logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyeksportować dane do programu napisanego w Pythonie?

sulichtomek 13 Wrz 2022 00:43 435 6
REKLAMA
  • #1 20187326
    sulichtomek
    Poziom 2  
    Czy ktoś ma może pomysł jak wyeksportować dane do programu napisanego w Pythonie i jak takowy program napisać eksportujący dane z Excela albo strony internetowej (nieważne czy utworzonej tej z danych z Excela, czy np. z raportu z Teams albo samego spotkania na Teams, chętnie spróbuję zaprogramować wszystkie opcje sprawdzającego kiedy się zalogowano do spotkania, wylogowano z niego itp)??? Nie ukrywam, że to jest najtrudniejsza część dla mnie jeszcze w tej chwili wpadnięcie na ten pomysł, ponieważ chwilowo w Pythonie jestem na etapie funkcji lambda oraz konstrukcji "if-elif-else", z Excelem miałem do czynienia dość dawno temu ale podstawy są w Internecie, ze SQL-em podobnie. Generalnie chodzi o to, aby moja mama nie musiała non stop zaglądać do Excela albo swojego notatnika z obecnościami a potem wpisywać każdemu z osobna opcji "Tak", "Tak-Nie", "Nie-Nie", szukać tych wszystkich uczniów i tym podobne, co jest wbrew pozorom bardzo czasochłonne, tylko program robiłby to za nią.
  • REKLAMA
  • #2 20187425
    blkinc
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Teoretycznie możesz to zrobić tak:
    1. Mając plik w Excelu zapisujesz go jako plik *.CSV rozdzielony np, średnikami
    2. W pythonie wczytujesz taki plik do pamięci programu.
    3. Program na podstawie napisanych algorytmów wprowadza zmiany w danych.
    4. Program po zakonczeniu działania zapisuje plik. Tutaj już jest dowolnośc czy automatycznie czy jakiś przycisk zapisz albo komenda.
    5. Taki plik możesz później otworzyć w Excelu i jeżeli zajdzie taka potrzeba zapisać go pod rozszerzeniem *.XLSX.
  • REKLAMA
  • #3 20187735
    sulichtomek
    Poziom 2  
    blkinc napisał:
    Teoretycznie możesz to zrobić tak:
    1. Mając plik w Excelu zapisujesz go jako plik *.CSV rozdzielony np, średnikami
    2. W pythonie wczytujesz taki plik do pamięci programu.
    3. Program na podstawie napisanych algorytmów wprowadza zmiany w danych.
    4. Program po zakonczeniu działania zapisuje plik. Tutaj już jest dowolnośc czy automatycznie czy jakiś przycisk zapisz albo komenda.
    5. Taki plik możesz później otworzyć w Excelu i jeżeli zajdzie taka potrzeba zapisać go pod rozszerzeniem *.XLSX.

Ad 1 - po co rozdzielam średnikami ten plik i gdzie - w programie, nazwie pliku, Excelu czy jak? Bo za bardzo nie wiem jak to rozdzielanie średnikami ma wyglądać, ale domyślam się, że nie w Pythonie, ponieważ tam linijki nie kończą się praktycznie wcale średnikami.
    Ad 2 - jak to zrobić? Nigdy nie wczytywałem plików do pamięci programu...
    Ad 3 - skoro program ma wprowadzić zmiany w danych, to jak mam mu napisać na podstawie których wierszy i komórek w Excelu ma to robić? Chyba nie domyśli się sam...
    Ad 4 - przycisków nigdy nie programowałem, ale może jest coś w Internecie, to zerknę. Natomiast pierwsze słyszę o automatycznym zapisywaniu pliku z poziomu pythonowskiego programu, też zerknę.
    Ad 5 - tutaj pytań brak.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 20187865
    sulichtomek
    Poziom 2  
    PRL napisał:
    To, że Python, to wymóg szkoły?
    Jeżeli nie, to najwygodniej będzie w VBA.

Nie, nie jest to wymóg szkoły. Po prostu uczę się Pythona na własną rękę a nie VBA :) Oczywiście jak będzie trzeba, to przepiszę ten kod na JavaScript albo przekonwertuję, ale na razie skupiam się na Pythonie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na eksport danych do programu napisanego w Pythonie, który miałby automatyzować proces wprowadzania obecności uczniów z Excela lub raportów z Teams. W odpowiedziach zasugerowano, aby najpierw zapisać plik Excel jako plik CSV, a następnie wczytać go do Pythona, gdzie można wprowadzać zmiany w danych. Użytkownik zadał dodatkowe pytania dotyczące rozdzielania danych w pliku oraz sposobu wczytywania plików do pamięci programu. Pojawiła się również sugestia, że jeśli Python nie jest wymogiem, można rozważyć użycie VBA. Użytkownik jednak preferuje kontynuowanie nauki Pythona.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA