logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vaillant aquaPlus Vui280-7 Grzanie ciepłej wody oraz c.o.

domelfm 27 Sty 2007 11:28 4552 7
REKLAMA
  • #1 3492929
    domelfm
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    Wiec piec ma problem z grzaniem ciepłej wody i c.o. Co mam ustawione na 50 st i nagrzewa do 50 wyłacza palnik i potem 10 min przerwy i nagrzeje znowu do 50 st i przerwa. Tylko że temp na piecu to moze jest 50 st a woda w instalacji to raczej zimna w porywach do letniej a w domu 15 st niecałe... A co do ciepłej wody to przez 5 min jest ok a potem leci bardzo letnia taka ze do kąieli się nienadaje. Piec posiada zasobnik wbódowany 20l.
    Moze wy macie jakiś pomysł na ten problem.

A i teraz przed chwilką zauwazyłem ze cisnienie w instalacji co spadło do 0 bo wczoraj przez moment nie miałem wody. Teraz dopompowałem i jakoś grzeje ale co 2-3 dzień musze dopompowywać wody do co.
  • REKLAMA
  • #2 3496474
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1092
    1. Masz zamontowane filtry w obiegu wody CO? Jeśli tak wyczyść.
    2. W piecu masz naczynie przeponowe z zaworkiem jak w kole samochodowym sprawdź czy przez ten zaworek nie wypływa woda a jeśli nie odłącz to naczynie lub spuść wode z instalacji CO i dopompój powietrze (ok 1 bar lub sprawdź na naczyniu powinno być napisane). Przed pompowaniem powietrza wymien zaworek. Jeśli wycieka woda naczynie do wymiany.
    3. Jeśli chodzi o ciepłą wodę zwróć uwagę czy w czasie gdy kocioł grzeje wodę nie nagrzewa Ci grzejników jeśli tak usterka w zaworze trójdrogowym jeśli nie to prawdopodobnie wymiennik zakamieniony. Określ przepływ ciepłej wody w litrach na minutę.
    4. Przejrzyj dokładnie całą instalacje CO pod kontem wycieków wody, gdzieś ta woda musi się podziać. Sprawdź czy zawór którym uzupełniesz CO jest sprawny i zamyka dokładnie. Dla próby zamknij wodę w mieszkaniu na parę godzin, odkręć kran z zimną wodą i sprawdź czy ciśnienie na piecu spadnie.

Pozdrawiam
    Adam
  • REKLAMA
  • #3 3498631
    domelfm
    Poziom 16  
    1. niemam filtra w obiegu co :) Ale być moze go załoze tylko czy to uzasadnione ?
    2. Naczynie przeponowe sprawne.
    3. Zawór 3 drogowy niestety do wymiany. A przepływ wody niestety niemam zabardzo jak go zmierzyc. Ale pewnie ok 20l/min tak wnioskuje po pompie hydroforowej która ma wydajnosc ok 100l/min ale rzeczywiscie liczac przy samym wyjściu z hydroforu osiagneła ok 97l min. Ale instalacji spadki cisnienia przekroje rur itp. .. wiec tak sobie okreslam na ok. 20l/min
    4. wymiennik płytowy jest troche brudny a wczoraj wylałem z niego trochę syfu ale go nieodkamianiałem.

Gdy zakręcam zawory od co to w domu jest ciepła woda ale po ok 5 min robi się chłodna. Dlatego zmniejszyłem przepływ wody w piecu.
    Problemy z ciepła wodą zaczeły się po wymianie pompy hydroforowej na mocniejsza. Niestety teraz równierz stwierdziem uszkodzenie zaworu 3 drogowwego oraz zasyfienie zasobnika i wymiennika :(. Niewiem zabardzo jak je wyczyscić. Poprosze o rady.
    Jezeli ktoś wie gdzie mozna tanio kupić zawór 3 drogowy do tego kotła to poproszę o linka do tego sklepu. Na allegro 500 zł kosztuje : [url]http:

Pozdrawiam domelfm.
    Moderowany przez serwisant73:

3.1.18. Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym).
    Przypominam o regulaminie.

• #4 3513334
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1092
    Ad1 Jak najbadziej powinien.
    Ad3 Zawór do wymiany albo do przeczyszczenia. Chodziło mi o przepływ wody ciepłej z kranu a nie w CO, ale to już nie istotne skoro piszesz, że zawór jest uszkodzony.
    Ad4 Np roztwór kwasku cytrynowego.
    Części są niestety drogie. :(

Pozdrawiam
    Adam

ps po co była wymieniana pompa na mocniejszą :?:
  • #5 3516790
    domelfm
    Poziom 16  
    Witam.

Wiec zawór udało sie odratowac mam nadzieje ze pochodzi trochę.. :)
    Teraz przeczyscze całe c.o jakims srodkiem produkcji kamix ... Jakiś kwas który produkuja specjalnie do tego.
    A nastepnie zaleje i nstalacje wodą destylowaną w połączeniu z borygo :)

Mysle ze taki miks bedzie idealny :)

A pompe hydroforową wymieniałem dltego [poniewaz wczesniejsza się spaliła... :)
  • REKLAMA
  • #6 4342696
    domelfm
    Poziom 16  
    Witam Ponownie....

Jak widać temat juz leciwy...

Kiedyś kiedyś ... Ogólnie to dawno temu ...

Tak jak mówiłem zaworek 3-drożny odratowałem ale teraz juz nic z niego nie będzie....

Ale pamiętam że ktoś z kolegów oferował mi ten zawór w promocyjnej cenie.... Tzn duzo taniej niz te 500-600 zł. Dlatego proszę o informacje gdzie go mogę kupić.

Pozdrawiam

Domel.fm
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy kotła Vaillant aquaPlus Vui280-7, który nieprawidłowo grzeje ciepłą wodę użytkową oraz centralne ogrzewanie (CO). Kocioł nagrzewa wodę do ustawionej temperatury 50°C, po czym palnik wyłącza się na około 10 minut, a temperatura w instalacji pozostaje niska, co skutkuje chłodnym powietrzem w domu. Ciepła woda użytkowa jest początkowo ciepła przez około 5 minut, następnie staje się letnia, co uniemożliwia kąpiel. Kocioł posiada wbudowany zasobnik 20 l. Ciśnienie w instalacji CO spada do zera, co wymaga częstego uzupełniania wody.

Wskazano kilka potencjalnych przyczyn i rozwiązań: brak filtra w obiegu CO, konieczność sprawdzenia i ewentualnej wymiany naczynia przeponowego, uszkodzony zawór trójdrogowy, zakamieniony i zabrudzony wymiennik płytowy oraz zasobnik. Przepływ ciepłej wody oceniono na około 20 l/min. Po wymianie pompy hydroforowej na mocniejszą problemy z ciepłą wodą się nasiliły. Zawór trójdrogowy udało się częściowo naprawić, ale jest planowana jego wymiana. Zalecane jest czyszczenie wymiennika i instalacji CO środkami odkamieniającymi, np. kwaskiem cytrynowym lub specjalistycznym preparatem Kamix, a także stosowanie wody destylowanej z dodatkiem Borygo do napełniania instalacji.

Dodatkowo pojawiły się pytania o możliwość zakupu taniego zaworu trójdrogowego z siłownikiem oraz o schemat hydrauliczny i elektryczny kotła Vaillant aquaPlus Vui280-7.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA