logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vaillant EcoTec Pro 246/5-3 - niepotrzebnie grzeje CO

rafal_k87 17 Wrz 2022 12:59 2055 6
REKLAMA
  • #1 20194320
    rafal_k87
    Poziom 2  
    Witam,
    Zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc - Vaillant EcoTec Pro 246/5-3 niepotrzebnie grzeje CO - tzn. Jest włączona tylko funkcja grzania wody użytkowej, a funkcja CO jest całkowicie wyłączona - "off". Pomimo tego podczas grzania wody użytkowej kaloryfery są gorące do tego stopnia, że nie można ich "dotknąć". Będę wdzięczny za pomoc w temacie. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20194528
    mm150
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    Witam
    Miałem kiedyś to samo na piecu chyba nazwy Dectra, woda ciepła odkręcona, gorące grzejniki, u mnie był ZAWÓR TRÓJDROŻNY, to zawór który przełącza na wodę albo na ogrzewanie centralne.
  • REKLAMA
  • #3 20195316
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1976
    Masz inny kocioł, który też może grzać CWU? np. jakaś węglówka, pellet, śmieciuch?
  • REKLAMA
  • #4 20195654
    rafal_k87
    Poziom 2  
    Tak, jest jeszcze kocioł zasypowy
  • REKLAMA
  • #5 20195698
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1976
    Przy takich układach często się zdarza, że kocioł gazowy zasysając wodę z wężownicy zasysa również z kotła węglowego, a to powoduje, że gorąca woda z gazówki idzie sobie na grzejniki.

Zawór 3D w kotle gazowym jest na powrocie. Tak samo jak pompa.
    Kocioł decyduje więc skąd zasysa wodę, a nie gdzie ją tłoczy.
    Zasilanie wychodzące z kotła na wężownicę i na centralne jest połączone ze sobą.

Potrzebny jest więc zawór zwrotny, który nie pozwoli zasysać wody z węglówki.
    Lub odciąć na węglówce możliwość grzania CWU

Vaillant EcoTec Pro 246/5-3 - niepotrzebnie grzeje CO
  • #6 20220155
    rafal_k87
    Poziom 2  
    Po wizycie instalatora wszystko wskazywało na zawór trójdrożny i zgłosiliśmy sprawę do serwisu kotła gazowego. Serwisant wymienił zawór trójdrożny i okazało się że w dalszym ciągu ciepła woda idzie niepotrzebnie na CO. Znów zgłosiliśmy do instalatora i ma być założony zawór zwrotny, z tym że nie gwarantuje to podobno rozwiązania problemu.
  • #7 20351401
    aaaaaaaaabbbbbbbbb
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    witam mam pytanie zakonczyła sie naprawa tego pieca? mam podobny problem

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kotłem Vaillant EcoTec Pro 246/5-3, który niepotrzebnie grzeje centralne ogrzewanie (CO) mimo wyłączenia tej funkcji. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną mogą być problemy z zaworem trójdrożnym, który przełącza między grzaniem wody użytkowej a CO. Wskazują również na możliwość zasysania gorącej wody z innego kotła (węglowego), co prowadzi do podgrzewania grzejników. Po wymianie zaworu trójdrożnego problem nie został rozwiązany, a planowane jest zainstalowanie zaworu zwrotnego, który może pomóc, ale nie gwarantuje pełnego rozwiązania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA