logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Vectra B - jak zmienić domykanie szyb na ryglowanie drzwi?

grzegory 07 Paź 2006 07:56 17762 6
REKLAMA
  • #1 3092971
    grzegory
    Poziom 1  
    Witam,

W przypadku opla vectry b jest mozliwosc zmontowania automatycznego domykania szyb na bazie istniejacej instalacji elektrycznej, opisane jest to na stronie: http://www.vectraklub.pl/porady/b-domykanie_szyb_elektrycznych.htm

Wada tego rozwiazania jest to, ze szyby domykaja sie w przypadku zwyklego zamkniecia samochodu i nie mozna go zostawic np z uchylonym elektrycznym szyberdachem.

Obsługa z pilota dziala w ten sposob, ze po wcisnieciu przycisku zamykania drzwi zostaja zamkniete, potem w ciagu 10 sekund mozemy nacisnac drugi raz - wtedy drzwi sa ryglowane.

Szukam sposobu na zrobienie tego w taki sposob zeby szyby domykaly sie nie wtedy gdy drzwi sa zamykane (pierwsze nacisniecie przycisku), ale wtedy gdy sa ryglowane (drugie nacisniecie przycisku).

Nie znam sie na elektryce, dlatego zwracam się do was z nadzieją że coś doradzicie. Czy wystarczy podpiąć się pod inny kabel? (być moze za ryglowanie odpowiedzialny jest inny przewod) Może wystarczy zamonotować na kablu który według porady służy jako zworka, jakiś kondensator, który przetrzyma prąd do następnego wcisniecia przycisku i zaryglowania drzwi?

Każda uwaga jest dla mnie cenna.
  • REKLAMA
  • #2 3327453
    karasfm
    Poziom 13  
    ciekwy opomysl bede kopal za tym
  • REKLAMA
  • #3 3328047
    bacio
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam.
    Miałem tak wcześniej w Astrze G z 99r, ale teraz rozwiązałem to w ten sposób, że i tak montowałem alarm bezpilotowy Seo Perfect. Alarm uzbraja się dopiero po ryglu (drugie naciśnięcie) i dopiero wtedy domyka szybki. Tylko zamiast orginalnego przewodu z instalacji oplowskiej trzeba użyć tego z centralki alarmu i opcji komfort w alarmie.
  • #4 3330110
    karasfm
    Poziom 13  
    ciekawe ktorym przewodem idzie sygnal do rygla?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 4993696
    KOCUR73
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Prosba do bacio o rozwiniecie tego gienialnego pomyslu
    :) chodzi mi o dokladniejszy opis

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem automatycznego domykania szyb w Oplu Vectra B, które obecnie uruchamia się przy zwykłym zamknięciu drzwi, co uniemożliwia pozostawienie np. uchylonego elektrycznego szyberdachu. Poszukiwano rozwiązania, aby domykanie szyb następowało dopiero po ryglowaniu drzwi, czyli po drugim naciśnięciu przycisku zamykania na pilocie. Zaproponowano wykorzystanie centralki alarmowej z funkcją komfort, która aktywuje domykanie szyb dopiero po ryglu, zamiast oryginalnego przewodu z instalacji Opla. Wskazano na alarm Seo Perfect jako przykład urządzenia umożliwiającego takie sterowanie. Ponadto podano linki do bardziej zaawansowanych i sprawdzonych metod modyfikacji instalacji elektrycznej, wymagających umiejętności lutowania, które zostały przetestowane na Astrze i innych autach. Dyskusja zawierała prośby o dokładniejsze opisy tych rozwiązań.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA