logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Szukam elementu układu na płytce PCB w elektronarzędziu 36V

bocius82 15 Wrz 2022 13:00 666 22
REKLAMA
  • #1 20191087
    bocius82
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, mam problem ze znalezieniem elementów układu który prawdopodobnie uległ uszkodzeniu w elektronarzędziu. Czy można znaleźć zamiennik ewentualnie w jaki sposób upewnić się że element jest uszkodzony.
    Szukam elementu układu na płytce PCB w elektronarzędziu 36V Szukam elementu układu na płytce PCB w elektronarzędziu 36V
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20191133
    Vaniliovy
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    N-chaneel Mosfet, na szybko możesz sprawdzić multimetrem, można podstawić cokolwiek o podobnych parametach.

Szukam elementu układu na płytce PCB w elektronarzędziu 36V
  • #3 20191223
    bocius82
    Poziom 10  
    Możesz podsunąć jakiś zamiennik (symbol). Na razie jestem w tym jeszcze zielony 😁, nie wiem jak to czytać.
  • Pomocny post
    #5 20192142
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1121
    bocius82 napisał:
    W jaki sposób upewnić się, że element jest uszkodzony.
    Dlaczego ten element jest podejrzewany o uszkodzenie?
  • REKLAMA
  • #6 20192497
    bocius82
    Poziom 10  
    Z tego co sprawdzałem to mi najbardziej pasuje. Niby napięcie podaje 36V ale pod obciążeniem jest 0. Mam takie 3szt. i we wszystkich uszkodziły się silniki. Po wymianie silników nie chce ruszyć, jest tylko mały ruch i stop. Jak wpinam silnik bezpośrednio do baterii to działa.

Dodano po 12 [minuty]:

Wojtek M napisał:
    Dlaczego ten element jest podejrzewany o uszkodzenie?

Wylutuję go i pomierzę dokładnie ale jeżeli nie on to co może być powodem usterki?
  • #7 20192678
    Vaniliovy
    Poziom 18  
    Zakładając że do płytki wszystko przychodzi jak należy, jeśli nie on to prawdopodobnie problem leży w sterowaniu bramki (czyli ta drobnica pod nim). Jest to prosty układ ale nikt Ci z fusów nie będzie wróżył - bez podstawowych pomiarów ciężko tu gdybać bo nic na odpalone nie wygląda.

ps. sprawdź tą małą szklaną diodę przy czerwonych przewodach czy nie ma przypadkiem przerwy.
  • REKLAMA
  • #8 20193151
    bocius82
    Poziom 10  

Pokazuje wartość 0,58 ale multimetr nie piszczy przy pomiarze na żadnej z nóżek.
    Miernik mam ustawiony na test diody, w pozycji "V" nie pokazuje żadnej wartości.

Dodano po 3 [minuty]:

Vaniliovy napisał:
    sprawdź tą małą szklaną diodę

Pomiar 0,586 ale miernik też nie piszczy
  • #9 20193267
    Vaniliovy
    Poziom 18  
    Mosfet wygląda na sprawny, dioda też.
    Co się dzieje na woltomierzu względem gnd a bramką mosfetu ? Zasilanie dochodzi do płytki ? Rozpisz gdzie idą te przewody...
  • REKLAMA
  • #10 20193313
    bocius82
    Poziom 10  
    Teraz na wyjściu na silnik pokazuje 12V i rośnie im dłużej trzymam. Są tutaj 2 baterie 18V+18V.

Na zdjęciu są przewody do:
    - baterii + i -
    - jeden przewód do silnika
    - dwa przewody do włącznika i zabezpieczenia
    Drugi kabel do silnika idzie z włącznika.

• #11 20193395
    Vaniliovy
    Poziom 18  
    bocius82 napisał:
    Teraz na wyjściu na silnik pokazuje 12V i rośnie im dłużej trzymam
    Teraz ? tzn ? wcześniej nie podawało ? Silnik pracuje ? ps. nadal nie wiem co to za urządzenie... podaj jakieś dane może znajdzie się od tego schemat...
  • #12 20193425
    bocius82
    Poziom 10  
    Wcześniej jak sprawdzałem napięcie to pokazywało około 40V (może przez to że mosfet jest wylutowany). Są to nożyce do żywopłotu Einhell GE-CH 36/65 Li.
  • #13 20193450
    Vaniliovy
    Poziom 18  
    Vaniliovy napisał:
    Mosfet wygląda na sprawny, dioda też.
    Co się dzieje na woltomierzu względem gnd a bramką mosfetu ? Zasilanie dochodzi do płytki ? Rozpisz gdzie idą te przewody...

Czekaj czekaj bo ja źle spojrzałem na zdjęcie które jest pod kątem...myślałem że to pomiar dren-źródło. Mierzyłeś na podniesionych nogach bramka-źródło i pokazało 0,58V spadek napięcia ? - między bramką a źródłem i drenem nie może być żadnej wartości, w przeciwnym wypadku mosfet do wymiany.

Zmierz go dokładnie jak robi to Reduktor w linku do YT który wysłałem od 5:27 (6:00) minuty - łatwiej Ci będzie to załapać.
  • #14 20194125
    bocius82
    Poziom 10  
    Zrobiłem jeszcze raz tak samo jak na filmie i zachowuje się dokładnie tak samo jak na filmie, czyli mosfet jest dobry.

Zdjęcie zrobiłem pod kątem, żeby było widać że nóżki są wylutowane (przewody są trochę krótkie). Mosfet jest chyba przyklejony do płytki i nie chciałem go uszkodzić ciągnąć na chama.

.....zostaje chyba drobnica do przemierzenia
  • #16 20194160
    bocius82
    Poziom 10  
    Dren jest w powietrzu

• Pomocny post
    #17 20194165
    Vaniliovy
    Poziom 18  
    Ten kikut to tylko część wystająca z drenu, zobacz że tranzystor całą swoją podstawą jest przylutowany do płytki, tam masz dren - to typ obudowy SMD do montażu powierzchniowego. Reduktor na filmie mierzy klasyczne THT do lutowania przewlekanego, natomiast zasada działania jest ta sama. Musisz sprawdzić co się dzieje na płytce, tam gdzie normalnie jest przylutowana bramka, zmierz napięcie jakie się tam pojawia przy uruchomieniu.
  • #18 20205311
    bocius82
    Poziom 10  

Coś takiego, a na środku około 22V
  • #19 20211881
    Vaniliovy
    Poziom 18  
    A jeśli go przylutujesz to co się dzieje ?
  • #20 20216277
    bocius82
    Poziom 10  

Na wyjściu na przewodzie też 36V

Czyli jednak silnik?
  • #21 20224518
    Vaniliovy
    Poziom 18  
    Podłącz zamiast silnika 3 halogeny takie domowe np. MR16 12V 35-50w szeregowo i sprawdź co się dzieje. Będziesz miał tester obciążeniowy za kilkanaście złotych. Jeśli się zaświecą ładnie problem z silnikiem.
  • #22 20228002
    bocius82
    Poziom 10  
    Dostałem kolejne nożyce z dobrym silnikiem. Przełożyłem silnik i działa czyli problem leżał w silniku, a nie w układzie.
    Dzięki wszystkim za pomoc, zamykam temat.
  • #23 20228007
    bocius82
    Poziom 10  
    Wymiana silnika, układ był dobry.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał zamiennika uszkodzonego elementu na płytce PCB w elektronarzędziu 36V, podejrzewając, że problem leży w N-channel Mosfecie. Po przeprowadzeniu pomiarów multimetrem i wymianie silników, okazało się, że uszkodzenie dotyczyło samego silnika, a nie układu. Użytkownik otrzymał pomoc w zakresie diagnostyki, w tym pomiarów napięcia oraz wskazówek dotyczących sprawdzania elementów. Ostatecznie, po wymianie silnika, elektronarzędzie zaczęło działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA