logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywarka DVD LG GSA 4167B w zasadzie nie nagrywa .

piotrek power 14 Lis 2005 19:58 16652 38
Najlepsze odpowiedzi

Why does my LG GSA-4167B fail to burn DVD movie discs at 2–6%, and is the problem caused by the media, the burner, or the software?

Problem najprawdopodobniej leżał w oprogramowaniu i sterownikach: po przejściu z Nero 7 na Nero 6.6.0.6 oraz instalacji ASPI nagrywarka zaczęła poprawnie nagrywać filmy i dane [#1990653] [#1992711] [#1997572] Wcześniej polecano też sprawdzić, czy napęd pracuje w UDMA 2, a nie PIO, nagrywać z mniejszą prędkością, użyć lepszych płyt i przetestować innym programem [#1989618] [#1990062] [#1989577] Jeśli mimo tego błędy wracają, warto sprawdzić taśmę IDE i w razie potrzeby reklamować nagrywarkę na gwarancji [#1990028] [#2048360]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 1989533
    piotrek power
    Poziom 27  
    Ocena: 195
    Witam wszystkich.

Mam bardzo poważny problem.

Na 10 filmów tylko 4 nagrało, pozostałe 6 spaliło, były to płyty: DVD+R Dysan i DVD-R Esperanza. Zacznie nagrywać, i przy 2-6% przestaje.

Ściągnołem BIOS ze strony cdrinfo.pl miałem DL10 zaktualizowałem do DL12 i płytki pali dalej. Problem jak do tej pory pojawia się tylko przy nagrywaniu filmów DVD.

Nagrywarkę posiadam już tydzień czsau jest to model: LG GSA 4167B.
    W załączniku przedstawiam błąd jaki się pojawia przy nieudanym nagraniu Filmu DVD w Nero 7.0.0.
    Czy to jest wina: płyt, nagrywarki, czy oprogramowania ?

Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem temat postu!

Załączniki:
    • Nagrywarka DVD LG GSA 4167B w zasadzie nie nagrywa . blad.JPG (60.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1989577
    arus24
    Poziom 13  
    zobacz jeszcze na innych płytkach, sprawdź taśmę, spróbuj nagrać dvd innym program, zobacz czy jest widoczna jako udma czy pio, jak nie poże to na gwarancję
  • Pomocny post
    #3 1989618
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Zmień nero na starszą (nowszą ) wersje v6.6.0.18 http://www.cdrinfo.pl/news/8993
    Włącz DMA dla DVD.
    Wypalaj na troszkę lepszych płytach
    Wypalaj z mniejszymi prędkościami np x4 x2
  • Pomocny post
    #4 1989756
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1107
    A jak w tym czasie zachowuje się bufor? Chyba masz pecha do płytek.
  • #5 1989847
    piotrek power
    Poziom 27  
    Bufor momentalnie spada, wyskakuje komunikat że nagrywanie się nie powiodło, co do prędkości to mam np. Dysana 8X max. a mam do wyboru: 12X, 8X, i 4X, daję na 4X ale obszary LeadIN i LeadOUT tworzy z prędkością 12X, później hamuje przechodzi na ścieżkę i wyskakuje że nagrywanie nie powiodło się, jak już przejdzie to nagrywa do końca, i bez problemu odtwarza na stacjonarnym odtwarzaczu jak i komputerze.

Gdzie mogę sprawdzić, czy jest widoczna jako: UDMA czy PIO ??
    Gdzie mogę włączyć DMA dla DVD ??

Nagrywarka, jest podpięta na 2 kanala (sama) jako: "MASTER"
  • REKLAMA
  • #7 1989957
    piotrek power
    Poziom 27  
    Wszędzie mam ustwione: "DMA - jeżeli dostępne"

W biosie: IDE DMA transfer access - Enabled
  • Pomocny post
    #8 1990028
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Nagrywarka jest na gwarancji to reklamować ją !! Nie idę po najmniejszej linii oporu, ale jeśli pali płyty to coś jest z nią nie tak.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 1990062
    tronic1
    Spec od komputerów
    DMA jeśli dostępne a poniżej masz bieżący tryb transferu.Powinno być DMA 2.
  • #10 1990193
    piotrek power
    Poziom 27  
    tak, jest ultra dma tryb 2.

co do gwarancji, to dlaczego pali tylko płyty nagrywane jako Video DVD, może coś jest nietak z Nerem, może mieć to coś wspólnego ?

A tak wogóle, co oznacza że jest błąd bloku ?
  • Pomocny post
    #11 1990278
    tronic1
    Spec od komputerów
    Z obrazka widzę że to Nero 7.Też go używam i nie mam takich problemów.Masz zainstalowane ASPI ?
  • #12 1990593
    piotrek power
    Poziom 27  
    tronic1 napisał:
    Z obrazka widzę że to Nero 7.Też go używam i nie mam takich problemów.Masz zainstalowane ASPI ?

Chyba nie, acz kolwiek sam nie wiem, a kiedy to mogłem zainstalować ?
    Jeżeli się nie zainstalowało przy jakiś sterownikach np. od płyty gł, to nie mam.
  • #14 1990705
    piotrek power
    Poziom 27  
    niestety ale w tej chwili nie mam już czystych płytek, spróbuję nagrać jutro, dzięki za pomoc

ps. jak instalowałem te aspi to nie pisało że jest do XPeka, ale gdy ściągałem to miały być do Windowsa XP (aspi_471a2.exe)
  • Pomocny post
    #15 1991114
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3818
    Nagrywarka DVD LG GSA 4167B w zasadzie nie nagrywa .... sądzę że może zmiana na np. Nero 7.0.12 lub tak najpewniej powrót do stabilnych wersji v.6xxx powinna być podstawą do Twych wniosków co do możliwości i poprawności Twej nagrywarki!
  • #16 1992711
    piotrek power
    Poziom 27  
    Zainstalowałem starsze NERO - 6.6.0.6. Zaisntalowałem także te ASPI, kupiłem 10 płytek DVD+R "PLATINET" po 1,00 zł/szt. i biorę się za nagrywanie, po zainstalowaniu starszego Nera i ASPI nagrałem 2 filmy, jednen na płytce: Esperanza DVD-R a drugi już na tych nowych płytkach po 1 zł, i nagrywanie zakończone było sukcesem. Napiszę gdy nagram więcej filmów, i danych.
  • Pomocny post
    #17 1993419
    TONI_2003
    Moderator
    Sam używam wersji 5.5.10.42 i nie spieszno mi do prawdopodobnie mało mobilnych jeszcze wersji 7.xx . Sądzę że Twe kłopoty się skończyły i nie będziesz ich miał wcale tak jak również nie mam ich ja powodzenia w próbach!
  • #18 1996199
    piotrek power
    Poziom 27  
    Za chwilę przegram 7 filmów, więc dużo się wyjaśni. Płytki mam różne: Samsung, Verbatim, Platinium, Samsung. DVD + i - R.

Chciałbym się jeszcze dowiedzieć, jak to jest z płytami DVD+R a jak z DVD-R. Na jakie lepiej nagrywać filmy, a na jakie dane, czy jest wogóle jakas różnica ? Co się stanie jak nagram np. dane na minusach. Bo na plusach filmy już nagrywałem. ??
  • Pomocny post
    #19 1996250
    TONI_2003
    Moderator
    Na tej stronie znajdziesz informacje na temat czystych płyt CDR, CDRW, DVD-R/RW, DVD+R/RW dostępnych w Polsce. W miarę możliwości baza jest uzupełniana o nowe nośniki.
    http://www.cdrinfo.pl/software/stronapl.php
    Nagrywanie od A do Z
    http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/howto/
    Typ płyty ]=--

CD-ROM (ISO)
    Multisesion CD
    Audio CD
    Kopia CD
    Mixed Mode CD
    CD Extra
    Video CD
    Super Video CD
    Boot CD
    Hybrydowy CD
    HFS CD
    UDF
    Sądzę że jeśli poszperasz na tych stronach znajdziesz wszystkie potrzebne Ci informacje!
  • #20 1997572
    piotrek power
    Poziom 27  
    Dziękuję za wszystkie informacje!

Informuję, że używając Nera 6.6.0.6 i po zainstalowaniu sterowników ASPI, nagrałem 7 filmów i 4 płyty z danymi, wszystkie nagrało bez problemu. Nagrywałem na różnych płytkach, z prędkością 4X czyli 5 540 KB/s.

Pozdrawiam
    piotrek power :D
  • Pomocny post
    #21 1997933
    TONI_2003
    Moderator
    :arrow: czyli jednak po mych naleganiach co do zmiany oprogramowania w wersji Nero wszystko powróciło jak być powinno :!:
    Oczywiście że mogło to być również spowodowane wersją sterowników ASPI .
    Ważne że POMOGŁO :!: :D
    ... i teraz tylko mam pytanko czy temat uważa kolega do zamknięcia :?:
  • REKLAMA
  • #22 1998696
    piotrek power
    Poziom 27  
    TONI_2003 napisał:
    : ... i teraz tylko mam pytanko czy temat uważa kolega do zamknięcia :?:

tak, problem został rozwiązany.
    Moderowany przez TONI_2003:

Wszystko wyjaśnione temat zamykam !
    Jeśli zaistnieje taka potrzeba by post został otwarty proszę dać wiadomość na PW i podać link do postu .!

• #23 2032413
    piotrek power
    Poziom 27  
    Niestety problem powrócił.

Ale, teraz wiem już trochę więcej.
    Mianowicie, dysk któego używam posiadam błędne sektory - formatowanie pod biosem przy jednej z partycji zostało zatrzymane przy 37%.
    Piszę o tym gdyż uważam że może mieć to znaczący wpływ na błędy któe wyskakują przy nagrywaniu, i tutaj mam pytanie: jak sformatować dysk (jakiej komendy użyć aby ominęło bądź naprawiło błędne sektory).

Wracając jeszcze do nagrywarki, to błędy które się pojawiają to:
    1. Błąd ogniskowania albo śledzenia
    2. Błąd obiektu wewnętrznego
    3. Błąd bloku

Błędy te pojawiają się przy różnych prędkościach, i na różnych płytkach.
    Nagrałem już około 50 płyt w tym "spaliło" około: 20.

Był moment w któym nagrywało lepiej, i wydawało mi się że wszystko jest OK, ale to było tylko na chwilę. Szukałem po internecie, i spotkałem się z tymi problemami, ale brak konkretnych odpowiedzi i brak stwierdzenia czego to może być wina. Opinie dotyczące tej nagrywarki są wszystkie na stronie benchmark.pl pozytywne co się rzadko zdarza.

Może to wina podzespołów, dysk z błędnymi sektorami, albo płyty głównej, może coś nie chce współpracować z napędem. Może złe podpięcie, w tej chwili jest podpięta na "Master" na drugim kanale, dysk jest na pierwszym także "Master".

Precyzując pytanie.
    1. W jaki sposób sformatować dysk aby ominąć błędne sektory.
    2. Czego może być przyczyna "palenia" płyt przez nagrywarkę.

Za wszleką pomoc, z góry dziękuję.
  • #25 2032507
    piotrek power
    Poziom 27  
    Mój dysk to: Samsung SP0802N - (80GB 7200 obr.)
    Mam już go 2 lata, ostatnio bardzo spowolniał, nie pomagają formaty, które ostatnio nie przebiegają poprawnie.

Link coś nie chce działać.
  • #26 2032545
    tronic1
    Spec od komputerów
    Na dyski Samsunga są chyba 2 lub 3 lata gwarancji.Jesli jest jeszcze na gwarancji to nie kombinuj tylko oddaj w ramach gwarancji.Jak niema już gwarancji to masz drugi działający link:
    http://download.chip.pl/download_88893.html
  • #27 2032595
    piotrek power
    Poziom 27  
    Okazuje się że mam uszkodzony napęd FDD a w tym programie widzę że działająca stacja dyskietek jest niezbędna. Na dysk jest 3 lata gwarancji, ale to w ostateczności, narazie próby. Puściłem format w systemie tej partycji która ma błędne sektory, i nie wyskoczył rzaden komunikat.
  • #28 2032640
    tronic1
    Spec od komputerów
    Jak masz uszkodzony FDD to zrób botowalną płytę CD.Obraz dyskietki win 98 znajdziesz na
    www.bootdisk.com
  • #29 2032731
    piotrek power
    Poziom 27  
    OK, ale to już jutro bo nie mam wolnej płytki CD.

Wracając do dysku to puściłęm fotmat w dosie (przy pomocy płyty Win98). I także nic nadzwyczajnego nie wyskoczyło 8O Dziwne.

Ale płyte DVD PLATITUIM którą przed chwilą chciałem nagraćto nie nagrało, wyskoczył nienowy komunikat błędu ogniskowania lub śledzenia.

Według mnie przyczyn może być wiele, dysk, płyta, może pamięc ram (256mb 333 mhz i 256mb 400 mhz), mniej prawdopodobny zasilacz, ale też nie można całkowicie wykluczyć - 2 letni 350watt zwykły.
    Moja konfiguracja sprzętowa to: procesor: sempron 2200; płyta ecs kt600a; dysk sp0802n; grafika gf2 mx400 64mb; w tym jeszcze oddzielne karty: muzyczna, tv, sieciowa.

Tylko jak dojść do tego co może być częściowo uszkodzone, w serwisie zapewne powiedzą aby wszystko zmienić, albo jak dam do sprawdzenia, to później jak odbiorę komputer to będzie wszystko w pełni uszkodzone jak to miało miejsce 2 lata temu.
  • #30 2032766
    tronic1
    Spec od komputerów
    Wracając jeszcze do dysku to weź pod uwagę ze jak pojawiają się badsectory to raczej nie bedzie mu się polepszać a wręcz odwrotnie.A wracając do problemów to pamięć możesz przetestować Memtestem i będzie wiadomo.Dwuletni "zwykły"zasilacz tez może byc problemem,ale żeby sprawdzić trzeba wymienić na lepszy,mocniejszy.Jak masz możliwość to pozycz taki zasilacz lub sprawdź nagrywarke na innym kompie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z nagrywarką DVD LG GSA 4167B polegał na nieudanym nagrywaniu filmów DVD, gdzie na 10 prób tylko 4 zakończyły się sukcesem, a pozostałe płyty zostały "spalone". Nagrywanie przerywało się na 2-6% procesu, mimo aktualizacji firmware z DL10 do DL12. Problemy pojawiały się głównie przy nagrywaniu filmów DVD, na nośnikach DVD+R Dysan i DVD-R Esperanza. Zalecano sprawdzenie innych nośników, taśmy IDE, trybu DMA (potwierdzono Ultra DMA tryb 2) oraz użycie starszej wersji oprogramowania Nero (np. 6.6.0.6) wraz z instalacją sterowników ASPI, co znacząco poprawiło stabilność nagrywania. Po zmianie oprogramowania i nośników (np. Platinet DVD+R) nagrywanie przebiegało bez błędów przy prędkości 4X. Pojawiły się jednak dalsze problemy, które mogły być związane z uszkodzonym dyskiem twardym Samsung SP0802N posiadającym błędne sektory, co mogło wpływać na błędy nagrywania (błąd ogniskowania, śledzenia, błąd bloku). Sugerowano testy pamięci RAM, wymianę taśmy IDE na 80-pinową oraz sprawdzenie zasilacza. Ostatecznie problem rozwiązała wymiana nagrywarki na nową po serwisie, która działała stabilnie przez 6 miesięcy, nagrywając około 500 płyt DVD, głównie na nośnikach Platinium z prędkością 8X. Dyskusja poruszała także kwestie różnic między DVD+R a DVD-R oraz wpływ konfiguracji sprzętowej i oprogramowania na jakość nagrywania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA