logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mechanizm z Vectry C do zamykania klapy: podłączenie siłownika, sterownik, zasilenie i działanie

Piżol 25 Wrz 2022 12:38 630 4
REKLAMA
  • #1 20206757
    Piżol
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Witam,
    Znalazłem na tym forum temat, który bardzo przybliża mnie do podobnego celu jakim jest mechanizm klapy do samochodu, który fabrycznie go nie posiada.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2949769.html

Zakupiłem sobie taki sam siłownik, niestety w tamtym temacie nie znalazłem opisu, jak go podłączyć, dlatego rozebrałem go i mam 3 pytania o zasadę jego działania.
    1. Dotyczy oryginalnego sterownika z tego mechanizmu. Poniżej na zdjęciu z punktem 1 do czerwonego kabla podałem +12V z akumulatora, a do brązowego masę. Liczyłem na to, że jak podam jeszcze +12V na te kolory czerwono-zielony lub biało-czerwony, to zacznie ciągnąć linkę, ale niestety raz na kilkanaście razy lekko drgnie i koniec. Rozumiem, że tymi drobnymi przewodami płynie tylko sygnał i w ten sposób nie dam rady tego wzbudzić?

2. Jeśli pierwszy sposób nie zadziała, to spróbuję zasilić bezpośrednio silnik, wydaje mi się, że na zdjęciach z tematu o klapie autor OKI również pozbył się sterownika. Czy dobrze myślę, że element na zdjęciu oznaczonym 2 to elektromagnes? Podałem mu napięcie z zasilacza laboratoryjnego 12V i pobierał maksymalnie 2,2A. Czy takim napięciem można go zasilać i czy biegunowość ma tu znaczenie?

3. Do czego może służyć mikrostyk oznaczony jako 3? Z tego co widzę, to zostanie on naciśnięty od razu po lekkim nawinięciu linki, czyli tak jakby od razu po rozpoczęciu pracy.

Mechanizm z Vectry C do zamykania klapy: podłączenie siłownika, sterownik, zasilenie i działanie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20209376
    rafik39
    Poziom 25  
    Ocena: 258
    Też mam Viki C, kombi 2007 orginalnie ma elektryczną klapę, miałem problemy z zamykaniem otwieraniem ale to był problem, że ktoś ręcznie ją otwierał i wystarczyło ustawić koło w mechanizmie. Jeśli naciśniesz przycisk w klapie, na pilocie lub w panelu na drzwiach to zamek jest zwalniany i linka w pancerzu swobodnie powinna otwierać klapę, jeśli nacisniesz ponownie linka się napręża i zaczyna zamykać, nie wiem czy wszystkie mają tzw. dociąg klapy ,mój ma, zamyka i jeszcze słychać jakby blokadę
  • REKLAMA
  • #3 20210862
    Piżol
    Poziom 14  
    Dzięki, dałeś mi do myślenia, że ten przełącznik z pytania 3 może być właśnie sygnałem do dociągu albo otwarcia zamka.
    Ja ten mechanizm planuję wykorzystać do Vectry B.
    Czyli w tym Twoim kombi otwarcie klapy następuje tylko dzięki sile samych siłowników gazowych?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20210880
    rafik39
    Poziom 25  
    Ocena: 258
    Lewy siłownik jest jest zwykły a prawy jest dodatkowo z tą linką , którą zwijając się zamyka i blokuje. Ja mogę otworzyć i zamknąć z pilota, przyciskach w klapie i przycisku w panelu na drzwiach kierowcy ale musi być zaciągnięty ręczny.
  • #5 20217957
    Piżol
    Poziom 14  
    Dzięki za odpowiedź. Ja na ten moment mam patent z wkrętarką :not: , który okazał się kiepskim pomysłem, bo ciągle musiałbym kalibrować linkę, która różnie się zwija. Pokazałem to na filmie https://www.youtube.com/watch?v=HnkqYfYl6ZE w 1:39 minucie. Ale za to mam już wstępnie zrobione sterowanie, gdzie liczę na to, że jak zamiast tej wkrętarki włożę gotowy mechanizm z tym siłownikiem, to powinno rozwiązać mi wszystkie problemy (oprócz awaryjności tego mechanizmu z Vectry C).
REKLAMA