logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie zabezpieczenie do taniego agregatu inwerterowego?

DanielSkwierawski 16 Wrz 2022 20:45 678 6
REKLAMA
  • #1 20193575
    DanielSkwierawski
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam
    Z góry przepraszam jeśli jest to nieodpowiedni dział. Wydaje mi się, że temat jest częściowo związany z zakupem agregatu, więc piszę tutaj.
    Słyszałem, że tanie, marketowe agregaty są bardzo wrażliwe na przeciążenia. Podobno samo włączenie szlifierki potrafi przepalić elektronikę tych słabszych agregatów.

Czy są na rynku dostępne urządzenia, które zabezpieczyłyby agregat przez takimi sytuacjami?
    Np. czy ogranicznik mocy mógłby tutaj pomóc czy raczej to są urządzenia zaprojektowane do innych celów?

Mówimy tutaj o najtańszych agregatach inwerterowych. Ja wiem, że jeśli dopłacę x2 to nie będę musiał kombinować. Ale nie stać mnie na płacenie x2 za urządzenie, które użyję 2 razy w roku. Wtedy to już wolę przejść się po całym domu i wyjąć z gniazdek wszystko co może pobierać zbyt dużo prądu.
    Dodatkowo mówimy tutaj o użyciu agregatu niezgodnie z przeznaczeniem. Bo jeśli agregat ma moc ciągłą 1,8kW, a wszystkie odbiorniki w domu prawdopodobnie x3 to już z założenia nie ma prawa to działać. Ale ja po prostu szukam rozwiązania, żeby nie musieć krzyczeć na domowników.
  • REKLAMA
  • #2 20193646
    gorki73
    Poziom 39  
    Ocena: 1068
    DanielSkwierawski napisał:
    Słyszałem, że tanie, marketowe agregaty są bardzo wrażliwe na przeciążenia.

Witam, może Kolega poda model, bo np. WEIMA WM2300IS o mocy ciągłej 1800W posiada stabilizację napięcia i zabezpieczenie przeciw przeciążeniowe.
  • REKLAMA
  • #3 20193710
    DanielSkwierawski
    Poziom 9  
    gorki73 napisał:
    DanielSkwierawski napisał:
    Słyszałem, że tanie, marketowe agregaty są bardzo wrażliwe na przeciążenia.

Witam, może Kolega poda model, bo np. WEIMA WM2300IS o mocy ciągłej 1800W posiada stabilizację napięcia i zabezpieczenie przeciw przeciążeniowe.

Dokładnie ten model kupiłem :)

Ale chciałbym zapytać tak bardziej ogólnie, żebyśmy nie koncentrowali się na konkretnym modelu tylko założyli, że mówimy o agregatach typu noname co do których zabezpieczeń nie jesteśmy pewni.

Wcześniej miałem agregat z Lidla PGI 1200 A1, w którym najprawdopodobniej uszkodził się inwerter. Koszt inwertera wg Lidla to 900zł, więc naprawa raczej nieopłacalna. Ten agregat też miał zabezpieczenia przeciwprzeciążeniowe, ale raczej nie zadziałały.

Jeśli chodzi o WEIMA to rozmawiałem ze sprzedawcą i (w skrócie) jeśli inwerter zostanie uszkodzony od przeciążenia to sprzedawca nie ma pewności czy będzie to naprawione czy uznane jako błąd użytkownika.
  • REKLAMA
  • #4 20193733
    gorki73
    Poziom 39  
    Ciekawe co "stoi na straży" takiego przeciążenia w tym agregacie, czy jest to wyłączniki wyposażony w wyzwalacz przeciążeniowy czy wyłącznik wyposażony w wyzwalacz przeciążeniowy i wyzwalacz zwarciowy.
  • #5 20194444
    DanielSkwierawski
    Poziom 9  
    Jeden ze sprzedawców zaproponował mi ogranicznik "ETIMAT T 1P 6A". Jak myślicie czy takie coś ma prawo działać?
    Nie znam się na charakterystykach bezpieczników, ani ograniczników, ale zgaduję, że taki ogranicznik wyłączy się jako ostatni (najpierw spali się agregat, a jeśli jeszcze będzie w stanie dawać prąd to dopiero wywali ogranicznik).
    Wydaje mi się, że najbardziej niebezpieczne dla agregatu są urządzenia, które na rozruch pobierają dużo więcej mocy, np. moja lodówka bierze coś około 50W, ale w momencie rozruchu mój miernik zarejestrował ponad 1000W. Podajnik ekogroszku pewnie ma podobnie.

Mój agregat wg opisu ma moc ciągłą 1,8kW, a prąd wyjściowy to 7,8A. Ten 6-cio amperowy ogranicznik w zupełności by mi wystarczył. To nawet lepiej gdyby rozłączał przed osiągnięciem maksimum agregatu, przynajmniej domownicy nie przyzwyczajaliby się, że na agregacie można normalnie wszystko włączać tylko przy każdym włączeniu czegokolwiek zastanowiliby się czy można. Tylko pytanie co zadziała pierwsze: ogranicznik czy przebicie na mosfetach inwertera?
  • REKLAMA
  • #6 20194508
    gorki73
    Poziom 39  
    Czasy wyłączania takiego ogranicznika wyglądają tak:

Jakie zabezpieczenie do taniego agregatu inwerterowego?
    PS. Gdzie prąd In w Twoim przypadku to 6A
  • #7 20194678
    DanielSkwierawski
    Poziom 9  
    Dziękuję.
    Czyli to nie zadziała.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zabezpieczeń tanich agregatów inwerterowych przed przeciążeniem. Użytkownik zauważył, że takie urządzenia, jak agregaty marketowe, mogą być wrażliwe na nagłe skoki mocy, co prowadzi do uszkodzeń elektroniki. Wspomniano o modelu WEIMA WM2300IS, który posiada stabilizację napięcia i zabezpieczenie przeciwprzeciążeniowe. Użytkownik podzielił się doświadczeniem z agregatem z Lidla (PGI 1200 A1), w którym uszkodzeniu uległ inwerter mimo obecności zabezpieczeń. Pojawiła się sugestia dotycząca zastosowania ogranicznika mocy "ETIMAT T 1P 6A", jednak obawy dotyczące jego skuteczności w przypadku urządzeń o dużym poborze mocy przy rozruchu zostały wyrażone. Użytkownicy zastanawiali się nad tym, jakie mechanizmy zabezpieczające są wbudowane w agregaty oraz jakie są ich czasy reakcji.
REKLAMA