logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Krups EA895E10 - Zmielona kawa nie wlatuje do kotła

uglyjoe13 02 Paź 2022 02:51 786 1
REKLAMA
  • #1 20217018
    uglyjoe13
    Poziom 1  
    Dzień dobry.

Szukałem, ale nie znalazłem. Trafił do mnie ekspres EA89*, który użytkowany był przez dłuższy czas z uszkodzeniem zaworu 2bar - na koniec parzenia następował wybuch pary i rozbryzg fusów do góry, również w kierunku młynka. Co więcej, poza fusami przy wylocie z młynka i w rejonie tej plastikowej "zjeżdżalni" zakończonej metalowym językiem było nagromadzone sporo "surowej" kawy. Wyczyściłem młynek bez rozbierania przedmuchując dokładnie sprężonym powietrzem, a cały ekspres uszczelniłem i ogarnąłem. Niestety, po złożeniu okazało się, że nadal jest z nim problem - sam młynek załącza się poprawnie, ale w kotle ląduje może 20% zmielonej kawy - reszta gromadzi się na krawędzi kotła i właśnie na tej plastikowej "zjeżdżalni", skąd później jest zbierana przez sprężynę i spada w stronę tacy ociekowej. Nadmienię, że kawa nie jest aromatyzowana - takiej samej używam w swoim drugim Saeco i nie stwarza żadnych problemów.

Czy taki objaw oznacza, że sam młynek się już kończy i wyrzuca kawę pod zbyt małym ciśnieniem, czy da się go jeszcze jakoś reanimować?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20540650
    RobertD19
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Mam podobny kłopot tyle, że w EA82. Wymieniłem uszczelnienia, przeprowadziłem wszystkie autotesty i kalibrację z wynikiem OK, zapatrzyłem kilkanaście kaw. Wszystko działa niby ok. Tylko ta kawa jakaś taka słaba. Więc odkręciłem tę zaślepkę co to ma otwór na pigułkę i podglądam proces parzenia, a tam zmielona kawa zamiast do kotła, trafia wszędzie. Do komory jakieś 20-30%. Stąd cienki napar.
    Udało się tobie dojść do przyczyny i wyeliminować ? Jakaś porada ?
REKLAMA