logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie 1-fazowego mobilnego agregatu prądotwórczego

radek441 25 Wrz 2022 14:01 3210 11
REKLAMA
  • #1 20206903
    radek441
    Poziom 2  
    Witam, zastanawiam się w jaki sposób przyłączyć 1-fazowy agregat mobilny do domowej instalacji elektrycznej pracującej w układzie TN-C. Chciałbym zastosować przełącznik sieć-agregat I-O-II i w przypadku braku zasilania sieciowego, przełączyć się na zasilanie z agregatu. Wybrałem agregat 1-fazowy o mocy znamionowej 5,4kW z układem regulacji napięcia AVR.

Czy załączony schemat jest poprawny?

• REKLAMA
  • #2 20206938
    gorki73
    Poziom 39  
    Ocena: 1068
    Witam, najpierw musisz uzyskać zgodę od ZE abyś mógł podłączyć agregat. Wniosek o zgodę na podłączenie agregatu będzie rozpatrzony i w odpowiedzi otrzymasz warunki, które musi spełniać twoja instalacja elektryczna i agregat.
  • #3 20211532
    radek441
    Poziom 2  
    Chodzi o teoretyczne podejście do zagadnienia. Czy poprawne z punktu widzenia wiedzy technicznej jest przystosowanie agregatu do pracy z instalacją, w sposób przedstawiony na załączonym schemacie.
  • REKLAMA
  • #4 20211588
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4277
    Nie ma żadnej zgody na stosowanie agregatu. Jest zgłoszenie o takim fakcie.
    Ciekawi mnie pewność autora iż agregat skonfogurowano w ukłądzie TN-C. Skąd ona się bierze?

Kwestią oddzielną jest pytanie czy agregat będzie w stanie zasilić całą instalację w budynku.
  • #5 20211630
    radek441
    Poziom 2  
    Agregat nie jest skonfigurowany w sposób przedstawiony na schemacie. Zakładam, że agregat przenośny pracuje w układzie IT. Chcąc go przyłączyć do instalacji w TN-C, uznałem, że należałoby przystosować do tego agregat, uziemiając jeden z biegunów. Czy takie podejście jest poprawne?
  • #6 20211633
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 829
    Agregat mobilny jest wraz z uziemieniem mobilnym? :)
    Uziemienie przenieś żeby uziemiało PEN, zastosuj przełącznik zasilań 4-biegunowy którym odłączysz oba bieguny agregatu od sieci (PEN-a nie przerywaj przełącznikiem zasilań). Przykładowy schemat na przełączniku bodajże hagera wygląda tak (tylko tu był agregat 2kW):
  • #7 20948257
    Saks
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Od pół roku zasilałem przez przedłużacz kilka razy urządzenia w domu bez pieca gazowego.
    Posiadam agregat Fogo Fh 60001 z AVR.
    Mam miejsce, żeby w/w agregat zamontować na stałe w dawnej kotłowni węglowej w osobnym budynku, gdzie też są liczniki i główna tablica elektryczna.

Przeczytałem, obejrzałem wszystkie filmy z agregatami.
    Na stronie elektroda jest pełno wypowiedzi, ale nie ma nigdzie podsumowania tematu.
    Czy możecie wreszcie dojść do jakiegoś porozumienia i wstawić schemat poprawnego montażu i wpięcia agregatu do domowej instalacji elektrycznej.
    Taka prośba starego stolarza. Posiadam dodatkowo do agregatu zrobiony uziom 4 omowy.
    Cierpliwie poczekam, wichury się zaczęły.
    Nie potrzebne mi porady typu jedź do zakładu energetycznego i załatw.
    Załatwię, jak będzie wszystko zrobione według przepisów.
  • REKLAMA
  • #8 20949402
    Saks
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Nie musiałem czekać długo .
    Dziś od serwisu agregatów Fogo dostałem informację że mogę uziemić jedno wyjście z prądnicy agregatu .
    Ma się nic nie stać i to będzie poprawne stworzenie L i N .
    Ma przyjechać elektryk i podłączyć tak jak powinno być bez prowizorki i przedłużaczy .
    Jeśli wszystko łącznie z piecem gazowym będzie pracować poprawnie zgłoszę do ZE .
    Jak już się uporam z problemem opisze sprawę .
  • #9 20949473
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3847
    Saks napisał:
    Dziś od serwisu agregatów Fogo dostałem informację że mogę uziemić jedno wyjście z prądnicy agregatu .
    Ma się nic nie stać i to będzie poprawne stworzenie L i N .

Serwis to nie są elektrycy. Oni tylko stwierdzają że nic się agregatowi nie stanie.

radek441 napisał:
    Czy poprawne z punktu widzenia wiedzy technicznej jest przystosowanie agregatu do pracy z instalacją, w sposób przedstawiony na załączonym schemacie.

Nie. Nie jest poprawne. Pozbawiasz się ochrony przeciwporażeniowej w budynku.
  • REKLAMA
  • #10 20949745
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 743
    Saks napisał:
    Przeczytałem, obejrzałem wszystkie filmy z agregatami.

Ja też. Tylko w zakresie bycia dentystą.
    Kiedyś do bycia jakimś zawodem trzeba było mieć szkołę. Dzisiaj wystarczy obejrzeć kilka fimów.
    To przecież proste, nałożyć klej na ząb. Mogę przyjśc do Ciebie - zrobię tanio.
    Saks napisał:
    Nie potrzebne mi porady typu jedź do zakładu energetycznego i załatw.

Porada w rodzaju: Jak jesteś chory, to jedź do doktora, niech cię zobaczy, Sam nie bierz leków.
    Saks napisał:
    Taka prośba starego stolarza.

I to jest właśnie problem polskiej patologii budownictwa.. Stolarz zajmuje się elektryką, Glazurnik zajmuje się elektryką, murarz zajmuje się elektryką.
    Saks napisał:
    Czy możecie wreszcie dojść do jakiegoś porozumienia i wstawić schemat poprawnego montażu i wpięcia agregatu do domowej instalacji elektrycznej.

Czyli jutuberki i elektrodetki są uznaną wiedzą.
    Saks napisał:
    Jak już się uporam z problemem opisze sprawę .

Bardzo dobrze, Opisz dokładnie, gdzie który kolorek pod którą śrubkę. Tylko pisz językiem zrozumiałym dla osób wykonujących prace ziemne.
    Saks napisał:
    Załatwię, jak będzie wszystko zrobione według przepisów.

To znaczy najpierw robisz stół, a potem do niego rysunki wymiarowe, czy na odwrót?
  • #11 20949775
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 530
    KonradGatek napisał:
    To znaczy najpierw robisz stół, a potem do niego rysunki wymiarowe, czy na odwrót?

Projekt powykonawczy. 😉 Często spotykany dokument o takiej nazwie, chociaż w mojej opinii nazwa niespójna logicznie, bo projekt to m.in. plan na podstawie, którego następuje realizacja, a po realizacji, to co najwyżej dokumentacja powykonawcza, która zawiera ewentualne zmiany względem projektu.
  • #12 20949814
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3847
    Saks napisał:
    Pisałem na ten temat tyle razy że już mi się rzygać chce jak mam kolejny raz się powtarzać. Przyłączenie agregatu to nie przepis na naleśniki. Nie ma uniwersalnego. Często warunki w miejscu przyłączenia decydują o sposobie.

Ech, powtórzę jeszcze raz. Żeby zapewnić jakąkolwiek ochronę przeciwporażeniową agregat musi pracować jako źródło zasilania w układzie TT ze wszystkimi tego konsekwencjami.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o sposób podłączenia 1-fazowego mobilnego agregatu prądotwórczego o mocy 5,4 kW z układem AVR do domowej instalacji elektrycznej w układzie TN-C, z zamiarem użycia przełącznika sieć-agregat I-O-II. W odpowiedziach podkreślono konieczność uzyskania zgody od zakładu energetycznego oraz dostosowania agregatu do pracy w układzie TN-C, co może wymagać uziemienia jednego z biegunów. Wskazano na potrzebę zastosowania odpowiedniego przełącznika z zachowaniem ochrony przeciwporażeniowej. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami z podłączeniem agregatów, w tym modelu Fogo Fh 60001, oraz zwrócili uwagę na znaczenie profesjonalnego podejścia do instalacji elektrycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA