logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Płyta MEG X570 ACE nie włącza się, pozostają zapalone przyciski Power oraz CMOS.

kriss1974 29 Wrz 2022 20:20 795 15
REKLAMA
  • #1 20213881
    kriss1974
    Poziom 11  
    Ocena: 79
    Witam forumowiczów "elektroda.pl".
    Wczoraj robiłem porządki w moim pokoju i przestawiłem mojego PC-ta wyciągając z niego wszystkie wtyczki, dodam że nigdzie nie uderzyłem blaszakiem podczas jego przemieszczania.
    Przy próbie ponownego włączenia pozostają zapalone diody Power na płycie oraz przycisk CMOS a sama płyta nie startuje.
    Rozumiem że będę musiał zakupić prawdopodobnie nowa płytę, a może nie płytę a CPU ?
    Co Waszym zdaniem mogło się stać ?
    Specyfikacja PC-ta.
    Mobo: MEG X570 ACE
    PSU: Be Quiet 500W pure power (BQ L8-500W)
    CPU: AMD 5 3600X
    GPU: MSI GTX 1060 GAMING X 6GB
    RAM: 16 GB
    Zasilacz sprawdziłem i podaje prawidłowe napięcia.
    GPU chyba też nie bo nawet gdyby to chyba wyświetlił by błąd wyświetlacz Q code.
    Z góry dziękuję za Waszą pomoc.
    Płyta MEG X570 ACE nie włącza się, pozostają zapalone przyciski Power oraz CMOS.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20213985
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10458
    Masz speaker na plycie? Jak nie to podlacz i sprawdz czy wydaje jakies dzwieki. Najelpiej poskladaj wszystko jeszcze raz, wtyczki wszystkie, ram itd.
  • REKLAMA
  • #3 20214087
    kriss1974
    Poziom 11  
    Kolobos napisał:
    Masz speaker na plycie? Jak nie to podlacz i sprawdz czy wydaje jakies dzwieki. Najelpiej poskladaj wszystko jeszcze raz, wtyczki wszystkie, ram itd.

Dzięki za odpowiedz.
    Niestety na mojej płycie nie ma możliwości podłączenia speakera chyba dlatego że jest wyświetlacz Q-Code.
    Płyta MEG X570 ACE nie włącza się, pozostają zapalone przyciski Power oraz CMOS.
    Coś mi się wydaje że płyta do wymiany której się skończyła gwarancja 4 miesiące temu.
    Też jest możliwość że padł procesor a nie mam kolegi z PC-tem z takim samy chipsetem żeby go sprawdzi i będę musiał najpierw kupić płytę i jak się okaże że to nie ona to ją zwrócić w ciągu dwóch tygodni.
  • Pomocny post
    #4 20214317
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10458
    Na razie zrob tak jak napisalem, poskladaj wszystko jeszcze raz, zresetuj cmos.
  • #5 20214392
    kriss1974
    Poziom 11  
    Takie podstawowe rzeczy jak wyciągnięcie płyty z obudowy i podłączenie jej tylko do niezbędnych przewodów zasilacza to wykonałem przed napisaniem tego tematu, jak bym tego nie zrobił to chyba świadczyło by to o moim lenistwie. Przycisk CMOS też już wiele razy przyciskałem. Przed chwilą kupiłem płytę główną na Amazonie i 4 października się okaże czy to wina płyty czy też CPU.

Dodano po 2 [godziny] 24 [minuty]:

Miałbym jeszcze jedno pytanie bo dzisiaj zakupiłem przez internet płytę "ASUS TUF B450M-PRO GAMING II" ale już się pogubiłem czy tak płyta obsłuży dysk NVMe a dokładnie "970 EVO Plus".
    Na jednej porównywarce internetowej podobna płyta a dokładnie "ASUS TUF B450-PRO GAMING" nie wspiera dysków NVMe i teraz już nie wiem czy mam anulować zakup więc naprawdę zależy mi na Waszej pomocy.
    Z tego co zrozumiałem to po podłączeniu dwóch dysków M.2 wyłączane są dwa gniazda SATA.
    Z góry dziękuję za pomoc.
    https://tiny.pl/w7xnx
    I jeszcze przy okazji się spytam czy ta płyta "ASUS TUF Gaming B450-PLUS II" była by lepsza od "ASUS TUF B450M-PRO GAMING II", przede wszystkim chodzi mi o dyski M.2 NVMe ?
    W tej płycie "ASUS TUF Gaming B450-PLUS II" dwa gniazda M.2 maja taka specyfikację:
    1 x M.2 Socket 3 with M key, type 2242/2260/2280/22110 storage devices support (SATA & PCIE 3.0 x 4 mode)
    1 x M.2 Socket 3 with M key, type 2242/2260/2280 storage devices support (PCIE 2.0 x 4 mode)
    https://tiny.pl/w7x29
    ---------------------------------------
    a w tej co kupiłem czyli w tej "ASUS TUF B450M-PRO GAMING II"
    specyfikacja dwóch gniazd M.2 jest taka:
    1 x M.2 Socket 3 with M key, type 2242/2260/2280 storage devices support (SATA & PCIE 3.0 x 4 mode)
    1 x M.2 Socket 3 with M Key, type 2242/2260/2280 storage devices support (SATA & PCIE 3.0 X2 mode)
    https://tiny.pl/w7x2f
    Z tego co rozumiem to ta która kupiłem lepiej wypada ze specyfikacją gniazd M.2.
    Cos czuję że na tyle zmieniłem kontekst mojego tematu że chyba powinienem zmienić dział na forum.
  • Pomocny post
    #6 20215525
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6887
    W spec. płyty zakupionej napisano
    Cytat:
    Total supports 2 x M.2 slot(s) and 6 x SATA 6Gb/s ports

* FOR 3rd/2nd/1st Gen AMD Ryzen™/ 2nd and 1st Gen AMD Ryzen™ with Radeon™ Vega Graphics :
    1 x M.2_1 socket 3, with M Key, Type 2242/2260/2280 (PCIE 3.0 x4 and SATA modes) storage devices support*1
    * For Athlon™ with Radeon™ Vega Graphics Processors :
    1 x M.2_1 socket 3, with M key, type 2242/2260/2280 storage devices support (SATA mode)*1
    * For 3 rd/2nd/1st Gen AMD Ryzen™/ 2nd and 1st Gen AMD Ryzen™ with Radeon™ Vega Graphics/ Athlon™ with Radeon™ Vega Graphics Processors :
    2 x SATA 6Gb/s port(s),
    Support Raid 0, 1, 10

AMD B450 chipset :
    1 x M.2_2 socket 3, with M Key, type 2242/2260/2280 storage devices support (SATA & PCIE 3.0 X2 mode)*2
    4 x SATA 6Gb/s port(s),
    Support Raid 0, 1, 10

* slot M.2 odłacza SATA 5 i 6

* M.2 NVMe (PCIe 3.0x 4)

:?: Zobacz jaki masz AMD cpu Radeon , prztransponuj to na to co napisano wyzej

p.s
    Płyta MEG X570 ACE nie włącza się, pozostają zapalone przyciski Power oraz CMOS. Płyta MEG X570 ACE nie włącza się, pozostają zapalone przyciski Power oraz CMOS.
  • Pomocny post
    #7 20215627
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8298
    kriss1974 napisał:
    Niestety na mojej płycie nie ma możliwości podłączenia speakera chyba dlatego że jest wyświetlacz Q-Code.

JFP2 zaraz obok JFP1 na tej płycie nie ma?

kriss1974 napisał:
    Z tego co rozumiem to ta która kupiłem lepiej wypada ze specyfikacją gniazd M.2

W zasadzie jeśli patrzymy na M.2 tylko pod kątem obsługi dysków PCIe (NVMe), to obie wypadają tak sobie, na każdej z nich drugi dysk uzyska połowę swojej wydajności (bo według opisu jedna obsłuży tryb 3.0 x2, a druga 2.0 x4, co w zasadzie przy dysku 3.0 x4 da efektywnie około połowę prędkości w każdym przypadku). Co przy normalnym użytkowaniu i tak zwykle nie powoduje odczuwalnego zwolnienia. Żeby zachować pełną wydajność obu dysków - płyty na chipsecie B550 byłyby lepszym rozwiązaniem.

Pomijam współdzielenie gniazd SATA ze slotami M.2.

Poza resetem ustawień BIOS, co zostało już zrobione, warto wgrać od nowa BIOS, tym bardziej że płyta umożliwia takie coś nawet w przypadku jego uszkodzenia. Jeśli płyta nie jest totalnie martwa to powinna wykonać tę procedurę.

Wygląda ona następująco (opis poniżej, jeśli nie wykonywałeś wcześniej tej procedury):
    Spoiler:
    Przygotuj pendrive (w zasadzie dowolny, nie musi być za duży, często nawet mniejsze działają lepiej) - musi on mieć partycję sformatowaną w systemie plików FAT32. Nie może to być FAT16, NTFS, exFAT czy cokolwiek innego.

Pobierz BIOS dla swojej płyty. Duża część społeczności twierdzi, że jedną z bardziej optymalnych wersji Agesa dla Ryzenów z serii 3600/3600x była wersja 1.0.0.4 patch b. To byłaby ta wersja: https://download.msi.com/bos_exe/mb/7C35v18.zip - można też pobrać najnowszą (najnowsze Agesa są raczej optymalizowane dla serii 5000) - no ale model 3600 też będzie działać: https://download.msi.com/bos_exe/mb/7C35v1J.zip

Rozpakuj największy plik z archiwum do głównego folderu na pendrive. Ma on nazwę E7C35AMS.1J0 albo jeśli zdecydujesz się na starszą wersję E7C35AMS.180. Ważne jest, aby ten plik wypakować do głównego folderu pena, w archiwum jest on umieszczony w folderze.

Po rozpakowaniu trzeba zmienić nazwę wypakowanego pliku na MSI.ROM. W efekcie na penie powinien być w jego głównym folderze plik MSI.ROM.

Pendrive umieść w porcie USB - koniecznie w tym zaznaczonym, nie zadziała to w innym porcie:

Podłącz zasilanie do komputera, nie włączaj go głównym włącznikiem, a pstryknij przycisk na tylnym panelu opisany na rysunku wyżej jako Flash BIOS button.

W tym momencie jeśli pendrive jest prawidłowo przygotowany - płyta poszuka na nim pliku MSI.ROM i spróbuje zrobić flash BIOSu. Dioda LED na przycisku Flash BIOS button zacząć mrugać i powinna mrugać dość długo (nawet około 10-15 minut). Jeśli tak się dzieje, to dobrze, należy poczekać aż przestanie mrugać. Wtedy można próbować uruchomić komputer
    .

BIOS odpowiada za uruchomienie sprzętu po wciśnięciu POWER, więc warto go zaprogramować ponownie, jeśli się da.
  • #8 20218495
    kriss1974
    Poziom 11  
    Bardzo Ci dziękuję za pomoc.
    Dzisiaj odebrałem nową płytę główną "ASUS TUF B450M-PRO GAMING II" kupioną na Amazonie i problem nadal występuje ten sam więc to chyba nie problem płyty na dodatek jest "AMD RYZEN 3000 DESKTOP READY" więc nie powinno być chyba problemu z biosem do mojego "AMD 5 3600X".
    Zasilacz sprawdziłem miernikiem i wygląda dobrze więc zostaje tylko CPU.
    Niestety nie mam znajomego z komputerem z gniazdem AM4 więc nie mam gdzie sprawdzić mojego CPU więc jutro muszę znaleźć jakiś sklep informatyczny na mieście i tam spróbować go sprawdzić.
    Co do chipsetu B450 to dlatego go wybrałem bo na razie nie stać mnie na droższą płytę ale wszystko wskazuje na to że to nie płyta jest zepsuta bo było by trochę szkoda sprzętu z chipsetem x570 (MEG x570 ACE).
    Gwarancja CPU od AMD to 3 lata więc zostało mi jeszcze na szczęście pół roku darmowej naprawy/wymiany.
    Co do gniazd M.2 na płycie "ASUS TUF B450M-PRO GAMING II" to z tego co zrozumiałem że po zainstalowaniu dwóch dysków ssd wyłączane są aż cztery gniazda SATA wiec zostają tylko dwa, w sumie teraz to już nie jest ważne bo prawdopodobnie moja płyta nie jest uszkodzona.
    RAM chyba nie jest tu brany pod uwagę bo chyba nawet jak by był uszkodzony to płyta powinna chociaż zakręcić wiatrakami od CPU.
    GPU chyba też nie jest brane pod uwagę przy takim zachowaniu płyty głównej.
    Procedura wgrywania BIOSu w ten sposób na pewno mi się przyda na przyszłość.
    Co do gniazda na speaker to faktycznie znajduje się tam gdzie pokazałeś na fotkach a ja to przegapiłem.
    ----------------------------------------
    Tak teraz pomyślałem, czy speaker mógłby zasygnalizować uszkodzenie CPU ?
    Tak czy siak spróbuje poszukać tego seakera i to sprawdzić a potem dam znać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 20218632
    lisek
    Serwisant RTV
    Napisałes kol. enigmatycznie
    Cytat:
    RAM: 16 GB

:?: Podaj opisy ze stickerów (lub daj ich foto)
    - ponieważ masz Ryzen 3rd gen. porównaj swoje RAM z listą QVL zalecaną dla tej gen. na nowej płycie Link_ TUF-GAMING-B450M-PRO-II/HelpDesk_QVL
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 20218639
    dt1
    Admin grupy komputery
    Skoro działały wcześniej to jest mało prawdopodobne, żeby nagle zrobiły się niekompatybilne, niezależnie od tego, co to za model. Do tego brak obecności na QVL nie jest czymś, co wyklucza pamięci z poprawnego użytkowania na tej płycie.
  • #11 20218705
    kriss1974
    Poziom 11  
    Po podłączeniu speakera niestety nie wydał z siebie żadnych dźwięków przy próbie uruchomienia płyty głównej.
    Próbowałem wrzucić tu krótki filmik z testu ze speakerem ale chyba nie działa funkcja przesyłania krótkich materiałów wideo więc go wrzuciłem dla Was na YouTube.

Co do RAMów to są to: Crucial 2x8GB DDR4 -3000 w/XMP 15-16-16-35 1.35V BL8G30C15U4BL.M8FE1
    Dodam że płytę "MEG x570 ACE" mam z tymi RAMami ponad dwa lata i było OK, leciały na profilu XMP bez podkręcania.
    Nawet jak by RAMy były nie kompatybilne z nowa płytą to chyba płyta powinna się inaczej zachować przy próbie jej włączenia.
    Czy kiedyś wysyłaliście procka do producenta na gwarancję i czy jest to w miarę szybka procedura ?
    CPU kupiłem w Amazonie ale tam skończyła się na niego gwarancja po dwóch latach a zakupu dokonałem dwa i pół roku temu.
  • Pomocny post
    #12 20218718
    dt1
    Admin grupy komputery
    Odłącz jeszcze zasilanie procesora (8 pin w lewym górnym rogu płyty) i zobacz, czy płyta wtedy zareaguje na przycisk włącznika.

Nie reklamowałem jeszcze procesora. Nigdy nie trafiłem na żaden uszkodzony w trakcie gwarancji (pomijając uszkodzenia spowodowane przez użytkowników nie podlegające gwarancji).
  • #13 20218728
    kriss1974
    Poziom 11  
    dt1 napisał:
    Odłącz jeszcze zasilanie procesora (8 pin w lewym górnym rogu płyty) i zobacz, czy płyta wtedy zareaguje na przycisk włącznika.

Jedyna reakcja to zapalona czerwona dioda przy gnieździe 8 pin.
    Troche mi się to wydaje dziwne żeby padł procek bo ani go nie podkręcałem i miał w miarę rozsądne chłodzenie Kraken x53 a temperatury cały czas monitorowałem na pulpicie programem adia wiec chuchałem i dmuchałem na niego.
  • Pomocny post
    #14 20218770
    lisek
    Serwisant RTV
    Cytat:
    Skoro działały wcześniej to jest mało prawdopodobne, żeby nagle zrobiły się niekompatybilne

:idea: Ale mogły się zepsuć _uszkodzic > jedna lub obie ?
    * to tylko "krzem elektroniczny" i złośliwość rzeczy martwych

:idea: tych (BL8G30C15U4BL.M8FE1) czyli CRUCIAL Ballistix BL8G30C15U4B DDR4 - 3000 2x 8GB > nie ma na liście wsparcia dla nowej płyty.

* miałem identyco objaw w swoim kompie, padła jedna z 4-ch RAM , nie wchodził w Bios , paliło sie to co jw., nalazłem uszkodzoną i .. zaczął znowu działac

p.s
    zrób zestaw tylko cpu, i kombinuj raz z jednym RAM / potem z drugim RAM w slotach na zmianę
    - odłacz wszystkie peryferia po usb, poza myszka i klawiaturą
  • #15 20225720
    kriss1974
    Poziom 11  
    Dalej potrzebuje Waszej pomocy.
    Do dzisiaj dalej nie udało mi się ustalić co jest przyczyną mojego problemu.
    Biegałem po mieście próbując znaleźć butik informatyczny w którym bede mógł sprawdzić czy to wina CPU a może RAM-u ale wszędzie odsyłano mnie z kwitkiem mówiąc że nie mogą dokonać sprawdzenia CPU czy pamięci RAM, naprawa jak najbardziej ale weryfikacja podzespołów PC już nie a już na pewno nie takich które sa dalej na gwarancji.
    W takim razie muszę zakupić jakiś używany CPU tylko po to żeby być pewnym że padł mi CPU który odeśle do producenta na gwarancje bo żeby wysłać CPU do producenta to raczej trzeba być w 100% pewnym że jest zepsuty. Już kupiłem płytę główną a teraz CPU tylko po to żeby się dowiedzieć która część w PC padła.
    I teraz czy moglibyście mi doradzić jakiś niedrogi CPU pod gniazdo AM4, taki którym sprawdzę pocztę i obejrzę YouTube, ale też nie do końca najgorszy żeby nie zrobić z PC-ta ziemniaka.
    Z góry dziękuję za Waszą pomoc.
    Ok kupiłem "AMD 3 4100" i mam nadzieje że tym razem się wyjaśni w czym był problem bo jeśli nie to na koniec będę musiał zakupić RAM ale nie sądzę żeby padły naraz dwie kości RAM więc mam nadzieje że to CPU.
    Jest jeszcze jedna możliwość że jednak padła płyta główna a nowa płyta też nie działa bo te RAM-y które posiadam nie są z nią kompatybilne bo nie ma ich na liście od producenta.
    Często przecież też jest tak że RAM-ów nie ma na liście a są jednak kompatybilne z płytą główną.
  • #16 20390086
    kriss1974
    Poziom 11  
    SoRRy że zapomniałem o tym wątku ale było to spowodowane czekaniem na kupione podzespoły a potem najzwyczajniej zapomniałem o tym temacie założonym tutaj.
    Problemem okazał się podzespół którego najmniej brałem pod uwagę a był nim zasilacz.
    Dla przypomnienia, zasilacz to: Be Quiet 500W pure power (BQ L8-500W).
    Zasilacz ten kupiłem około siedem lat temu nowy.
    Oczywiście szukając problemu też sprawdziłem zasilacz miernikiem o czym pisałem powyżej ale usterka nie wyszła od razu na jaw.
    Sprawdzając miernikiem ten zasilacz wszystko było w porządku problemy zaczynały się jak ten zasilacz podłączony do PC-ta przechodził pod obciążenie co samym miernikiem chyba nie da się zmierzyć i w tedy zabezpieczenie w nim go wyłączało bo jak potem się okazało problemem był kondensator który na pierwszy rzut oka wyglądał OK ale jednak był już sfatygowany na tyle że powodował aktywację zabezpieczeń w zasilaczu oraz jego wyłączenie.
    Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc i przepraszam że wcześniej nie napisałem o przyczynie usterki.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik forum "elektroda.pl" zgłosił problem z płytą główną MEG X570 ACE, która nie uruchamia się, pozostawiając zapalone diody Power i CMOS. Po przestawieniu komputera i odłączeniu wszystkich wtyczek, płyta nie reaguje na przycisk włącznika. Użytkownik podejrzewa, że problem może leżeć w płycie głównej lub procesorze AMD 5 3600X. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie połączeń, reset CMOS oraz podłączenie głośnika do płyty w celu diagnozy. Po zakupie nowej płyty ASUS TUF B450M-PRO GAMING II problem nadal występuje, co sugeruje uszkodzenie CPU. Ostatecznie, po dalszych testach, okazało się, że przyczyną problemu był zasilacz Be Quiet 500W pure power, który nie działał poprawnie pod obciążeniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA