acreal napisał: Jakość internetu w naszym kraju jest po prostu tragiczna
No wystarczy popatrzeć jakie są ceny na przykład internetu w Szwajcarii, Niemczech
Przez ileś lat pokutowało w Polsce przekonanie, że sprzedać się może tylko internet tani, zatem wszyscy obniżali ceny.
Doprowadziło to po tych wszystkich latach do tego, że operatorzy obecnie zastrzegają sobie prawo podniesienia ceny internetu kiedy będą chcieli. Czy to spowoduje że ten internet się poprawi, absolutnie nie.
Obniżając ceny, wszyscy operatorzy doszli do ściany, czyli nie ma pieniędzy na to by poprawiać swoje usługi, nie ma pieniędzy żeby budować nowe kolokacje, nie ma pieniędzy żeby budować bardziej wydajne punkty styku, najzwyczajniej w świecie nie ma pieniędzy na nic.
Będzie musiało minąć sporo czasu, zanim ceny internetu wzrosną a to przełoży się na lepsze świadczenie tej usługi.
Od momentu kiedy Unia Europejska sypnęła kasą z POPC, namnożyło się firm firemek, a i wielcy gracze do tego przystąpili, tworząc setki kilometrów łączy światłowodowych.
Spowodowało to, co akurat dziwne nie jest, że wszyscy się również rzucili świadczyć już gotowe usługi, za którymi zupełnie nie idzie zwiększanie przepustowości, narzutów i wydajności sieci szkieletowej.
Inwestycje z popc są rozliczane i reszta nikogo nie interesuje.
Dotyczy to również firm świadczących gotowe usługi dostępu do internetu, też nikogo tam nic nie interesuje.
Nikt nad tym nie panuje a klientów podłącza się w ilościach hurtowych, tylko co z tego, jeśli za tym nie idzie wydajność szkieletu już po stronie operatora.
Pamiętam również propozycje swego czasu, że ceny internetu miały poszybować ostro w górę i miały być rozliczane na zasadzie ilości pobierania danych i miało to dotyczyć każdej technologii dostarczania internetu.
Czyli w cenie abonamentu podstawowego był jakiś pakiet danych, jeśli pakiet wyczerpany miałeś płacić dodatkowe pieniądze za ilość dodatkowych danych.
Tłumaczenie było takie, że taki ruch jest podyktowany tym że operatorzy nie mają pieniędzy na inwestycje.
Skończyło się wielkim oburzeniem konsumentów, że jak to jakim prawem.
Ale jakby się dobrze nad tym zastanowić, to to miało jakiś sens bo nie doprowadzało do tego, że dziś wszystko jest zapchane do granic absurdu.
Jakiś czas temu, sam myślałem nad tym jakby to było świetnie, gdybym miał internet u siebie w domu podłączony wprost światłowodem - po tym wszystkim co się dzieje, już mi przeszło.
Okazuje się, że światłowód to nic fajnego, dużo problemów, masa ograniczeń od strony technicznej, brak możliwości podłączenia co chce, jak chce, gdzie chce i kiedy chcę.
Moja Ukochana Żono Agniesiu (pro memoriam 25 04 1974 - 19 06 2022) Kocham Cię i tęsknię.
Moja Ukochana Siostro Justynko (pro memoriam 25 02 1974 - 16 01 2025) Kocham Cię i tęsknię.