logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dołożenie paneli fotowoltaicznych w 2021: Opinie, Jam60s20-365/MR (JA Solar), SolarEdge

Remod1 20 Wrz 2022 21:06 1011 27
REKLAMA
  • #1 20199886
    Remod1
    Poziom 5  
    Ocena: 5
    Czy ktoś może dokładał w tym roku panele fotowoltaiczne? Pytam bo chcę rozbudować instalację fotowoltaiczną o 4 panele każdy 365W. Firma która zakładała mi w zeszłym roku instalację zaproponowała cenę 2100 zł netto za panel z montażem. Panele to jam60s20-365/mr firmy Ja Solar z optymalizatorami SolarEdge. Czy ta cena jest Ok?
  • REKLAMA
  • #2 20200463
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 705
    Remod1 napisał:
    Czy ta cena jest Ok?

Zależy czy jesteś w stanie sam to zrobić.
    Bo te 4 panele + optymalizatory (łącznie jakieś 4000zł brutto) plus trochę konektorów MC4, przewodów solarnych, profili i śrubek (max.500zł
    brutto) i 2-3h roboty za 8400zł netto (przy 8% będzie 9072zł) to wg mnie zdzierstwo totalne.

Ps. gdzie mieszkasz? Jak niedaleko ode mnie to zrobię Ci to w sobotnie popołudnie za 6tyś brutto z dojazdem ;) taki żarcik oczywiście ;p

No chyba, że jeszcze dochodzi jakaś wymiana inwertera czy jakichś zabezpieczeń prądowych dodatkowych.
  • REKLAMA
  • #3 20200572
    Remod1
    Poziom 5  
    Tak myślałem, że z maksymalnie 5 tys będą kosztowały materiały, licząc montaż na dachówce ceramicznej.
    Sam nie zrobię bo nie lubię chodzić po dachach.
    I czy warto kogoś innego wpuszczać ryzykując ewentualną utratę gwarancji. Bo na pewno firma montująca jakby doszło do awarii będzie się zasłaniać, że była ingerencja w instalację itd... co spowodowało awarię.
    Więc czy warto szukać kogoś innego?
  • #4 20200629
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 705
    Remod1 napisał:
    I czy warto kogoś innego wpuszczać ryzykując ewentualną utratę gwarancji

A to już musisz sam ocenić.

Remod1 napisał:
    Tak myślałem, że z maksymalnie 5 tys będą kosztowały materiały, licząc montaż na dachówce ceramicznej

Dla firmy instalacyjnej koszt będzie oscylował w max.3 tyś netto. 5tyś netto to ich zarobek. Odliczą dochodowy i na czysto za 2-3h roboty min.3tyś zł.
    Że też nie poszedłem w taką działalność parę lat temu...ehhh

Nieźle te firmy kroją ludzi, oni przecież kupują wszystkie materiały po cenach netto, te panele, które podałeś na szybko znalazłem za 670zł brutto (czyli z 23% VATem), czyli jakieś 545zł netto, firma instalacyjna kupuje go ze sporymi rabatami, czyli pewnie za 450-500 netto.
    Ja rozumiem koszta prowadzenia firmy, etc. ale moim zdaniem nie można przesadzać.
  • REKLAMA
  • #5 20200831
    bryko
    Poziom 22  
    Ocena: 103
    Ja w lipcu dokładałem do SE dodatkowy 1kW (3 panele + optymalizatory), cena 5kPLN brutto, z FV. Dachówka betonowa, dołożenie 5m instalacji na dachu.
  • REKLAMA
  • #6 20200904
    adse
    Poziom 27  
    Ocena: 252
    Pewnie muszą wliczyć koszty ewentualnej obsługi gwarancyjnej.
    Niestety jakakolwiek reklamacja to ich czas i koszty, bo przecież do producenta nikt chyba reklamacji nie zgłasza.
  • #7 20200993
    Remod1
    Poziom 5  
    adse napisał:
    Pewnie muszą wliczyć koszty ewentualnej obsługi gwarancyjnej.
    Niestety jakakolwiek reklamacja to ich czas i koszty, bo przecież do producenta nikt chyba reklamacji nie zgłasza.

Ale to aż tyle sobie liczą?
  • #8 20202083
    adse
    Poziom 27  
    Właściwie ile kosztuje przyjazd do reklamacji? Minimum dwie osoby bo robota na dachu, no i dniówka zejdzie. Legalnie, czyli wszystkie koszty firmy muszą być wliczone. Drugi przyjazd pewnie też, żeby zamontować to co naprawione. Czyli najbardziej podstawowa reklamacja to dwie dniówki dwóch ludzi wchodzących na dach, plus co najmniej kilka godzin (łącznie pewnie też dniówka) obsługi magazynu i papierologii związanej z wysyłkami gabarytów i załatwianiem sprawy z producentem. Na takie dyletanckie myślenie tak to wygląda, a o kosztach mógłby coś powiedzieć ktoś kto ma firmę zatrudniającą pracowników. Wg mnie potrzeba 5 dniówek samej robocizny, przy średniej krajowej dniówka z kosztami pracodawcy wychodzi blisko 400 zł, czyli na samych pracowników trzeba będzie wydać nawet 2 tys. zł przy jednym wadliwym panelu. Do tego koszty działalności firmy typu biuro, magazyn, samochody, podatki, no i jakiś zysk, bo na robocie, nawet naprawach gwarancyjnych, trzeba coś zarabiać a nie tracić.

Myślę, że dużo taniej by wyszło, gdybyś sam kupił panele z gwarancją konsumencką na siebie, a tylko do samego zamontowania wynajął jakichś monterów. Jak bez zobowiązań to może wystarczy po stówce czy dwie na łebka plus paliwo na dojazd.
  • #9 20202260
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 816
    adse napisał:
    Właściwie ile kosztuje przyjazd do reklamacji?

Tylko dlaczego za reklamację ma płacić inwestor?

Dodano po 1 [minuty]:

Fajne podejście, z góry założenie, że będzie źle działać, a jeśli dobrze to zysk razy 2?

To już lepiej by wyszło powiedzieć jakąś kwotę, ale zastrzec że jak coś nie będzie działać to poprawka będzie płatna. Tylko, że kto wtedy by wziął taką firmę...
  • #10 20202596
    kloszi
    Poziom 21  
    Ocena: 88
    No niestety jak pada śnieg czy deszcz i jest problem z montażem to też trzeba ludziom płacić ... Koszty z reklamacji zawsze się pojawiają czasami z winy zakładających a czasami z winy użytkownika i to się rozkłada na kupującego.
  • #11 20202646
    kosmos99
    Poziom 38  
    Jaka może być wina użytkownika przy prawidłowo wykonanej instalacji?
  • #12 20203822
    adse
    Poziom 27  
    A jak jest wina producenta chińskiego to kto musi ponieść koszty ekspertyzy, demontażu, montażu, transportu i załatwiania formalności? Jeżeli firma montująca te koszty musi ponosić, to musi też je wliczyć szacunkowo w cenę usługi.
  • #13 20203973
    tomeki1
    Poziom 13  
    Ocena: 32
    Ja w tym roku dwa razy dokładałem panele, zmieniałem inwerter na większy, załatwiałem sprawy ze Strażą Pożarną i PGE. Opinię rzeczoznawcy ppoz załatwiłem przez olx, oni potrzebują tylko schemat instalacji, więc wyedytowałem Paintem schemat pierwotnej instalacji. W PGE załatwiasz wszytko przez internet.
    Panele i elementy montażowe kupiłem sam na olx i alle. Nie ma z tym najmniejszego problemu. Na wszystko, łącznie z robocizną mam faktury, więc odliczę w ramach ulgi termomodernizacyjnej.

Mnie również chciał skroić wykonawca, po pół roku proszenia przedstawił ofertę 1800 zł/panel i 1000 zł opinia rzeczoznawcy ppoż i kolejne 1000 zl niepotrzebne urządzenie odcinające panele od inwertera w razie zaniku zasilania z sieci. Zostawiłem ofertę na fixly wieczorem, a rano miałem już dwie odpowiedzi wykonawców. Po 48 godzinach panele były już na dachu i rozbudowana instalacja działała. Dołożenie 4 paneli, o którym piszesz to pół dnia roboty i do zapłacenia monterom 1000 zł +VAT. Goń każdego, który proponuje więcej. Bez problemu znajdziesz takie oferty.

Całkowity koszt dołożenia na dachówce ceramicznej 3 kWp wyniósł mnie 8k zł.
  • #14 20208405
    Remod1
    Poziom 5  
    "tomeki1" czy nowy wykonawca przejął gwarancję na całą instalację?
  • #15 20211305
    tomeki1
    Poziom 13  
    No nie przejął. Nie ma to zresztą sensu, bo gwarancja się kończy za miesiąc.
  • #16 20211464
    adse
    Poziom 27  
    Tomek1, na falownik i panele masz prawdopodobnie znacznie dłuższą gwarancję, oczywiście oby nie trzeba było z niej korzystać.
  • #17 20211534
    tomeki1
    Poziom 13  
    Pytanie bylo o gwarancje na instalacje. Falownik zmiemilem mam na niego oddzielna gwarancje. Kwestie gwarancji na panele i falownik zaatwia sie raczej samodzielnie. Chyba nie liczycie, ze te firmy montujace fotowoltaike beda nadal istnialy za 15 lat
  • #18 20211705
    Remod1
    Poziom 5  
    Ja mam w umowie że przez 6 lat od daty montażu usuwają usterki, łącznie z przeciekającym dachem. I o taką gwarancję pytałem.
  • #19 20211724
    tomeki1
    Poziom 13  
    Ok, ja mam dwa lata gwarancji. Konczy sie za miesiac.
  • #20 20211739
    kosmos99
    Poziom 38  
    Remod1 napisał:
    Ja mam w umowie że przez 6 lat od daty montażu usuwają usterki, łącznie z przeciekającym dachem. I o taką gwarancję pytałem.

Ta firma jeszcze istnieje? Bo papier wszystko przyjmie.
  • #21 20211788
    Remod1
    Poziom 5  
    Firma istnieje od 17 lat
  • #22 20213427
    Remod1
    Poziom 5  
    Czy jak dołożę paneli to nie będę musiał czasami przejść na system rozliczania Net-billing?
  • #23 20213460
    bryko
    Poziom 22  
    Ocena: 103
    Możesz, ale nie musisz. U mnie po dołożeniu paneli podpisałem z PGE aneks którego jedynym zapisem była zmiana mocy zainstalowanej.
  • #24 20213471
    tomeki1
    Poziom 13  
    O ile nie przekroczysz mocy przylaczeniowej budynku, to na pewno nie musisz przechodzic na net billing
  • #25 20213528
    Remod1
    Poziom 5  
    tomeki1 napisał:
    O ile nie przekroczysz mocy przylaczeniowej budynku, to na pewno nie musisz przechodzic na net billing

Tzn. Jak to mogę sprawdzić?
  • #26 20213591
    tomeki1
    Poziom 13  
    W umowie z dostawva pradu masz napisane jaka jest mpc przylaczeniowa do bidynku.
  • #27 20213600
    Remod1
    Poziom 5  
    Czyli jak mam moc umowną 16 kW to mogę mieć maksymalnie 16 kW paneli aby zachować stary system rozliczenia z zakładem energetycznym?
  • #28 20213655
    tomeki1
    Poziom 13  
    Tak to rozumiem

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat dołożenia paneli fotowoltaicznych w 2021 roku, w tym modelu JAM60S20-365/MR od firmy JA Solar oraz optymalizatorów SolarEdge. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami związanymi z kosztami montażu, które w przypadku czterech paneli wynosiły od 5 do 9 tys. zł brutto, w zależności od wykonawcy. Wskazano na wysokie marże firm instalacyjnych oraz konieczność uwzględnienia kosztów gwarancji i reklamacji. Pojawiły się również pytania dotyczące przejścia na system rozliczania Net-billing oraz mocy przyłączeniowej budynku, co jest istotne przy rozbudowie instalacji. Użytkownicy podkreślali znaczenie posiadania dokumentacji oraz faktur, co umożliwia skorzystanie z ulg termomodernizacyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA