logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Echostar DSB 616- napis "kanał zakodowany"

trybik2 14 Lis 2005 14:04 43878 55
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego nowy dekoder Echostar DSB 616 pokazuje „kanał zakodowany” na kanałach z oferty Cyfrowego Polsatu i jak go aktywować?

Komunikat „kanał zakodowany” zwykle oznacza brak uprawnień na karcie, więc ustaw dekoder na Polsat Sport (kanał 11 w liście Cyfrowego Polsatu), wyjmij i włóż kartę, a jeśli to nie pomoże zostaw tuner włączony na tym kanale [#2199651] Następnie zadzwoń pod 22/356 66 66, w automacie wybierz 6 – „ponowienie sygnału” – i podaj numer karty z klawiatury telefonu; potem zostaw dekoder włączony na Polsat Sport i poczekaj na odświeżenie uprawnień [#2199651] Jeśli automat nie może ponowić sygnału, trzeba czekać na konsultanta, bo sprawa może wymagać ręcznej weryfikacji [#2199651] W wątku padło też, że dystrybutor ma nawet do 48 godzin na przekazanie danych nowego klienta, więc opóźnienie aktywacji bywa normalne [#2089452] Gdyby problem dotyczył anteny lub konwertera, tuner zwykle pokazywałby „brak sygnału”, a nie „kanał zakodowany” [#2199651]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 1988068
    trybik2
    Poziom 15  
    witam dzis zakupilem cyfrowy polsat w salonie podlaczam go i nie mam ani TVN TVP1 TVP2 DISCOVERY zadnych programow z oferty wszedzie jest napisane "kanal zakodowany". czy to normalne w salonie mowili ze pakiet bedzie aktywny po godzinie od zakupu a tu mija juz 4 godzina
  • REKLAMA
  • #2 1988189
    huk90
    Poziom 23  
    Ocena: 86
    po pierwsze czy dziala niekodowany np polonia
    po drugie wylacz z pradu poczekaj 30 sek i wlacz niech sie zaktualizuje
    jezeli nie zadziala dzwon do nich
    pzdr
    aha pamietam jeszcze ze byla taka opcja ze trzeba do nich zadzwonic podac dane z zakupu sprawdz umowe
  • #3 1988292
    trybik2
    Poziom 15  
    wylaczylem z pradu zakualizowal sie i nadal nie ma zadnego z TVN TVP1 itp a POLONIA 1 i TV POLONIA sa.
  • REKLAMA
  • #5 1988764
    HenryK3
    Poziom 29  
    Ocena: 191
    trybik2 14 Lis 2005 16:32 napisał:
    w salonie mowili ze pakiet bedzie aktywny po godzinie od zakupu a tu mija juz 4 godzina

Czyli jak już prawie 7 godzin czekasz?
    Radzę uzbroić się w cierpliwość, w wolnej chwili poczytaj
    Cyfrowy Polsat????
  • #6 1990662
    trybik2
    Poziom 15  
    chyba jedno co mi zostaje to cierpliwosc juz 12 godzin a aktywacji nie ma;/ a jeszcze jedno pytanie co sie stanei jak wloze karte CYFRY+ czy bedzie dzialac czy ten dekoder jest tylko i wylacznie do polsatu?
  • #7 1991032
    tramwaj5
    Poziom 11  
    nawet nie prubuj.nie dość że tuner jest tylko do polsatu,to na dodatek jest sparowany z kartą(na innym tunerze karta nie będzie działać):cry:
    ps.jak moja lepsza połowa wzięła polsat to zaraz po podłączeniu wszystko chodziło
  • REKLAMA
  • #8 1991122
    Bonifacy
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    Cytat:
    nawet nie prubuj

Nic się nie stanie karta po prostu nie bedzie działac. Tuner pracuje tylko w systemie NagraVision (1,2) - karty polsatu, c+ koduje w systemie seca wiec tuner nie bedzie się komunikował z kartami c+ w odpowiedni sposób.
  • #10 2018025
    Bonifacy
    Poziom 24  
    nie
  • #12 2018133
    Bonifacy
    Poziom 24  
    takich z prawdziwego zdarzenia nie ma, mogą trafić się jakieś reklamówki 0700
  • #13 2019631
    misio72
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    Witam
    Tuner aktualizuje sie ok. 10 minut najprosciej co mozesz zrobic to jutro zaniesc tuner do punktu gdzie kupiles i oni go uruchomia poprostu zadzwonia i sprawdza czy jest juz aktywacja najprawdopodobniej karta jeszcze jest nie aktywna
    to czesto sie zdarza a wsklepie jagby sie pytali to zastosowales sie do instrukcji czyli po wlaczeniu do sieci poczekales 10min zanim go uruchomiles zeby ci nie wpierali ze popsules tuner to im tez sie zdaza
    Pozadawiam
  • #14 2058574
    CNC
    Poziom 1  
    Witam,
    mam ten sam problem z zakodowanymi programami. Jak w koncu rozwiazaliscie problem??
  • #15 2058870
    zulik007
    Poziom 11  
    Ja też tak miałem ale zadzwoniłem do nich pod nr 022 356 66 55 tam oczywiście cięzko sie wbić(pokużony system połączysz się kobita powie ci ze nie ma wolnych rozmówców i cie rozłączy po 3 sekundach) ale w TPSA idzie ci cała minuta czy impuls.
    Po paru prubach udało mi się pogadać z gostkiem każe ci wyciągnąć karte podać jej numer, włożyć przełączyć na polsat sport i poczekać max 1/2 godziny. ale ja zaraz po 2 minutach miałem wszystkie kanały.

Wszystko jest spoko ale brak XXX jest trochę powalający.
    Bo skoro nie ma xxx to po co dawać opcję blokady kanałów.
    Niestety jedyne co można pooglądać to reklamy no i oczywiście jak leci coś po 24 na jakims kanale
  • #16 2064239
    dekster
    Poziom 2  
    Edukacyjnie programy możesz oglądać podstawa to aktywne łącze RS-232 i co najmniej lamerskie podejście do sprawy
  • #17 2089452
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 135
    witam, ja dostałem w salonie sprzęt ( echostar 616 ) który pracownicy dystrybutora w czasie, gdy spisywałem umowę, podłączyli do anteny. Tuner pobrał soft , karta się zaktywowała, tak, że w domu, gdy po paru godzinach podłączyłem tuner, nie miałem kłopotu z podstawowymi kanałami typu discovery czy polsatsport....
    Natomiast kanały dodatkowe dostępne w pierwszym miesiącu ( chociażby Cinemax czy Playboy) nie były dostępne, dystrybutor ma 48 godzin na przesłanie do centrali Polsatu danych o nowym kliencie, umożliwiających im przesłanie satelitą uprawnień do tych kanałów, u mnie kanały pojawiły się po 13 godzinach od kupna.
  • #18 2089506
    slawek203
    Poziom 2  
    Witam przyczyną złej pracy tunera w80% jest konwerter (info kanał zakodowany)aie pracują kanały FTA ,powodowane jest to pracą konwertera na wysokiej częstotliwości
  • #19 2199316
    Fear Factor
    Poziom 11  
    Witam

jestem nowy na forum i mam pare pytan zwazane z Echostarem Dsb 616 i zakodowanymi programami.
    W sumie ten sam problem co opisal trybik2 tylko ze u mnie to do 3 tygodni bezproblemowo dzialalo......
    Dzis wlaczylem echostara, zakualizowal sie i nagle programy np. TVN, TVP1, TVP2, DISCOVERY, CLUB pokazuja ze sa zakodowane!

Caly osprzet mam podlaczony do jednej duzej listwy kontaktowej i na noc wylaczam wszystko z produ. Wczoraj wszystko bylo ok. Nikt przy tym i antenie nie grzebal. Abonament jest oplacony na rok z gory.
    Talerz satelity ma jakies 90 cm srednicy a konwerter ma moze z rok (czyli prawie nowy).
    Sprawdzilem karte ale przy tym nikt nic nie robil takze nie powinno to byc przyczyna.

Wyczytalem tu informacje o transponderze i ustawilem na 12188/V. Mam zielony sygnal a na dole te dwa niebieskie paski pokazuja okolo 60%.
    Potem zrobilem ustawienia fabryczne, zakualizowal sie i dalej to samo.
    Dekoder byl nawet wylaczony na dluzszy czas (ponad pol godziny) i bez skutku.

Macie jakis pomys czy bede musial dzwonic do nich?

Dzieki
    Fear Factor
  • #20 2199651
    konradzki
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    komunikat zakodowany sygnal oznacza brak uprawnien
    postepowanie:
    1 przelacz dekoder na kanal 11 polsat sport na liscie cyfrowy polsat
    2. wyjmij i po chwili wloz karte jesli ruszy to ok jesli nie to
    zostaw dekoder wlaczony na tym kanale
    zadzwon na 22/356 66 66 po zgloszeniu automatu wybierz 6- ponowienie sygnalu, wpisz numer karty z klawiatury telefonu, jesli automat powie ze sygnal zostanie ponowiony zostawiasz dekoder wlaczony na polsacie sport i czekasz az ruszy jesli automat odpowie ze sygnal nie moze byc ponowiony musisz czekac na zgloszenie konsultanta (trzeba miec sporo cierpliwosci) w celu wyjasnienia sprawy. czesto sie zdarza ze system nie rozpoznaje wplaty albo cos w podbie,
    jesli problem powodowala by atena tj jej ustawienie lub konwerter to wtedy wyswietla komunikat brak sygnalu
  • #21 2199655
    Fear Factor
    Poziom 11  
    Hej konradzki

Dzieki za odpowiedz.

Tzn mam karte wyciagnac podczas uruchomionego dekodera?
  • #22 2199659
    konradzki
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    tak dekoder ma byc wlaczony na 11 kanale tak jak do ogladania
  • #23 2199661
    Fear Factor
    Poziom 11  
    ok, sprawdze......

Edit:

wyciagnelem karte i pisalo "dekoder zablokowany..bla bla bla".
    Po wlozeniu karty pokazywal znowu " zakodowany sygnal"

Ok, to zaraz sprobuje tam zadzwonic.
  • REKLAMA
  • #24 2201003
    misio72
    Poziom 22  
    Witam
    A prubowales wylaczyc tuner z sieci i wlaczyc go ponownie zeby sciagnol sobie nowy soft po wylaczeniu i wlaczeniu odczekaj 10 min
    Pozdrawiam
  • #25 2201126
    Fear Factor
    Poziom 11  
    Witam

Tak, wylanczalem go juz chyba ze sto razy....... i na 30 sekund, i na pol godziny i nawet 3 godziny (nie bylo mnie w domu).
    Bylem dzis u rodzicow i sprawdzalem tam ustawienia ich dekodera (maja ten sam) i tam bylo to samo ustawione co u mnie. Ich polsat dziala.

Dzwonie tam caly czas na linie i w kolko to samo....... nie idzie sie nawet dodzwonic do automatu bo odrazu jest komunikat ze wszystkie linie zajete..... No nic, musze sie na dzis z tym pogodzic bo chyba nic z tego nie bedzie. Bede jutro rano odrazu probowal sie tam dodzwonic.

Podejrzewam ze cos naknocili z oplata...... Mianowicie kupilem ten pakiet i zaplacilem na rok z gory. Bylo to wlasnie 18.12.05. I cos tak wlasnie czuje ze przeoczyli mnie i po swinsku zakodowali programy!

No ale moge sobie gdybac......
  • #26 2201196
    misio72
    Poziom 22  
    Jak ci sie nie uda dodzwonic to przejdz sie do sklepu tam gdzie kupowales tuner i niech zalatwiaja ta sprawe kataktuja sie z operatorem i odblokuja jezeli jest to wes ze soba rachunek zaplaty za abonamet.
  • #27 2201312
    Fear Factor
    Poziom 11  
    Hm, hak w tym ze musialbym jechac jakies 850 km.... lol, tzn mieszkam w niemczech dlatego chce to zalatwic telefonicznie o ile sie da.
    Jak jutro nic nie zdzialam telefonicznie to posle tescia (jest na miejscu i to jest na niego).
  • #28 2201340
    mirek65
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    jak masz ustawiony dekoder ??

żeby działał poprawnie PARAMETRY 12.188 V i szukanie SIECI

powinno pomóc

Pozdrawiam
  • #29 2201419
    Fear Factor
    Poziom 11  
    Mam nastepujace ustawienia:

SAT: Hotbird 13.0 Wsch.
    PORT: -
    TP: 12188/V (zielona kropka obok)
    TRYB SZUK: Siec
    na dole niebieskie paski po 60%

Sprawdzalem sygnal anteny takim malym urzadzeniem i byl poprawny.
    Tak jak wspominalem, od 3 tygodni wszystko dzialalo bez problemu...do dzis.

Wszystkie kanaly sa wyszukane i na dole w INFO jest pokazany co to za kanal, jaki aktualnie program leci i zasieg itp (standardowo).
    Narazie odbieram tylko jakies pojedyncze kanaly typu polsat, tv4, polsat2, tv puls, espn, tvn style, zdrowie i uroda, viva pl, 4funtv, tv polonia, fashion tv......
  • #30 2201483
    mirek65
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    ok sprawdź jeszcze te :

12,284 H
    lub
    11,158 V

Polsacik ma niezły BURDEL ostatnio.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z komunikatem "kanał zakodowany" na dekoderze Echostar DSB 616 przy odbiorze Cyfrowego Polsatu wynika najczęściej z braku aktywacji karty abonenta przez operatora, co może trwać od kilku godzin do nawet 48 godzin po zakupie. W przypadku braku podstawowych kanałów takich jak TVN, TVP1, TVP2 czy Discovery, zaleca się przełączenie dekodera na kanał Polsat Sport (kanał 11), wyjęcie i ponowne włożenie karty, a następnie kontakt telefoniczny z infolinią Cyfrowego Polsatu w celu ponowienia sygnału uprawnień. Dekoder Echostar DSB 616 jest sprzętowo i programowo sparowany z kartą Cyfrowego Polsatu i nie współpracuje z kartami innych operatorów, np. Cyfry+. Problemy z odbiorem mogą także wynikać z nieprawidłowego ustawienia anteny satelitarnej, słabego sygnału lub niewłaściwych parametrów konwertera (np. 22 kHz). Zaleca się sprawdzenie ustawień transponderów (np. 12188 V, 11158 V, 12284 H) oraz poprawności konfiguracji przełącznika 0/22 kHz. W przypadku problemów z aktywacją lub brakiem sygnału, konieczny jest kontakt z punktem sprzedaży lub infolinią operatora. Niektóre kanały dodatkowe (np. Cinemax, Playboy) mogą być aktywowane z opóźnieniem do 48 godzin. W sytuacjach awaryjnych reset do ustawień fabrycznych i aktualizacja oprogramowania dekodera mogą pomóc, jednak problem "zakodowanego sygnału" najczęściej dotyczy kwestii aktywacji i uprawnień.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA