kupił ostatnio mieszkanie w stanie deweloperskim i w kuchni ma zwykłe gniazdka. Jedyne IP44 ma chyba w łazience a i tego nie jestem pewien.
  • #21 20189075
    kkas12
    Poziom 43  
    Mavannkas napisał:
    Ja niezbyt rozumiem w czym problem, przecież to normalnie, że jak jest stan deweloperskie to trzeba samemu zamontować gniazdka i cały osprzęt...
    Problem jest w tym, że wcisnięto ci lit a ty łykasz go jak kaczka.

A tu masz kit nastepny:
    750kV napisał:
  • #22 20189079
    qropatwa
    Poziom 22  
    Ocena: 230
    750kV napisał:

I gdzie to połączenie wyrównawcze podłączysz?
    Nie widziałem w żadnym zlewozmywaku miejsca na takie podłączenie, ale może mało widziałem? :D
  • #23 20189099
    kkas12
    Poziom 43  
    qropatwa napisał:
    Nie widziałem w żadnym zlewozmywaku miejsca na takie podłączenie, ale może mało widziałem?

Pod żadnym pozorem nie wolno czegoś takiego wykonywać!
    Mało rozgarnięty a nadgorliwy projektant tego nie i wie, ale jest to zagrożenie porażeniem.
  • #24 20190882
    750kV
    Poziom 33  
    kkas12 napisał:
    A tu masz kit nastepny:
    750kV napisał:
    Więc może Kolega napisze, czym jest ten fragment instalacji zaznaczony na projekcie, skoro ja wciskam ,,kity".

qropatwa napisał:
    750kV napisał:

Nie widziałem w żadnym zlewozmywaku miejsca na takie podłączenie, ale może mało widziałem? :D
    Ja też nie widziałem takiego zlewozmywaka. Za to widziałem projekt instalacji z takimi zaleceniami. Przypominam, że Autor tematu przedstawił fragment projektu instalacji elektrycznej, nie projektu zlewozmywaka, więc do tego się odnoszę.

kkas12 napisał:
    qropatwa napisał:
    Nie widziałem w żadnym zlewozmywaku miejsca na takie podłączenie, ale może mało widziałem?

Mało rozgarnięty a nadgorliwy projektant tego nie i wie, ale jest to zagrożenie porażeniem.
    To się zdecyduj, bo w poście #21 piszesz, że wstawiam ,,kit", zaś teraz stwierdzasz że jednak w projektach zdarzają się takie ,,kwiatki". Zresztą parę lat temu miałem przed sobą projekt z takimi zaleceniami. Zanim więc zaczniesz ,,gównoburzę", napisz czym jest fragment 5 zaznaczony przez Autora tamatu, bo pytanie brzmi:
    Cytat:
    Czy jest to słuszne, czy nie, to odrębny temat.
  • #25 20190891
    tyqva
    Poziom 37  
    750kV napisał:
    kkas12 napisał:
    A tu masz kit nastepny:
    750kV napisał:
    Więc może Kolega napisze, czym jest ten fragment instalacji zaznaczony na projekcie, skoro ja wciskam ,,kity".

qropatwa napisał:
    750kV napisał:

Ja też nie widziałem takiego zlewozmywaka. Za to widziałem projekt instalacji z takimi zaleceniami. Przypominam, że Autor tematu przedstawił fragment projektu instalacji elektrycznej, nie projektu zlewozmywaka, więc do tego się odnoszę.

kkas12 napisał:
    qropatwa napisał:

To się zdecyduj, bo w poście #21 piszesz, że wstawiam ,,kit", zaś teraz stwierdzasz że jednak w projektach zdarzają się takie ,,kwiatki". Zresztą parę lat temu miałem przed sobą projekt z takimi zaleceniami. Zanim więc zaczniesz ,,gównoburzę", napisz czym jest fragment 5 zaznaczony przez Autora tamatu, bo pytanie brzmi:
    Cytat:
    Czy jest to słuszne, czy nie, to odrębny temat.

Chyba źle odczytujesz słowa kkas12.
    Kit nie odnosi się do ciebie, ale do zaprojektowania podłączenia chyba zlewozmywaka do PE, co jest niedopuszczalne.
    Przynajmniej ja tak odczytałem intencje kkas12.

pozdrawiam
  • #26 20190917
    kkas12
    Poziom 43  
    750kV napisał:
    Zanim więc zaczniesz ,,gównoburzę", napisz czym jest fragment 5 zaznaczony przez Autora tamatu,
    Jeśli dla ciebie wskazanie zagrożenia porażeniem jest gównoburzą to gratuluję podejścia do zawodu.
    Poza tym autor nie zamieścił (przynajmniej nie widzę) pytania na które tak nadgorliwie odpowiedziałeś.

A jeśli jakieś rozwiązanie zagraża zdrowiu czy życiu należy to wytknąć a nie czekać aż powstanie odrębny temat.

Takich "projektów" nakazujacych obejmowaniem połaczeniem wyrównawczych zlewozmywaka w kuchni a nawet metalowych futryn w mieszkaniu widziałem wiele.
    Żadnego z nich w tym zakresie nie zrealizowałem, gdyż wiem że w przypadku niesprzyjających zbiegów okoliczności takie bezmyślne wprowadzenie potencjału ziemi może doprowadzić do porażenia. Ze zgonem włącznie.
  • #27 20190935
    Chris_W
    Poziom 39  
    To pewnie piekarnik. Widział ktoś projektanta/ projektantkę od aranżacji wnętrz, co używa elektrycznej nomenklatury?
    PE - piekarnik elektryczny ;)
  • #28 20190943
    tyqva
    Poziom 37  
    Chris_W napisał:
    To pewnie piekarnik. Widział ktoś projektanta/ projektantkę od aranżacji wnętrz, co używa elektrycznej nomenklatury?
    PE - piekarnik elektryczny ;)

Szanowny kolego.
    Zamieszczony fragment rzutu architektonicznego wykonywał elektryk, nie aranżer.
    Jeśli "PE" opisuje zacisk, to nie jest to opis urządzenia, tylko opis zacisku.
  • #29 20190971
    750kV
    Poziom 33  
    kkas12 napisał:
    750kV napisał:
    Zanim więc zaczniesz ,,gównoburzę", napisz czym jest fragment 5 zaznaczony przez Autora tamatu,
    Jeśli dla ciebie wskazanie zagrożenia porażeniem jest gównoburzą to gratuluję podejścia do zawodu.
    Nie. Wskazanie przez Ciebie zagrożenia porażeniem nie jest ,,gównoburzą", zaś sugerowanie mi braku umiejętności czytania projektów - owszem.
    kkas12 napisał:
    Poza tym autor nie zamieścił (przynajmniej nie widzę) pytania na które tak nadgorliwie odpowiedziałeś.

Zamieścił:
    Ponawiam pytanie. Czym jest fragment zaznaczony cyfrą 5?

kkas12 napisał:
    A jeśli jakieś rozwiązanie zagraża zdrowiu czy życiu należy to wytknąć a nie czekać aż powstanie odrębny temat.
    Owszem, wytknąć błąd projektantowi, nie mnie - brak umiejętności czytania projektów.
  • #30 20191005
    kkas12
    Poziom 43  
    Tak wygląda reszta tekstu który pominąłeś.
    Mavannkas napisał:

4. Czym jest to "0"
    7. Co oznacza to "Z"

Ani słowa o 5.
    750kV napisał:
    ...wytknąć błąd projektantowi, nie mnie - brak umiejętności czytania projektów.

Gdzie coś takie ci zarzuciłem???
    Ubzdurałeś sobie jakieś zarzutu z mojej strony pod swym adresem i zaczynasz kolejną wojenkę o nic.

750kV napisał:
    Ponawiam pytanie. Czym jest fragment zaznaczony cyfrą 5?

Tu już powinieneś założyć nowy temat. Jak sam wcześniej pisałeś.
    Ale odpowiem. Jest to ewidentny błąd w sztuce mogący doprowadzić do porażenia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy symboli na planie instalacji elektrycznej dostarczonym przez dewelopera, w szczególności oznaczeń "0" i "Z". Uczestnicy rozmowy sugerują, że "Z" może oznaczać zmywarkę, a "0" okap. Wskazują również na brak legendy wyjaśniającej symbole w dostarczonym projekcie, co utrudnia identyfikację. Pojawiają się obawy dotyczące jakości instalacji elektrycznej oraz konieczności przeprowadzenia pomiarów przed montażem osprzętu. Użytkownicy podkreślają, że deweloperzy często nie dostarczają pełnej dokumentacji, co może prowadzić do problemów z bezpieczeństwem użytkowania. Wskazują na potrzebę uzyskania schematu instalacji oraz przeprowadzenia pomiarów rezystancji izolacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA