logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] INEA fiberhost opóźnienia w grach online

hajtero30 03 Paź 2022 18:54 3900 28
REKLAMA
  • #1 20219715
    hajtero30
    Poziom 5  
    Witam, podczas grania (CS GO, fortnite, Warzone)na światłowodzie występują opóźnienia gry powolna rozgrywka przeciwnik widzi mnie szybciej przez co nie jestem w stanie komfortowo grac. Ping w okolicach 35 ms
    Miałem nadzieję po zmianie internetu, że będzie o niebo lepiej, a na tę chwilę jest tylko gorzej na plus oczywiście prędkość pobierania. Korzystając z połączenia tethering na telefonie (sieć t-mobile) zjawisko takie jak pisze nie występuje mimo wyższego pingu.

Zgłosilem się z problemem do INEA i zaproponowali mi adres publiczny IP , czy to w ogóle coś może pomóc ? Czy tylko naciągnięcie mnie na 5 zł miesięcznie.
    Inwestycja z https://fiberhost.com.pl/
    Połączenie przewodowe
    Prędkość 1Gb
    Jeśli potrzeba więcej informacji proszę napisać
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20219767
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5333
    hajtero30 napisał:
    Ping w okolicach 35 ms

Pobierz WinMTR, tam podaj IP serwera gdzie grasz, program uruchamiasz, przenosisz na pasek i zaczynasz grać, grasz 30 minut i potem fotka z programu i tu wstaw.
    hajtero30 napisał:
    Zgłosilem się z problemem do INEA i zaproponowali mi adres publiczny IP , czy to w ogóle coś może pomóc ?

Z innym IP, zmieni się trasa pakietów, zmieni się droga do serwera docelowego - zawsze warto spróbować.

Ping nigdzie u nikogo nie jest niczym gwarantowany.
  • Pomocny post
    #3 20219787
    IC_Current
    Ocena: 2494
    hajtero30 napisał:
    czy to w ogóle coś może pomóc ?

Może pomóc, o ile klientów "publicznych" inaczej trasują i akurat w danej grze bedą lepsze trasy do serwerów.
    Sprawa nie jest kompletnie możliwa do przewidzenia, bo do jednego serwera operator A może mieć lepsze trasy a do innego gorsze. To wie tylko operator, a co więcej po drodze są inni operatorzy Tier 1 i mają swoje trasy, a co gorsze te trasy mogą się dynamicznie zmieniać i za 5 godzin będzie inaczej.
    Zostaje tylko próba na żywym organizmie.

hajtero30 napisał:
    Prędkość 1Gb

Nieźle się dałeś naciągnąć na magię dużych liczb. Do komfortowego grania łącze 10/10Mbps to aż nadto + zapas na pobieranie plików i streaming dla całej rodziny i 150Mbps to dużo za dużo dla jednej rodziny.

hajtero30 napisał:
    (sieć t-mobile)

Tu potwierdza się to o czym piszę. Ogólnie na T-Mobile jest sporo narzekań na kiepskie trasowanie, a u Ciebie akurat tak się złożyło, że trasy są poprawne.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 20219867
    hajtero30
    Poziom 5  
    KOCUREK1970 napisał:
    Pobierz WinMTR, tam podaj IP serwera gdzie grasz, program uruchamiasz, przenosisz na pasek i zaczynasz grać, grasz 30 minut i potem fotka z programu i tu wstaw.

Oczywiście za jakąś dobrą chwilkę to zrobię tyle, że gra łączy się zazwyczaj z różnymi serwerami o różnych ip

IC_Current napisał:
    Nieźle się dałeś naciągnąć na magię dużych liczb. Do komfortowego grania łącze 10/10Mbps to aż nadto + zapas na pobieranie plików i streaming dla całej rodziny i 150Mbps to dużo za dużo dla jednej rodziny
    Wybrałem tę opcje świadomie między 300mb/s a 1gb/s różnica 10 zł miesięcznie

IC_Current napisał:
    Tu potwierdza się to o czym piszę. Ogólnie na T-Mobile jest sporo narzekań na kiepskie trasowanie, a u Ciebie akurat tak się złożyło, że trasy są poprawne.

Wcześniej również korzystałem z usług internetu drogą radiową nie było problemu dopóki nie zapchali BTS i zaczęły się znaczne skoki pingu z 30 do 500 na kilka sekund.
    Dlatego jako alternatywę do grania używałem telefonu komórkowego zmieniając na światłowód myślałem, że sytuacja się zmieni i będzie, że tak napiszę luksusowo, a tu klapa jak na tę chwilę
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20219925
    KOCUREK1970
    hajtero30 napisał:
    tyle, że gra łączy się zazwyczaj z różnymi serwerami o różnych ip

No to testuj wszystkie - sam zobaczysz jak i którędy idą pakiety.
  • #6 20219991
    hajtero30
    Poziom 5  
    KOCUREK1970 napisał:
    No to testuj wszystkie - sam zobaczysz jak i którędy idą pakiety.

Ale niestety z tej gry ( CS GO) testu nie mogę zrobić tym programem wyskakuje błąd ip: 51.83.215.0:27015
    Jeszcze pytanko jak moje ip powinno się zaczynać po zmianie na publiczne bo na te chwilę jest to 85.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 20220041
    IC_Current
    Ocena: 2494
    hajtero30 napisał:
    na te chwilę jest to 85

Jest publiczne

hajtero30 napisał:
    51.83.215.0:27015

Przecież masz pingować adres IP a nie cały socket. Tylko to przed dwukropkiem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 20220055
    Dzekson22
    Poziom 6  
    Ocena: 1

Temat z inea jest wałkowany od lat, też mam opóżnienia od kilku lat w każdej grze online na światłowodzie od INEA /FIBERHOST, Po pierwsze problem jest z siecia szkieletowa FIBERHOST (INEA) nawet zmiana operatora na sieci FIBERHOST nie pomaga bo problem lezy w samej sieci szkieletowej FIBERHOST generalnie INEA zamyka ruch w swojej sieci poprzez CDNy i punkty styku. Jesli wybierzesz innego operatora to masz po prostu inny miks tego samego. Problemem moim zdaniem jest to, że tam dopięte za dużą ilość klientów w splitcie i stąd jest problem. Winmtr wykorzystuje icmp i ten test nie przekłada sie do rzeczywistosci, Gry online wykorzystuja protokół UDP na Radiowce czy LTE nie miałem takich opoznien jak na Światłowodzie INEI a jak do nich zgłaszam to bezczelnie kłamia ze ich sieć spełnia wymogi techniczne. Ping to tylko kropla w morzu, nie ma żadnego gracza topowego w Polsce który korzysta z usług INEA jedyni gracze w Polsce, którzy są na topie maja internet od lokalnego operatora i ewentualnie UPC, nie potrafią zarządzać infrastruktura światłowodową dla graczy i wprowadzają sztuczne opóźnienia które są widoczne w grach sieciowych to wszystko się przekłada na to ze rywale są szybsi od ciebie w grach FPS, w grach sportowych typu fifa. Gracze nie reagują. Brak ruchu do piłki, opóźnienie przycisku, powolna gra. https://www.youtube.com/watch?v=oI5_m1vzAHM
  • #9 20220164
    hajtero30
    Poziom 5  
    IC_Current napisał:
    Przecież masz pingować adres IP a nie cały socket. Tylko to przed dwukropkiem.

INEA fiberhost opóźnienia w grach online
  • Pomocny post
    #10 20220176
    KOCUREK1970
    @hajtero30
    Nie przycinaj okna bo guzik widać i nie wiadomo który parametr czego tyczy.
    Okno z programu wstaw całe!
  • #11 20220213
    hajtero30
    Poziom 5  
    KOCUREK1970 napisał:

Jutro zrobię nowy test i poprawnie wstawię screena.
  • #12 20221014
    hajtero30
    Poziom 5  
    KOCUREK1970 napisał:

• #13 20221344
    KOCUREK1970
    @hajtero30
    Strat pakietów nie ma.

Opóźnienia są generowane gdzieś dalej, na punktach styków ruchu międzyoperatorskiego.
    Różne serwery, to i inne drogi pakietów.

Część pakietów już się wywala na Plixie, a w innym przypadku na serwerach Valve.

Nic z tym nie zrobisz.
    Op tak trasuje ruch, takie wykupił punkty styku i tak trasuje pakiety.

Możesz pisać reklamację, ale to musi być snowball, czyli efekt kuli śnieżnej, czyli liczba zgłoszeń idzie w setki/tysiące.
    Jak reklamację wyślesz tylko TY, zbagatelizują to.
  • #14 20221393
    hajtero30
    Poziom 5  
    W takim razie co bym mógł do nich konkretnie napisać,żeby to sensownie brzmiało i wiarygodnie z tym co się dzieje.
    Bo niestety jestem trochę ciemny w tych sprawach i nie wiem jak dobrać treść wiadomości do nich
  • #15 20221476
    Dzekson22
    Poziom 6  
    Problem występuje w sieci szkieletowej FIBERHOST i żadne programy diagnostyczne winmtr, pingplotter itp tego nie wykryją. Wszelkie pakiety muszą przejść przez sieć szkieletowa a nastepnie do operatora. Mam teraz Orange na sieci FIBERHOST inne trasy a problem dalej wystepuje. Wspólne styki w sieci szkieletowej CDN i tego nie sprawdzisz winmtr bo jest to inna warstwa sieciowa. INEA jest przereklamowana dla nich liczy sie to co masz na speedtescie.
  • #16 20221483
    hajtero30
    Poziom 5  
    W sumie nie wiem co zrobić chodzi mi po głowie rezygnacja bo w sumie mam internet 12 dzień. Na tym światłowodzie usług świadczy kilku operatorów i pewnie te same problemy będą .a zależy mi na swobodnej rozgrywce online najbardziej
    Mam również możliwość podpięcia się pod internet LTE od dostawcy https://conectio.pl/uslugi/#internet_indywidualny
  • REKLAMA
  • #17 20221493
    KOCUREK1970
    @hajtero30
    Pingi, pakiety, drogi pakietów, trasowanie ruchu sieciowego we własnej sieci i obcej - nie jest to nigdzie ujęte, uściślone czy opisane prawnie.
    hajtero30 napisał:
    Na tym światłowodzie usług świadczy kilku operatorów i pewnie te same problemy będą

Z tym jest taki kłopot, że w innym mieście, ba nawet innej ulicy w Twoim mieście, ktoś może mieć 0 problemów z grami online.

Zmienić opa zawsze w 14 dni możesz.

Reklamacja na usługi telekomunikacyjne:
    https://cik.uke.gov.pl/uslugi-teleko/pytania-i-odpowiedzi/reklamacje-i-skargi-faq/
    Reklamacja na piśmie, a tam wszelkie dowody problemów.
    W reklamacji dokładnie opisać czego żądamy, ile kasy mają oddać jako odszkodowanie od dnia reklamacji do usunięcia trwale usterki, ile mają oddać kasy za abonament kiedy usługa nie działała prawidłowo.
    Stawka za odszkodowanie i obniżony abo, wynosi 1/30 za każdy dzień problemu liczone osobno.
    Ulga w abo i odszkodowanie liczone jest wtedy łącznie jako 2/30.
    Zaznacz, że odpowiedz ma też być na piśmie (może być mail, bo to też forma pisana).
    Odpowiedź powinna być udzielona w terminie 30 dni od dnia jej złożenia.
    Termin 30 dni na odpowiedź operatora na reklamację, liczy się od dnia następnego po dniu złożenia reklamacji.
    Jeżeli w tym terminie reklamacja nie zostanie rozpatrzona, domniemywa się, że została ona uwzględniona (art. 106 ust. 2 ustawy Prawo Telekomunikacyjne).
    W przypadku gdy odpowiedź na reklamację jest negatywna lub niesatysfakcjonująca, abonent może zwrócić się do Urzędu Komunikacji Elektronicznej z wnioskiem o interwencję, lub przeprowadzenie pozasądowego postępowania w sprawie rozwiązywania sporów konsumenckich (postępowanie ADR).
    Pomocny może być również Rzecznik Konsumentów.
  • #18 20221548
    Dzekson22
    Poziom 6  
    Reklamacje, skargi nie mają sensu, w umowie masz tylko gwarantowaną przepustowość, ich nie interesuje jak gry online działają ale jest to śmieszne że na swiatlowodzie takie rzeczy sie dzieją. Problem nie stanowi sam swiatlowod tylko ich rozbudowana sieć szkieletowa stanowi problem wolą zaoszczędzić i podpinaja pewnie klientów pod splitter 1:128 i wychodza z tego kwiatki w postaci opóznień które są widoczne gołym okiem w grach online. Znam graczy z wielkopolski którzy nie maja problemow z grami online ale sa podłączeni pod infrastrukture wybudowaną przez inną firme niz fiberhost (inea) w internecie można znaleść podobne problemy, pewien gracz wspomniał ze w jego okolicy sieć jest obciażona w 70% i ma rownież opóżnienia a gdy sie przełączył na siec mobilną 5G to problem został częsciowo rozwiązany https://www.youtube.com/shorts/l5A2cGaW9SM https://www.youtube.com/watch?v=kGXcSgD_Dqk
  • #19 20221728
    acreal
    Poziom 5  
    Ocena: 11
    Cześć, mam dokładnie to samo z lokalnym dostawcą, który najprawdopodobniej używa infrastruktury Orange. Pomimo niskiego pingu odczucia mam takie, jakbym miał 500 ms. Strzelając w przeciwnika, widzę jego krew (która jest generowana po stronie klienta, co trzeba zaznaczyć), ale nie zalicza mi żadnych strzałów. Najgorszym przypadkiem jest poruszanie się przeciwnika na boki, gdyż moje łącze z opóźnieniem odbiera lokalizacje przeciwników wysyłane przez serwer i trafienie kogoś często ogranicza się do szczęścia. Prowadziłem długą korespondencję ze swoim dostawcą w tym temacie, ale im bardziej w to brnąłem, tym bardziej się błaźnili. Nie mają żadnego pojęcia przez co to może być spowodowane, więc odpuściłem sobie i już nigdy nie podpiszę z nimi umowy. Krótko mówiąc: Działa internet? No to nie ma problemu. Próbowałem na własną rękę znaleźć przyczynę tego, ale zagoniłem się w ślepy zaułek. Kupiłem swój serwer VPS na ubuntu, zainstalowałem iperf 2.0.9, który daje możliwość sprawdzenia opóźnienia po UDP. Pierwszy wyniki pokazały mi 500 ms i myślałem, że to jest to. Niestety okazało się, że taki wynik otrzymałem przez dryf zegara u mnie w systemie i byłem w stanie to naprawić resynchronizacją zegaru systemowego. Dopóki nie trafisz na kogoś kompetentnego komu będzie się chciało zajrzeć głębiej w ten problem, to pozostaje mi życzyć powodzenia. No chyba że masz możliwość podpisania umowy z "niezależnym" dostawcą.

Dodam jeszcze, że kraje takie jak Szwecja, Dania, Francja mają masę profesjonalnych graczy, a w Polsce scena np. CS:GO leży i kwiczy. Nie raz widziałem polskich streamerów narzekających na to, że im nic nie siada. Jakość internetu w naszym kraju jest po prostu tragiczna i w rankingach jesteśmy daleko poza czołówką. Korporacje nauczyły się, że wystarczy wielki baner "Internet 1 Gbps za 89 zł" i konsumenci nie zastanawiając się nawet, czy takie łącze będzie im potrzebne, biorą to. Konsekwencje tego widzimy w piątek wieczorem, gdzie zamiast 300 Mbps na speedtescie miałem 5 Mbps. Orange, T-Mobile i cała reszta kieruje się tylko zyskiem i bardzo dobrze wykorzystuje naiwność polskiego konsumenta.

Polecam się zapoznać https://surfshark.com/dql2021

U mnie to prezentuje się następująco
  • #20 20222068
    KOCUREK1970
    acreal napisał:
    Jakość internetu w naszym kraju jest po prostu tragiczna

No wystarczy popatrzeć jakie są ceny na przykład internetu w Szwajcarii, Niemczech

Przez ileś lat pokutowało w Polsce przekonanie, że sprzedać się może tylko internet tani, zatem wszyscy obniżali ceny.
    Doprowadziło to po tych wszystkich latach do tego, że operatorzy obecnie zastrzegają sobie prawo podniesienia ceny internetu kiedy będą chcieli. Czy to spowoduje że ten internet się poprawi, absolutnie nie.
    Obniżając ceny, wszyscy operatorzy doszli do ściany, czyli nie ma pieniędzy na to by poprawiać swoje usługi, nie ma pieniędzy żeby budować nowe kolokacje, nie ma pieniędzy żeby budować bardziej wydajne punkty styku, najzwyczajniej w świecie nie ma pieniędzy na nic.
    Będzie musiało minąć sporo czasu, zanim ceny internetu wzrosną a to przełoży się na lepsze świadczenie tej usługi.
    Od momentu kiedy Unia Europejska sypnęła kasą z POPC, namnożyło się firm firemek, a i wielcy gracze do tego przystąpili, tworząc setki kilometrów łączy światłowodowych.
    Spowodowało to, co akurat dziwne nie jest, że wszyscy się również rzucili świadczyć już gotowe usługi, za którymi zupełnie nie idzie zwiększanie przepustowości, narzutów i wydajności sieci szkieletowej.
    Inwestycje z popc są rozliczane i reszta nikogo nie interesuje.
    Dotyczy to również firm świadczących gotowe usługi dostępu do internetu, też nikogo tam nic nie interesuje.
    Nikt nad tym nie panuje a klientów podłącza się w ilościach hurtowych, tylko co z tego, jeśli za tym nie idzie wydajność szkieletu już po stronie operatora.
    Pamiętam również propozycje swego czasu, że ceny internetu miały poszybować ostro w górę i miały być rozliczane na zasadzie ilości pobierania danych i miało to dotyczyć każdej technologii dostarczania internetu.
    Czyli w cenie abonamentu podstawowego był jakiś pakiet danych, jeśli pakiet wyczerpany miałeś płacić dodatkowe pieniądze za ilość dodatkowych danych.
    Tłumaczenie było takie, że taki ruch jest podyktowany tym że operatorzy nie mają pieniędzy na inwestycje.
    Skończyło się wielkim oburzeniem konsumentów, że jak to jakim prawem.
    Ale jakby się dobrze nad tym zastanowić, to to miało jakiś sens bo nie doprowadzało do tego, że dziś wszystko jest zapchane do granic absurdu.

Jakiś czas temu, sam myślałem nad tym jakby to było świetnie, gdybym miał internet u siebie w domu podłączony wprost światłowodem - po tym wszystkim co się dzieje, już mi przeszło.
    Okazuje się, że światłowód to nic fajnego, dużo problemów, masa ograniczeń od strony technicznej, brak możliwości podłączenia co chce, jak chce, gdzie chce i kiedy chcę.
  • #21 20222458
    hajtero30
    Poziom 5  
    No ja miałem w głowie, że światłowód to będzie rakieta, ale jak widać niekoniecznie do ściągania plików oglądania filmów jest ok ale do rozgrywki online nie nadaje się .
    Na tę chwilę zamówiłem internet do 60mb/s LTE z T-Mobile 30 dni na testy - sprawdzę jak będzie ok zostanie, a jak nie to biorę światłowód do 300 mb/s byle w domu nikt nie narzekał, że filmu nie idzie obejrzeć a ja sobie będę grać na tetheringu jak dotychczas
    I spokojna głowa.
    Dziś jeszcze znajomy chce sprawdzić coś zdalnie u mnie gdzie problem się pojawią jak coś dam znać.
  • #22 20222473
    acreal
    Poziom 5  
    KOCUREK1970 napisał:

No wystarczy popatrzeć jakie są ceny na przykład internetu w Szwajcarii, Niemczech

Co ciekawe, Niemcy również mają problem z przestarzałą infrastrukturą nieprzystosowaną do rosnącej liczby abonentów, gdyż był to bodajże pierwszy albo drugi kraj w Europie, który dał obywatelom dostęp do internetu. Rozmawiałem z wieloma Niemcami i ich scena esportowa leży i kwiczy podobnie jak u nas, pomimo dwukrotnie większej liczby ludności. Byłem też wielokrotnie w Niemczech i faktycznie ich sieć mobilna była dużo gorsza w porównaniu do naszej.

Gdy widzę reklamy Orange z ich "internetem dla graczy", to mogę to skwitować jedynie śmiechem. Niski ping w grze to nie wszystko. Czasami niski ping może utrudnić granie kompensacją lagu względem graczy o kilkukrotnie wyższym pingu, gdyż tak został zaprojektowany netcode w dzisiejszych grach. W CS 1.6 granie na wyższym pingu znacznie utrudniało rozgrywkę. Gracze z Kazachstanu czy Mongolii teraz są w stanie pomyślnie grać w CS:GO w Europie, także zapewnienia Orange czy T-Mobile o niskich opóźnieniach można potłuc o kant dupy, bo nie o to w tym chodzi. Chodzi o to, by mój monitor pokazywał to, co dzieje się na serwerze w czasie jak najbardziej zbliżonym do czasu rzeczywistego, a jeżeli duże ilości datagramów gubią się po drodze albo docierają poza kolejnością, to można zapomnieć o sprawiedliwej rozgrywce.

Mam nadzieję, że operatorzy w końcu pójdą po rozum do głowy i zrobią ukłon w stronę wciąż rosnącej liczby graczy. Można zaobserwować rosnącą liczbę tematów odnośnie jakości łącza, gdyż oglądając profesjonalnych streamerów często zadajemy sobie pytanie "dlaczego u mnie to tak nie wygląda?" Czas pokaże.
  • #23 20222500
    KOCUREK1970
    acreal napisał:
    Chodzi o to, by mój monitor pokazywał to, co dzieje się na serwerze w czasie jak najbardziej zbliżonym do czasu rzeczywistego

A widzisz, to musisz kupić monitor gamingowy, komputer gamingowy, router gamingowy, myszka/klawiatura i słuchawki też obowiązkowo muszą być gamingowe...
    acreal napisał:
    Mam nadzieję, że operatorzy w końcu pójdą po rozum do głowy i zrobią ukłon w stronę wciąż rosnącej liczby graczy. Można zaobserwować rosnącą liczbę tematów odnośnie jakości łącza, gdyż oglądając profesjonalnych streamerów często zadajemy sobie pytanie "dlaczego u mnie to tak nie wygląda?" Czas pokaże.

Nic z tym nie zrobią, bo graczy jest ułamek ułamka procenta, reszta konsumuje tylko internet i to oni generują 99,99% przychodów u dostawcy.
    Zastanów się co Sam byś zrobił:
    - wydał 1mld dolarów na inwestycje dla graczy (kiedy to się zwróci),
    - wydał 1mld dolarów na inwestycje w podniesienie prędkości internetu (co da z miejsca zauważalny przychód i dochód, a co za tym idzie, krótki czas zwrotu inwestycji).

Internet to też struktura naczyń połączonych i nikt, nie wyda choćby 1 centa na nie swoją sieć - i tym sposobem jedni patrzą na drugich, kiedy tamci wyłożą kasę.

I nie ma czegoś takiego, że mały i lokalny dostawca jest ok, on też musi się gdzieś wpiąć do innych sieci innych punktów styku, a to kosztuje, też tną koszty i to jeszcze bardziej agresywnie niż ci wielcy.
  • #24 20222520
    acreal
    Poziom 5  
    KOCUREK1970 napisał:
    A widzisz, to musisz kupić monitor gamingowy, komputer gamingowy, router gamingowy, myszka/klawiatura i słuchawki też obowiązkowo muszą być gamingowe...

No tak się składa, że mam wszystko, co wymieniłeś, ale to jest nic nie warte z gównianym internetem.

KOCUREK1970 napisał:
    Nic z tym nie zrobią, bo graczy jest ułamek ułamka procenta, reszta konsumuje tylko internet i to oni generują 99,99% przychodów u dostawcy.
    Zastanów się co Sam byś zrobił:
    - wydał 1mld dolarów na inwestycje dla graczy (kiedy to się zwróci),
    - wydał 1mld dolarów na inwestycje w podniesienie prędkości internetu (co da z miejsca zauważalny przychód i dochód, a co za tym idzie, krótki czas zwrotu inwestycji).

Internet to też struktura naczyń połączonych i nikt, nie wyda choćby 1 centa na nie swoją sieć - i tym sposobem jedni patrzą na drugich, kiedy tamci wyłożą kasę.

I nie ma czegoś takiego, że mały i lokalny dostawca jest ok, on też musi się gdzieś wpiąć do innych sieci innych punktów styku, a to kosztuje, też tną koszty i to jeszcze bardziej agresywnie niż ci wielcy.

Z bólem mi przychodzi napisanie tego, no ale trudno się nie zgodzić.

Pytasz mnie co bym zrobił, gdybym stosował agresywną optymalizację podatkową i miał miliardowe dochody tak jak Orange czy T-Mobile? No na pewno nie chciałbym, żeby moja spółka kojarzyła się z dziadostwem, ale to tylko ja.
  • #25 20222530
    KOCUREK1970
    acreal napisał:
    No tak się składa, że mam wszystko, co wymieniłeś, ale to jest nic nie warte z gównianym internetem.

A widzisz, bo nie masz gamingowego internetu - czyli nie masz wszystkiego :D
    acreal napisał:
    Pytasz mnie co bym zrobił, gdybym stosował agresywną optymalizację podatkową i miał miliardowe dochody tak jak Orange czy T-Mobile?

Nie mają miliardowych dochodów, bo mają też miliardowe wydatki - to się musi spinać i zawsze wygra to co da DOCHÓD.
    A pomyślcie co się będzie działo z cenami za net w przyszłości, patrząc po tym co się obecnie dzieje.
    acreal napisał:
    No na pewno nie chciałbym, żeby moja spółka kojarzyła się z dziadostwem, ale to tylko ja.

I popełniasz kolejny błąd myślowy - Ty nic nie znaczysz, nikogo nie interesujesz, nie masz żadnego głosu i nigdzie, jak się nie podoba to...
    Przestań myśleć w kategorii "płacę, to wymagam", to nigdy nie działało - im szybciej to pojmiesz, tym szybciej zejdzie ciśnienie.

Oblecisz wszystkich dostawców, zrobisz kółko i u każdego jak nie to szwankuje to coś innego - to co dalej?
  • #26 20222548
    acreal
    Poziom 5  
    KOCUREK1970 napisał:

I popełniasz kolejny błąd myślowy - Ty nic nie znaczysz, nikogo nie interesujesz, nie masz żadnego głosu i nigdzie, jak się nie podoba to...
    Przestań myśleć w kategorii "płacę, to wymagam", to nigdy nie działało - im szybciej to pojmiesz, tym szybciej zejdzie ciśnienie.

Oblecisz wszystkich dostawców, zrobisz kółko i u każdego jak nie to szwankuje to coś innego - to co dalej?

Tu akurat się nie zgodzę. Internauci to też influencerzy i mają realny wpływ na wybór operatora przez innych konsumentów. Jak nie przez forum, to pocztą pantoflową. Tak jak wspominałem, jest coraz więcej tematów o problemach z łączem. Jeżeli ktoś ma inny wybór, niż Orange i lubi pograć na poziomie, to raczej nie zdecyduje się na Orange. Sam uczestniczyłem w innej dyskusji, gdzie dawałem porady jak zerwać umowę przed czasem, gdy internet nie spełnia oczekiwań. Mi osobiście zwrócono pieniądze za ostatnie 3 miesiące i podziękowano, bo faktycznie odkryli problemy w mojej lokalizacji i tym samym przyczyniłem się do poprawienia jakości usług, więc to że nie mam żadnego głosu to nieprawda. Potrzeba determinacji i postraszyć KER-em :)
  • #27 20222680
    KOCUREK1970
    acreal napisał:
    Mi osobiście zwrócono pieniądze za ostatnie 3 miesiące i podziękowano, bo faktycznie odkryli problemy w mojej lokalizacji i tym samym przyczyniłem się do poprawienia jakości usług, więc to że nie mam żadnego głosu to nieprawda

Rozbawiłeś mnie tym do łez - Tobie kasę oddali, Twoje łączę bez jakiejkolwiek ingerencji sprzedali komuś następnemu, komuś kto tylko konsumuje treść.
    Tak to realnie i w praktyce wygląda.
    Więc Twoje działania nie zmieniły nic, a firma odetchnęła z ulgą, że się Ciebie pozbyli.
    I nie piszę tego bynajmniej w trybie drwiącym, bo to jest standardowa praktyka jeżeli firma chce się pozbyć upierdliwego klienta. Gdybym też miał problemy, i też był upierdliwy walcząc o swoje, mam tego pełną świadomość, że firma ze mną postąpiłaby dokładnie tak samo.
    Lepiej rozwiązać umowę ze swojej winy przed czasem, tu winy firmy i pozbyć się problemu.
    acreal napisał:
    Internauci to też influencerzy i mają realny wpływ na wybór operatora przez innych konsumentów. Jak nie przez forum, to pocztą pantoflową.

No to jaki problem znajdźcie takiego prominenta który w waszym imieniu ruszy te skały. Ale to się nie wydarzy, bo jedynym czym są zajęci ci ludzie, to promocja samych siebie.
    acreal napisał:
    Jeżeli ktoś ma inny wybór, niż Orange i lubi pograć na poziomie, to raczej nie zdecyduje się na Orange.

Nie ma ani w Polsce ani nigdzie na świecie operatora, który nie ma problemów.
    Często problemy wynikają z danej lokalizacji.
    Rachunek ekonomiczny jest prosty, jeżeli koszt usunięcia usterki to kilka kilkanaście tysięcy złotych, a zysk z abonenta nie przekracza nawet 1000 - no to wiadomo co firma zrobi.

W każdej firmie kto jest najważniejszy: prezes, czy księgowy?
    Odpowiedź jest chyba jednoznaczna.

A wracając do sprawy Autora, bo temat zaczyna się rozłazić - dostał wskazówki co może z tym zrobić.
    I nawet jeśli to nic nie przyniesie warto to zrobić, zawsze zostaje po tym jakiś ślad, i nie ma co ukrywać, że tym sposobem można też liczyć na lepsze oferty w przyszłości.
  • #28 20222746
    hajtero30
    Poziom 5  
    KOCUREK1970 napisał:
    A wracając do sprawy Autora, bo temat zaczyna się rozłazić - dostał wskazówki co może z tym zrobić.
    I nawet jeśli to nic nie przyniesie warto to zrobić, zawsze zostaje po tym jakiś ślad, i nie ma co ukrywać, że tym sposobem można też liczyć na lepsze oferty w przyszłości.
    Tak jest nie spodziewałem się tak dużego zaangażowania w te sprawę a jednak.
    Dziękuję wszystkim za dołożenie cegiełki aby rozwiązać ten problem.
    Temat będzie widoczny dla wszystkich którzy napotkają w przyszłości bądź już się zmagają z podobnym problem
    może to ich uchroni przed w kopaniem się w usługi takich firm, które tylko wysyłają SMS po zgłoszeniu nieprawidłowości , że "usterka została naprawiona" albo IP publiczne naprawi kłopoty, a tak na prawdę nic z tym nie robią .
    Jescze raz dziękuję i pozdrawiam serdecznie
    Zamykam
  • #29 20222749
    hajtero30
    Poziom 5  
    Skończyło się zakończeniem umowy przed upływem okresu 14 dni.
    Zmiana operatora możliwe, że na lepsze czas pokaże

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z opóźnieniami w grach online (CS GO, Fortnite, Warzone) mimo korzystania z łącza światłowodowego od INEA/Fiberhost, gdzie ping wynosi około 35 ms. Zauważa, że korzystając z tetheringu na telefonie (T-Mobile), nie doświadcza podobnych problemów. INEA zaproponowała zmianę na publiczny adres IP, co może poprawić trasowanie pakietów, ale użytkownik ma wątpliwości co do skuteczności tej zmiany. W dyskusji poruszane są problemy z siecią szkieletową Fiberhost, która może być przyczyną opóźnień, oraz różnice w trasowaniu pakietów w zależności od operatora. Użytkownicy sugerują testowanie różnych adresów IP oraz rozważenie zmiany dostawcy internetu, ponieważ wiele osób doświadcza podobnych problemów z INEA. Ostatecznie użytkownik decyduje się na zakończenie umowy z INEA i rozważenie innego operatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA