logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Audi C5 allroad - Kompresor zawieszenia załącza się przy różnych prędkościach: przyczyny i rady

arturmusiej 19 Wrz 2022 20:30 1209 4
REKLAMA
  • #1 20198185
    arturmusiej
    Poziom 3  
    Witam
    Koledzy i koleżanki potrzebuje pomocy. Posiadam Audi C5 allroad i mam pytanie o zawieszenie a konkretnie o kompresor zawieszenia. Otóż mam wrażenie że po przekroczeniu pewnej prędkości (czasami jest to 50 a czasami 70 km/h, prędkość jest różna) na równej nawierzchni, kompresor się załącza i pracuje. Czy tak to powinno wyglądać? Pytam bo już raz go regenerowałem, mam wrażenie że z "przepracowania". Teraz pali mi bezpiecznik , i czasami wywala błąd. Boje się jechać gdzieś dalej bo nie wiem co mnie czeka. Przepraszam za zagmatwany post, ale nerwy mnie roznoszą.Bardzo proszę o wasze rady. Z góry serdeczne podziękowania.
  • REKLAMA
  • #2 20198259
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Ocena: 510
    Raczej tak być nie powinno. Co prawda powyżej 36 km/h układ pneumatyczny zasilany jest w pierwszej kolejności ze sprężarki, jednak jeśli wszystko jest szczelne sprężarka nie powinna pracować ciągle.
  • REKLAMA
  • #3 20198702
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 491
    Sprawdzić kompem co się dzieje i pewnie ta "regenerowana" sprężarka się skończyła i nie daje rady lub wycieki z układu ale raczej te wszystkie problemy powinny wywalić kontrolkę.
  • REKLAMA
  • #4 20199224
    arturmusiej
    Poziom 3  
    marszałekkom napisał:
    Raczej tak być nie powinno. Co prawda powyżej 36 km/h układ pneumatyczny zasilany jest w pierwszej kolejności ze sprężarki, jednak jeśli wszystko jest szczelne sprężarka nie powinna pracować ciągle.

No właśnie szczelność sprawdzana i jest ok, kompresor pompuje tyle barów co powinien, dalej załącza się w czasie jazdy, Moze nie jest to 36 km ale w tych okolicach a jak zwalniam to się wyłącza 😤
  • #5 20208879
    arturmusiej
    Poziom 3  
    Problem rozwiązany. Okazuje się że od nas kupiłem auto siedział tam bezpiecznik od kompresora o oznaczeniu 30 A i na taki wymieniałem. Po podjechaniu do ASO okazało się że powinien być 40 A. Narazie nic się nie dzieje 🤣🤣😃😃👍👍
REKLAMA