logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić działanie sieci LAN/WAN w domu? Sprzęt: Sagem, Funbox 6.

kamo502 21 Wrz 2022 08:47 648 14
REKLAMA
  • #1 20200330
    kamo502
    Poziom 20  
    Ocena: 140
    Witam.

Aktualnie wygląda to jak na rysunku poniżej. Problem jest na górze gdzie przy łączeniu się z siecią WIFI i nadawaniu numeru IP potrafi wyrzucić inne urządzenia. Rozłączyć internet. Rozłączy TV. Ogólnie co chwilę problemy. Zrywanie itp. Problem z ustawieniami czy router już za stary na tyle urządzeń?

Chcę to zmodernizować wg drugiego rysunku. Niestety pomiędzy kondygnacjami mam tylko 2xLAN Cat 5e i tu więcej nie mogę zrobić. Planuję dołożyć gniazda LAN i połączyć część urządzeń przewodowo. (TV, Konsola PS4, 2x komputer)

Czy to ma sens?

• REKLAMA
  • #2 20200365
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 865
    kamo502 napisał:
    Witam.

Aktualnie wygląda to jak na rysunku poniżej. Problem jest na górze gdzie przy łączeniu się z siecią WIFI i nadawaniu numeru IP potrafi wyrzucić inne urządzenia. Rozłączyć internet. Rozłączy TV. Ogólnie co chwilę problemy. Zrywanie itp. Problem z ustawieniami czy router już za stary na tyle urządzeń?

Chcę to zmodernizować wg drugiego rysunku. Niestety pomiędzy kondygnacjami mam tylko 2xLAN Cat 5e i tu więcej nie mogę zrobić. Planuję dołożyć gniazda LAN i połączyć część urządzeń przewodowo. (TV, Konsola PS4, 2x komputer)

Czy to ma sens?

Przełożenie ile sięda urządzeń na kabel zawsze ma sens. Zwlaszcza takich urządzeń które się nie ruszają z miejsca jak drukarka, TV, itp.
    Co do pierwszego pytania, ciężko zgadnąć. Wyrzucanie urzadzeń sugeruje konflikt DHCP, tak jakby były dwa serwery DHCP w sieci, czemu przeczy Twoj schemat. Może się upewnij.
    Druga możliwość jest taka, że jakieś urzadzenia np TV, ma nadany statyczny adres, który pokrywa się z pulą adresów DHCP. DHCP nadaje adresy jak leci ze swojej puli, nie sprawdza czy ktoś już taki adres ma (ustawiony ręcznie bądż z innego serwera DHCP).
  • #3 20200441
    kamo502
    Poziom 20  
    Sprawdzałem kilka razy i te dwa dodatkowe routery mają wyłączony DHCP.
    Później mogę podesłać screen.

Stałe IP nadałem tylko urządzeniom smart aby szybciej się komunikowały. Dla nich nadaję IP zaczynając od 192.168.1.200 w górę do 240.
  • #4 20200444
    m.jastrzebski
    kamo502 napisał:
    Sprawdzałem kilka razy i te dwa dodatkowe routery mają wyłączony DHCP.
    Później mogę podesłać screen.

Stałe IP nadałem tylko urządzeniom smart aby szybciej się komunikowały. Dla nich nadaję IP zaczynając od 192.168.1.200 w górę do 240.

Skoro statyczne i dynamiczne adresy się nie zazębiają, to nie mam pomysłu. SPróbuj może przenieść DHCP na jeden z AP z taką samą konfiguracją.
  • REKLAMA
  • #5 20200481
    kamo502
    Poziom 20  
    Może być problem z samym routerem?

On też chyba do wymiany na dzisiejsze czasy? Doszedł mi teraz światłowód
    Router swoje lata ma
  • #6 20200813
    m.jastrzebski
    kamo502 napisał:
    Może być problem z samym routerem?
    Zepsuć się możę wszystko, jesli to pytasz.
  • REKLAMA
  • #7 20201184
    kamo502
    Poziom 20  
    Wrzuciłem drugi router. TP Link TD-W8901G zamieniłem na TP LInk TD- 8951ND
    SIDD inny niż był aby urządzenia nie łączyły się (do testów)
    DHCP wyłączone
    IP. 192.168.1.6

Nadal jest problem
  • #8 20201265
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 20202001
    IC_Current
    Ocena: 2524
    Z Funboxami był taki problem programowy, że jeśli urządzenie klienckie było podłączone przez inny AP, to nie rozgłaszał DHCP. Na testy odłącz klientów od zdalnych AP i podłącz bezpo6do FB. Zobacz co się dzieje.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 20202255
    kamo502
    Poziom 20  
    Erbit napisał:
    W jaki sposób nadajesz te statyczne adresy - w urządzeniu czy dokonujesz rezerwacji w serwerze DHCP ?

Stałe IP w urządzeniach

Erbit napisał:
    Czy serwer DHCP obejmuję tę pulę adresów ?

Ustawiałem różnie, bez efektów
    Zaczynając od 192.168.1.11-192.168.1.250
    Ustawiałem także 192.168.1.100-192.168.1.199

IC_Current napisał:
    Na testy odłącz klientów od zdalnych AP i podłącz bezpo6do FB. Zobacz co się dzieje.

Wczoraj właśnie tak zrobiłem.
    Wszystkie urządzenia smart przypięte do FB. W modemie wyłączony Access Point aby nie rozgłaszał sieci WIFI. Dekoder TV podpięty kablem.

Nie zauważyłem problemów.
  • REKLAMA
  • #11 20202369
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 20203041
    kamo502
    Poziom 20  
    Erbit napisał:
    problemy. Np. sugeruje mi, że nie daję wiary w to co przeczytałem:

kamo502 napisał:
    Ustawiałem także 192.168.1.100-192.168.1.199

kamo502 napisał:
    Dla nich nadaję IP zaczynając od 192.168.1.200 w górę do 240.

Nie wiem czy stałe IP się wlicza w pule DHCP. Tak jak pisałem. Pierwsze było ustawione:
    192.168.1.11-192.168.1.250.
    Później zredukowałem 100-199

W obu wypadkach brak poprawy.

Erbit napisał:
    Poza tym (jak pisałem) nie odpowiedziałeś na pozostałe pytania, które mogą wykluczyć inne problemy (np. ilość hostów podłączonych do każdego z AP).

Problem z TPlinkiem. Połączono na stałe około 10 urządzeń.
  • #13 20203054
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 20203071
    IC_Current
    Ocena: 2524
    kamo502 napisał:
    IC_Current napisał:
    Na testy odłącz klientów od zdalnych AP i podłącz bezpo6do FB. Zobacz co się dzieje.

Wczoraj właśnie tak zrobiłem.
    Wszystkie urządzenia smart przypięte do FB. W modemie wyłączony Access Point aby nie rozgłaszał sieci WIFI. Dekoder TV podpięty kablem.

Nie zauważyłem problemów.

Jeśli inne urządzenia są ok i jesteś tego pewny, to jednak obstawiam ten stary problem z FB i DHCP poprzez dodatkowe urządzenia.
    Podłącz najpierw wszystko do FB, potestuj kilka dni. Potem podłącz kolejne urządzenie sieciowe i znowu potestuj, potem kolejne i tak do momentu aż pojawi się problem. Będziesz wiedział kiedy to się dzieje i co go wywołuje.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 20203080
    KOCUREK1970
    Ocena: 5498
    @kamo502
    Zapisz ustawienia FB do pliku i zgraj kopię na dysk.
    Następnie reset FB guzikiem na obudowie
    A potem ustaw FB na czysto ponownie.

Czasami z routerami tak jest - patrzysz i nie widać błędów, wszystko ustawione prawidłowo, zero konfliktów a router twierdzi, że mu jednak coś nie pasuje i nie przeskoczysz "bo nie i koniec".

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problemy z działaniem sieci LAN/WAN w domu, związane z routerami Sagem i Funbox 6. Problemy obejmują zrywanie połączeń WiFi oraz konflikty IP, które mogą być spowodowane przez niewłaściwe ustawienia DHCP lub zbyt wiele urządzeń podłączonych do sieci. Użytkownik planuje modernizację sieci poprzez podłączenie urządzeń przewodowo, co jest zalecane dla stacjonarnych urządzeń, takich jak telewizor czy drukarka. W trakcie dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące przeniesienia serwera DHCP, wyłączenia dodatkowych routerów oraz resetowania ustawień Funboxa. Użytkownik testuje różne konfiguracje IP, ale nadal doświadcza problemów, co sugeruje, że może być konieczna wymiana routera na nowszy model.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA