logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux ESL8510RO - błąd i30, zalanie dolnej tacy, hydrostat i pompa do wymiany

ReeQ123 17 Wrz 2022 15:23 834 9
REKLAMA
  • #1 20194521
    ReeQ123
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Dzień dobry,
    ESL8510RO po uruchomieniu obojętnie jakiego programu zmywarka po jakimś czasie wyrzuca błąd i30. Rozebrałem ją i dolne tacki były zalane wodą. Wyczyściłem tacki osuszyłem cała komorę, wyczyściłem filtr wewnątrz i uruchomiłem ponowie po 5 minutach zaczęło zalewać zmywarkę i na tackach było pełno wody, gdy otworzyłem zmywarkę w niej też było dosyć dużo wody. Oddałem ją na sprawdzenie i powiedzieli mi, że hydrostat oraz pompa do wymiany lecz krzyknęli cenę 1/2 nowej zmywarki dodając, że wymiana praktycznie nieopłacalna.

Czy ktoś może mi powiedzieć co jeszcze sprawdzić czy po prostu kupić pompę i hydrostat i spróbować zrobić to na własną rękę.

Z góry dodam, że nie jestem specem w tej dziedzinie i za każdą radę dziękuje.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 20194641
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3724
    Problem w tym, że wyciek musisz zlokalizować sam bo może cieknąć z wielu miejsc. Musisz albo potwierdzić albo obalić diagnozę serwisu. Dobry Serwis woli zapobiegawczo wymienić więcej części by nie mieć reklamacji. Niestety zdarzają się nadal nieuczciwe serwisy, które chcą wymienić pół urządzenia bazując na braku wiedzy użytkownika. Dodaj numer PNC urządzenia.
  • REKLAMA
  • #3 20194661
    ReeQ123
    Poziom 3  
    Numer PNC: 911434319/04
  • #4 20194912
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Jeżeli serwisowi chodziło o pompę myjącą to występuję wraz z grzałką i kosztuje krocie: https://shop.electrolux.pl/zmywarki/zmywarki/...y/circulation-pump-heater-kit-23/p/4055373791
    Myślę, że możesz mieć wyciek z węży łączących grzałkę z misa i pompą. Tutaj pompa odpływowa: https://shop.electrolux.pl/zmywarki/zmywarki/silniki-i-pompy/pompa-odplywowa/p/140180051033
    Chyba nie pozostaje Ci nic innego jak zdemotować osłony boczne zmywarki, zmywarka na 4 krzesła, latarka w dłoń i obserwować skąd cieknie. A tutaj hydrostat: https://shop.electrolux.pl/zmywarki/zmywarki/...py/pressure-sensor-kit-universal/p/4055346060
    Misa: https://shop.electrolux.pl/c/water-sump-assembly-air-trap/p/140000494421
  • REKLAMA
  • #5 20195975
    ReeQ123
    Poziom 3  
    @kenworth 18

Czyli pierwsze zacząć od zlokalizowania wycieku, a potem ewentualnie zastanawiać sie nad wymiana części? Wydaje mi się ze jak już to raczej pompa odpływowa będzie problemem bo przy myciu zbiera się bardzo dużo wody wewnątrz zmywarki.
    Dziękuje za pomoc
  • #6 20196003
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6926
    ReeQ123 napisał:
    Czyli pierwsze zacząć od zlokalizowania wycieku a potem ewentualnie zastanawiać sie nad wymiana części?

Podstawa to diagnostyka, później dopiero naprawa.
    Nie do końća mi pasuje to co serwis Ci zaproponował, gdyby coś się działo z pompami, hydrostatem, to nawet byś nie uruchomił na 30 sekund cyklu zmywania.
  • REKLAMA
  • #7 20196032
    ReeQ123
    Poziom 3  
    @mrice
    Tak jak pisałem wyżej, na moich oczach normalnie chodzi tylko po paru minutach pracy zaczęło ja zalewać na tackach od dołu i wywala błąd i30 w środku dużo wody i wtedy załącza się pompa, która wypompowuje wodę.

Dostałem informacje ze po wymianie pompy zmywarka dalej wywalał błąd (i20 i i10), a po wymianie jeszcze hydrostatu działała normalnie. 2 lata temu już była robiona raz pompa przez ten sam serwis i dziwnym trafem kolejny raz jest ten sam problem po tak krótkim czasie dlatego tez stwierdziłem ze napisze ten post tutaj.
  • #8 20196094
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Bez samodzielnej lokalizacji wycieku nie ma sensu zamawiać jakikolwiek części a nie sądzę by wyciek powodowała pompa odpływowa.
  • #9 20203972
    ReeQ123
    Poziom 3  
    Wracam ponownie z prośbą.
    Otóż teraz problem jest troszeczkę inny. Po uruchomieniu programu zmywarka uruchamia pompę która wypompowywuje wodę lecz nic wiecej się nie dzieje ciagle w kólko słychać jak pracuje. Raz po 2 minutach wyświetlił się bład i20.
    Jakieś dalsze wskazówki?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zmywarką Electrolux ESL8510RO, która po uruchomieniu programów wyświetla błąd i30, a dolne tacki są zalane wodą. Po czyszczeniu i osuszeniu, problem powraca. Serwis zasugerował wymianę hydrostatu i pompy, co jest kosztowne. Użytkownicy radzą, aby najpierw zlokalizować źródło wycieku, które może pochodzić z węży łączących grzałkę z pompą. Wskazują również na możliwość, że problem może leżeć w pompie odpływowej lub hydrostacie. Po dalszych próbach użytkownik napotkał nowy błąd i20, związany z odpływem lub hydrostatem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA