logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sens samodzielnego montażu i łączenia paneli fotowoltaicznych - opłacalność?

lukas198820 03 Sty 2021 16:23 14568 35
Najlepsze odpowiedzi

Czy opłaca się samodzielnie montować i łączyć panele fotowoltaiczne?

Tak, zwykle ma to sens i się opłaca, jeśli masz czas, podstawową wiedzę elektryczną i chęć do pracy [#19156272][#19156276][#19156521] Użytkownicy podawali przykłady dużych oszczędności: instalacja 4,5 kWp wyszła ok. 12 tys. zł zamiast 22 tys. zł z firmy, a 6 kW dało się zrobić za ok. 13 tys. zł z zabezpieczeniami i uziomem [#19156272][#19180991] Inny przykład to 6,5 kWp za 16 tys. zł same materiały + 500 zł dla elektryka, czyli około 2465 zł/kWp za materiały [#19228310] Najwięcej pracy daje konstrukcja na dachu: trzeba dobrać mocowania do rodzaju pokrycia, wypoziomować stelaż, poprowadzić kable do rozdzielni i falownika oraz zadbać o uziemienie [#19220281] Do zgłoszenia mikroinstalacji potrzebne jest świadectwo kwalifikacji, np. SEP E, a przy rozbudowie instalacji trzeba zgłosić to do zakładu energetycznego [#19156272][#19473249]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 19156232
    lukas198820
    Poziom 15  
    Ocena: 333
    Witam.
    Czy jest sens i oplaca sie samemu montować panele fotowoltaiczne i samemu je laczyc?
    Ma to racje bytu?
  • REKLAMA
  • #2 19156272
    slawo12311
    Poziom 19  
    Ocena: 87
    Jak ma się trochę czasu, nie boi się wyzwań i ma jakieś pojęcie o elektryce to pewnie że jest sens, firmy biorą sporą kasę za taką usługę a często zrobią to gorzej niż ogarnięty Kowalski.
    Żeby zgłosić mikroinstalację do energetyki potrzeba świadectwa kwalifikacji np. SEP E.

Ja na przykład instalację 4,5 kWp wykonałem za jakieś 12k PLN a firma columbus zrobiła sąsiadowi za 22 k PLN.
  • Pomocny post
    #3 19156276
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 818
    Zależy czy czujesz się na siłach. Od strony finansowej na pewno warto.
  • Pomocny post
    #4 19156521
    toolpusher
    Poziom 23  
    Ocena: 210
    Ja samemu robiłem i nie żałuję. Pooglądałem trochę filmików na YT poczytałem tutejsze forum. Parę błędów popełniłem wynikających z braku doświadczenia ale potem poprawiłem. Jak masz zacięcie, smykałkę i chęć to zawsze parę tysi w kieszeni zostanie.
    Zadowolenie z siebie - bezcenne.

P.S.
    Poszukaj filmików na YT na Kanale Roliwork.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 19156602
    jerzykkk
    Poziom 14  
    Ocena: 37
    Jak Ci zalezy na przyoszczędzeni sporego grosza to warto. Masz wybór typu paneli i sposobu montażu. Jakie miejsce montażu?
  • #6 19161329
    lukas198820
    Poziom 15  
    Miejscem montazy tylko dach.Strasznie nie podobaja mi sie panele na posesji..Dach jest z blachodachówki?

Jalie panele polecacie?
    Wiadomo ze monokryształy, ale np czy Chinskie Longi zamiast Sharpa czy LG to dobry wybór?
    Jaka alternatywa jest dla falownika Froniusa i Growata?
  • #7 19161349
    Cytro12
    Poziom 26  
    Ocena: 303
    Growatt fajny falownik i wydajny za rozsądne pieniądze. Longi też mają dobry uzysk z tego co obserwuje natomiast najważniejsze to dobre sparowanie paneli z falownikiem. Przy blachodachówce zwróć uwagę na zabezpieczenia. Czy to dobry pomysł? To zależy od umiejętności.
  • #8 19161353
    Edek45
    Poziom 30  
    Ocena: 356
    lukas198820 napisał:
    Miejscem montazy tylko dach.Strasznie nie podobaja mi sie panele na posesji

A dachy z panelami są ładne ?
  • #9 19161366
    toolpusher
    Poziom 23  
    Jeżeli będziesz sam montował a jesteś z Krakowa poszukaj w okolicy jakieś solidnego dostawcy co od lat oferuje fotowoltaikę. Longi to dobry wybór jak i wiele innych firm. Szukaj lokalnie, tak żeby w razie czegoś mieć blisko podjechać i reklamować a i dostawę przy większej ilości będziesz miał za darmo.
    Co do falowników jest wiele firm. Ja akurat wybrałem Sofar bo cena przystępna, dobry stosunek jakość/cena, serwis w Polsce i 10 lat gwarancji z możliwością przedłużenia. Ale są oczywiście lepsze. Kwestia finansowa.
    Pomierz dach i rozrysuj panele czy będziesz wstawiał standardowe panele 1700x1000mm czy większe ale za to o większej mocy.

Dodano po 1 [minuty]:

Edek45 napisał:
    lukas198820 napisał:
    Miejscem montazy tylko dach.Strasznie nie podobaja mi sie panele na posesji

A dachy z panelami są ładne ?

Kwestia gustu. Ale widać z daleka i więcej sąsiadów będzie zazdrościć.
  • #10 19169772
    lukas198820
    Poziom 15  
    Teraz fotwoltaika nie jest raczej synonimem bogactwa. ☺
  • #11 19169839
    prose
    Poziom 36  
    Ocena: 850
    Tu nie chodzi o gusty tylko o zmniejszeniu rachunków.
  • #12 19169874
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1088
    prose napisał:
    tylko o zmniejszeniu rachunków.

Szczególnie, jak dach zacznie cieknąć w miejscu dziur montażu solarów.
  • #13 19169907
    toolpusher
    Poziom 23  
    Jasne - nikt tak nie spierniczy roboty jak fachowiec - vide usterka.
    Chcesz mieć dobrze zrobione zrób sam. Trzeba być bardzo naiwnym, ab wierzyć w takie rzeczy. Albo instalatorem. To nie jest rocket science.
  • #14 19169987
    prose
    Poziom 36  
    misiek1111 napisał:
    prose napisał:
    tylko o zmniejszeniu rachunków.

Szczególnie, jak dach zacznie cieknąć w miejscu dziur montażu solarów.

Ja robiłem sam i od 6 lat mi nic nie cieknie.
  • REKLAMA
  • #15 19170006
    toolpusher
    Poziom 23  
    Ja zanim zrobiłem sam poprosiłem kilka firm o wycenę. Między innymi była lokalna firma. Gościu opowiedział mi swoją historię. Pierwszą instalację na jego domu zrobił Columbus kilka lat temu. Jak gościu się przekonał, że to nie cuda na kiju, zrobił uprawnienia, założył firmę, został przedstawicielem Growatta i klepie instalację a żona ogarnia papierologię. Co do Growatta powiedział mi jeszcze, że lepiej jednak idzie mu Sofar bo ludzie nie lubią "pukania".
    Do tej pory pracował jako złota rączka w szkole.
  • #16 19170178
    Cytro12
    Poziom 26  
    No właśnie ludzie myślą, że to landrynki i kupują oczami, w ładnym papierku nawet kupę sprzedasz. Taki SMA nie ma nawet wyświetlacza więc pewnie też Sofar lepiej by się sprzedawał bo przecież ma piękny duży wyświetlacz z cyferkami.

Ludzie nawet zdawało by się ogarnięci też wolą czarne panele zamiast srebrnych :) Słyszałem kiedyś jednego handlowca jak tłumaczył, że te czarne lepiej przyciągają promienie słoneczne bo są czarne dlatego mają taką dużą sprawność :)

Oj nasłuchałem i naczytałem się głupot...
  • REKLAMA
  • #17 19180991
    przemski79
    Poziom 7  
    Ocena: 7
    Witam ja tez sam montowałem za 6kW wyszło mi 13 tys z zabezpieczeniami i uziomem - jesli nie masz dwoch lewych rak dasz rade... Polecam nowe umiejętności zawsze sie przydadzą - dach również mi nie przecieka :)
  • #18 19181603
    toolpusher
    Poziom 23  
    Tak lekko licząc to 13tysi za 6kw to trochę mało i to z uziomem.
  • #19 19181817
    przemski79
    Poziom 7  
    toolpusher napisał:
    Tak lekko licząc to 13tysi za 6kw to trochę mało i to z uziomem.

Co masz na myśli ? Swojej roboty nie licze tylko koszty zakupu...
  • #20 19182083
    toolpusher
    Poziom 23  
    O samych materiałach mówię. Koszt paneli i falownika to około 11tyś. A gdzie kable, skrzynk,i uziom, zabezpieczenia, stelaż, peszle.
  • #21 19182258
    przemski79
    Poziom 7  
    Fakture mam dokładnie na 12060 - w tym sa panele falownik mocowania do dachu i paneli, kable. koncówki mc4 i peszle dostałem gratis - dokupilem tylko zabezpieczenie na jednego stringa na 1000V DC oraz bezpiecznik i druga skrzynka to zabezpieczenia AC oraz bezpiecznik 3 fazowy - wszystko na znanym portalu aukcyjnym uziom 1,5m koszt około 50 zl x 2 i do tego przewod zóltozielony mocawania i drut odgromowy - jakies około 200
  • #22 19182301
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 818
    A przepięciówki?
  • #23 19182322
    przemski79
    Poziom 7  
    kosmos99 napisał:
    A przepięciówki?

zabezpieczenia - pod tym synonimem miałem na mysli przepieciowki...
  • #24 19182548
    Cytro12
    Poziom 26  
    Oby długo działało :) I nie trzeba było dopłacić.
  • #25 19183116
    przemski79
    Poziom 7  
    Cytro12 napisał:

Kolega tez posiada przeciez Growatta... :)
  • #26 19183190
    prose
    Poziom 36  
    przemski79 napisał:
    kosmos99 napisał:
    A przepięciówki?

zabezpieczenia - pod tym synonimem miałem na mysli przepieciowki...

I tak guzik pomogą jak piorun walnie szkoda kasy.
  • #27 19183225
    Cytro12
    Poziom 26  
    przemski79 napisał:
    Cytro12 napisał:

Kolega tez posiada przeciez Growatta... :)

Nie chodzi tylko o sprzęt ale odpowiednie dobranie i zamontowanie zestawu.
  • #28 19220159
    Marco1030
    Poziom 5  
    Ocena: 4
    przemski79 napisał:
    Fakture mam dokładnie na 12060 - w tym sa panele falownik mocowania do dachu i paneli, kable. koncówki mc4 i peszle dostałem gratis - dokupilem tylko zabezpieczenie na jednego stringa na 1000V DC oraz bezpiecznik i druga skrzynka to zabezpieczenia AC oraz bezpiecznik 3 fazowy - wszystko na znanym portalu aukcyjnym uziom 1,5m koszt około 50 zl x 2 i do tego przewod zóltozielony mocawania i drut odgromowy - jakies około 200

Czy elekteyk z uprawnieniami był potrzebny?? Jaki zestaw masz?? I z czego czerpałeś info w sprawie montażu?? Pytam gdyż tez sam się zastanawiam nad instalacją .. 20 lat siedzę w budowlance różnego typu meble i zabudowy także ogarnołem sam!! To wszystko jak Puzzle!!!! Nic trudnego ale o elektryce nie mam pojęcia ale mam znajomych elektryków.. wiec damy radę.
  • #29 19220281
    anaba255
    Poziom 27  
    Ocena: 261
    Marco1030 napisał:
    Czy elekteyk z uprawnieniami był potrzebny?? Jaki zestaw masz?? I z czego czerpałeś info w sprawie montażu?? Pytam gdyż tez sam się zastanawiam nad instalacją .. 20 lat siedzę w budowlance różnego typu meble i zabudowy także ogarnołem sam!! To wszystko jak Puzzle!!!! Nic trudnego ale o elektryce nie mam pojęcia ale mam znajomych elektryków.. wiec damy radę.

Też sam zakładałem, uprawnienia mam, Świadectwo Kwalifikacji E, choć elektrykiem z zawodu nie jestem.
    Sama konstrukcja na dachu, to najwięcej pracy i nic trudnego. Mocowania stelaża dobiera się do rodzaju dachu, sam stelaż wypoziomować i ułożyć równo panele. Kable do miejsca, gdzie ma być rozdzielnia i falownik. Resztą powinien zająć się elektryk. Jak nie ma uziemienia, to zrobić i pomierzyć. Samo uziemienie, to też wbicie paru szpilek lub wkopanie bednarki, w zależności od gruntu.
    Oszczędności duże, instalację najlepiej skompletować samemu, bo wychodzi najtaniej i sam dobierasz jakie panele i ile chcesz za nie zapłacić.
    Pod tym linkiem jest dokładnie opisane, jak skompletować instalacje, co prawda dotyczy to off-grida do grzania wody, lecz instalacja on-grid do sieci wygląda na dachu tak samo. Zamiast sterownika grzałki - falownik i rozdzielnica po stronie sieci AC.
    http://bialaenergia.pl/instalacja-fotowoltaiczna-do-cwu-kompletowanie-systemu/
  • #30 19221500
    przemski79
    Poziom 7  
    Marco1030 napisał:
    przemski79 napisał:

Tak mam znajomego który posiada uprawnienia D1 - potrzebny jest do podpisania na druku ZM jako instalator oraz do podpisania sie na szkicu instalacji którą też oddaje w moim przypadku do Taurona... Zestaw mam jak napisałem 6kW - falownik growatt 6000 tl3-s oraz 21 paneli CSUN 285-60P. Jesli chodzi o montaz to porade równiez dostaniesz tam gdzie kupujesz - w zaleznosci od rodzaju dachu w moim przypadku blacha trapezowa - sprzedawca pokazał jak to wyglada na mostku trapezowym - kupiłem takich 46 i tzw farmerami przykreciłem do dachu... jesli chodzi o połączenia to nic trudnego panele maja zlaczki meskie i damskie - jesli robisz jeden string to po prostu łaczych ze soba panele. Jedynie co pozostaje to zrobienie czterech złaczek (2 na dachu i 2 do szkrzynki) a znajomy ogarnie Ci juz skrzynke... Nic trudnego

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię opłacalności samodzielnego montażu paneli fotowoltaicznych. Uczestnicy podkreślają, że jeśli ktoś ma czas, chęci oraz podstawową wiedzę o elektryce, to samodzielny montaż może być korzystny finansowo. Wskazano na oszczędności w porównaniu do usług firm instalacyjnych, które często oferują wyższe ceny. Uczestnicy dzielili się doświadczeniami, wskazując na różne marki paneli i falowników, takie jak Longi, Growatt, Sofar, SMA, Fronius oraz Trina. Wskazano również na konieczność posiadania odpowiednich uprawnień do zgłoszenia mikroinstalacji oraz na znaczenie dobrego doboru komponentów i zabezpieczeń. Wiele osób podkreślało, że samodzielny montaż daje satysfakcję oraz możliwość zaoszczędzenia pieniędzy, a także możliwość nauki nowych umiejętności.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA