logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Podłączenie zasilacza do taśmy LED: czy połączenie jest właściwe i jakie mogą być przyczyny awarii?

pat1989 03 Paź 2022 22:37 1119 16
REKLAMA
  • #1 20220206
    pat1989
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie.
    Chciałabym poprosić o pomoc w sprawie podłączenia oświetlenia LED.
    Myślałam, że mój reaserch przed zakupem "części" w zupełności wystarczy, ale jak to w życiu - miało być pięknie (i jasno), a wyszło jak zwykle :)
    W związku z tym, że nie mam zielonego pojęcia, co poszło nie tak, mam pytania;
    1. Czy takie połączenie zasilacza z taśma LED, ma rację bytu? - bo nie zadziałało :)
    Podłączenie zasilacza do taśmy LED: czy połączenie jest właściwe i jakie mogą być przyczyny awarii?

2. Czy to wina złego podłączenia, czy np taśma LED była za słaba dla zasilacza (lub odwrotnie)?

Podłączenie zasilacza do taśmy LED: czy połączenie jest właściwe i jakie mogą być przyczyny awarii?

Będę bardzo wdzięczna za każdą wskazówkę. Dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 20220225
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ocena: 1320
    No to dziwna sprawa, bo wszystko do siebie pasuje
  • #3 20220240
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1832
    Poproszę o wyraźne zdjęcia złączek.
  • REKLAMA
  • #4 20220251
    flinc
    Poziom 30  
    Ocena: 155
    Miernik i sprawdż (polemizując czy zasilacz leżał koło miernika)
  • #5 20220261
    pat1989
    Poziom 3  
    tos18 napisał:
    Poproszę o wyraźne zdjęcia złączek.

Proszę
  • #6 20220274
    inot
    Poziom 38  
    Ocena: 798
    Możesz podać nazwę złączki albo gdzie kupiłaś (pierwszy raz taką widzę) ?
  • #7 20220275
    pat1989
    Poziom 3  
    inot napisał:
    Możesz podać nazwę złączki albo gdzie kupiłeś (pierwszy raz taką widzę) ?

Szybkozłączka wago.
  • #8 20220280
    inot
    Poziom 38  
    Na zdjęciach widać, że wszystko w porządku.
    Bez miernika się nie obejdzie.
  • Pomocny post
    #9 20220282
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1832
    Bez miernika nie pobryka...

Do sprawdzenia:
    Czy jest napięcie po stronie 230V między brązowym a niebieskim.
    Czy jest 12V po stronie wtórnej
    Czy jest 12V na początku i końcu taśmy
    Czy złączka zatrzasnęła się na miedzi a nie na izolacji przewodu.
  • #10 20220416
    pat1989
    Poziom 3  
    tos18 napisał:
    Bez miernika nie pobryka...

Do sprawdzenia:
    Czy jest napięcie po stronie 230V między brązowym a niebieskim.
    Czy jest 12V po stronie wtórnej
    Czy jest 12V na początku i końcu taśmy
    Czy złączka zatrzasnęła się na miedzi a nie na izolacji przewodu.

A już myślałam, że sama sobie poradzę.. dziękuję bardzo za pomoc i poświęcony czas ;)

PS. @tos18 i dziękuję za bardzo dokładne wskazówki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 20220526
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2560
    Więcej wiary w siebie. Poradzisz sobie.
    Czy jest 12V to można sprawdzić np. podłączając do zasilacza żarówkę samochodową 12V o mocy 5W.
    Czy jest 230V to można sprawdzić tzw. próbówką albo miernikiem napięcia przemiennego (multimetr nastawiony na zakres 750V~). Połączenia można sprawdzić omomierzem lub testerem (niektóre próbówki mają takie testery).
    Samą taśmę można sprawdzić podłączając ją do dowolnego zasilacza 12V.
    Do tej pory nie wiemy czy diody nie świecą, czy diody świecą słabo, czy z taśmą jest coś nie tak?
    Oprócz wadliwego połączenia może tam być wadliwy zasilacz lub wadliwa taśma. Trzeba te 3 elementy wykluczyć a taśma rozbłyśnie światłem elektroluminescencyjnym.
  • #12 20220934
    pat1989
    Poziom 3  
    Może zacznę od początku.

Ta moja całą instalację ze zdjęcia wyżej, podłączylam do wypustu (przewodu) który wychodzi ze ściany i jest zakończony kostką (a włączyć go mogę za pomocą włącznika na ścianie):

Zasilacz do LED wybrałam taki a nie inny, bo co tu dużo mówić, zgodziły mi się kolory przewodów.. :)

Po podłączeniu wszystkiego do siebie taśma LED nie zapaliła się w ogóle.

W pierwszej kolejności, doszłam do wniosku, że źle wszystko, ze sobą podłączylam i nie powinnam bawić się w elektryka, skoro się na tym nie znam. Ale nie dało mi to spokoju, więc próbnikiem sprawdziłam włącznik światła (bo pomyślałam, że elektryk mógł pominąć ten włącznik, skoro miał być przez najbliższy czas nieużywany) próbnik się zaświecił, następnie przeszłam do tej pomarańczowej kostki i przy przewodzie brązowym próbnik też się zaświecił.

Jeśli wskazujecie, że podłączenie mojej "konstrukcji" jest ok, czy to oznacza, że taśma LED lub zasilacz (ewentualnie złączki) są do sprawdzenia i mogą być uszkodzone? Nie ukrywam, że nie były to produkty z najwyższej półki cenowej więc dopuszczam możliwość bubla (a przynajmniej wolałabym, żeby to była wina niedziałającej części niż moja 😛)

Jeśli chodzi o miernik, to nie mam takowego sprzętu, jednakże może dzisiaj się w niego zaopatrzę, a co mi tam..

@LEDówki bardzo dziękuję za wskazówki
  • #13 20221158
    inot
    Poziom 38  
    LEDówki napisał:
    Czy jest 12V to można sprawdzić np. podłączając do zasilacza żarówkę samochodową 12V o mocy 5W.

I do tego nie potrzebny miernik. Jeśli takiej żarówki także nie posiadasz to można sprawdzić za pomocą halogenowej (12V).
    Napięcie na kostce przed zasilaczem można sprawdzić też bez miernika, mianowicie za pomocą konwencjonalnej żarówki 220V (oczywiście zastrzegając zasady bezpieczeństwa).
    Dziwię się , że od razu po poradzie tego nie uczyniłaś, by stwierdzić czy zasilacz jest w porządku.
  • REKLAMA
  • #14 20221203
    pat1989
    Poziom 3  
    inot napisał:
    LEDówki napisał:

I do tego nie potrzebny miernik. Jeśli takiej żarówki także nie posiadasz to można sprawdzić za pomocą halogenowej (12V).
    Dziwię się , że od razu po poradzie tego nie uczyniłeś, by stwierdzić czy zasilacz jest w porządku.

Mnie też różne rzeczy dziwią i muszę z tym żyć .. ;) na pewno wszystkie pomocne wskazówki wezmę pod uwagę ;)
  • #15 20226971
    pat1989
    Poziom 3  
    Na pierwszy rzut zakupiłam żarówkę samochodowa 12V 5W, ale przed jej podłączeniem postanowiłam jeszcze raz złożyć całą "instalację" krok po kroku, obcięłam kilka mm osłonki na przewodach, ustawiłam złączki w tym samym kierunku, bo nie jestem pewna czy wcześniej zwracałam na to uwagę (choć nie wiem czy to ma znaczenie) i powiem szczerze, że sama nie wierzyłam w to co widzę :)

Dziękuję każdemu z Państwa za pomocne rady i poświęcony czas. Cieszę się, że nie zostałam wyśmiana, że z taką błahostką mam problem. Fajnie, że jest takie miejsce.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam ;)
    Patrycja
  • Pomocny post
    #16 20227023
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2560
    Niech świeci. Żarówka przyda się do sprawdzenia innym razem, jeśli do tej pory nie przepadnie w pomrokach dziejów. Albo przyda się jakiemuś użytkownikowi samochodu.
  • #17 20248547
    pat1989
    Poziom 3  
    Wszystko świeci tak jak chciałam. Dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z podłączeniem zasilacza do taśmy LED, która nie działała pomimo poprawnego połączenia. W odpowiedziach zasugerowano użycie miernika do sprawdzenia napięcia na różnych etapach instalacji, w tym 230V przed zasilaczem oraz 12V na taśmie LED. Użytkownik został również poinformowany o konieczności upewnienia się, że złączki są prawidłowo osadzone na przewodach. Po kilku próbach i poprawkach, w tym zakupie żarówki 12V 5W do testów, udało się uruchomić taśmę LED, co zakończyło problem pozytywnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA