logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pompa ciepła: porównanie praktycznych punktów pracy, producentów i zużycia energii

człowiekogrodów 03 Paź 2022 10:54 255 1
  • #1 20223254
    człowiekogrodów
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam wszystkich,
    Poszukuje praktycznych (odczytanych z instalacji) danych dotyczących punktów pracy powietrznych pomp ciepła takich jak:
    - Producent
    - Temperatura Zewnętrzna powietrza
    - Temperatura Czynnika (wody po podgrzaniu)
    - Zużycie energii elektrycznej

dla układów niskotemperaturowych. Jeżeli ktoś prowadzi Excela z tymi danymi i chciał by się nimi podzielić był bym bardzo wdzięczny. Jeżeli nie wystarcza również dane chwilowe (Temperatury, pobór energii).

Celem zebrania danych jest porównanie danych przedstawianych przez producentów (COP zazwyczaj na podstawie normy PN-EN 14511) - oraz porównanie sprawności teoretycznej mieszczącej się w granicach 0,3 - 0,6 z faktyczna zmierzona (co by nie wywoływać niepotrzebnej burzy nie jest to COP).

Pozdrawiam
    PG
  • #2 20227351
    człowiekogrodów
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    i teraz tak, nie wiem jak to odebrać ponad 80 osób wyświetliło mojego posta - nie wiem, czy nie ma w tej grupie nikogo, kto ma pompę ciepła czy tez posiadacze pomp ciepła boja się przedstawić to co wychodzi z rożnych względów.
    Dlatego tez ponawiam zapytanie. Wystarcza mi dane chwilowe (odczytane na bieżąco):
    - Temperatura zewnętrzna
    - Temperatura wody wychodzącej z pompy ciepła

- ewentualnie dla porównania wartości obliczonej z rzeczywista - prąd w A i info jaka to jest instalacja (3 fazowa, 1 fazowa) lub moc pobierana z sieci (jeśli ktoś ma to opomiarowane).
REKLAMA