logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Agregat GEKO 2801 - czy nadaje się do awaryjnego zasilania pieca gazowego?

towwdi 06 Paź 2022 04:27 1917 9
  • #1 20223398
    towwdi
    Poziom 2  
    Mam pytanie czy Agregat GEKO 2801 będzie się nadawał do awaryjnego zasilania Pieca Gazowego? Podobno te agregaty mają dobre parametry, czystą sinusoidę i regulator skoków napięcia, brzmi pięknie ale czy ktoś miał z tym styczność i mógł bym mi podpowiedzieć czy owy wybór będzie dobry? Słyszałem że trzeba zrobić Neutralny przewód do tego czy jakoś tak. Pozdrawiam
  • #2 20223781
    bobas694
    Poziom 2  
    Myślę, że przydała by się informacja ile piec gazowy potrzebuje mocy.
    Jeśli potrzebne jest 3/4 tego co otrzymamy z agregatu prądotwórczego to bez problemu wystarczy.
  • #3 20226362
    Tomasz Lew
    Poziom 22  
    Ocena: 190
    To prosty agregat budowlany dedykowany raczej do elektronarzędzi i prostych urządzeń. Ich napięcie zmienia się pod wpływem obciążenia a te które mają regulację napięcia czasami zmieniają prędkość obrotową prądnicy więc częstotliwość też się zmienia. Do pracy z kotłem gazowym używa się zwykle zasilacza awaryjnego lub agregat inwerterowy, który poza stabilnymi parametrami zużywa też dużo mniej paliwa przy mniejszym obciążeniu niż typowy budowlany agregat a kocioł gazowy nie pobiera dużej mocy i często też nie pracuje w sposób ciągły
  • #4 20232214
    towwdi
    Poziom 2  
    Zgadzam się ale znalazłem raz wątek na elektrodzie że ktoś testował ten agregat i miał czysty sinus bo oto chodzi mi najbardziej gdyż agregat ma 2,5kW a piec potrzebuje zaledwie 80Watt do tego dwie lodówki z czego jedna potrzebuje około 100watt a druga nie wiem ale myślę że nie wiele więcej tak więc myślę że skoków napięcia raczej za wielkich nie będzie poza tym ma on zabezpieczenie przed zbyt dużymi skokami. Ale właśnie o sinusoidę się rozchodzi bo słyszałem że elektronika jaki pompa w piecu nie lubią nie równego sinusa. Dlatego pytam czy ktoś może coś więcej powiedzieć na temat tego agregatu. Ale dzięki za podpowiedź
  • #5 20236663
    Jakub Gaw
    Poziom 1  
    Piecyki posiadają czujniki jonizacji płomienia, sprawdzają w ten sposób czy jest płomień czy nie.
    Dlatego też istotne jest gdzie podłączono przewód fazowy a gdzie neutralny - z której strony w gniazdku masz L i N !
    Sprawdź na domu podłączonym do przyłącza z ZE a następnie z agregatu.

Dodatkowo neutralny powinien być faktycznie przewodem neutralnym co w przypadku generatorów, UPS czy falowników solarnych niekoniecznie musi być prawdą.
    Można to łatwo sprawdzić wskaźnikiem
    - faza na obu przewodach
    lub miernikiem
    - 220V pomiędzy przewodami ale 110V pomiędzy przewodem fazowym a uziemieniem.

W takim przypadku należałoby "uziemić przewód neutralny" co można zrealizować łącząc przewód neutralny z obudową piecyka przy pomocy rezystora o odpowiednio dużej wartości, np. 4,7 MΩ .

Są też gotowe adaptery adapter do pieców gazowych, eliminujące problem błędu czujnika jonizacji pieca.
    Poszukaj na allegro - linku nie będę podawał z wiadomych względów.
  • #6 20237195
    Tomasz Lew
    Poziom 22  
    Jakub Gaw napisał:
    Piecyki posiadają czujniki jonizacji płomienia, sprawdzają w ten sposób czy jest płomień czy nie.
    Dlatego też istotne jest gdzie podłączono przewód fazowy a gdzie neutralny - z której strony w gniazdku masz L i N !

Nie ma to znaczenia. Mam kocioł Vaillant Ecotec i działa tak samo po zamianie L i N (obróceniu wtyczki). Większości nowych kotłów to wisi gdzie jest L i N w gniazdku. Wadliwe były kiedyś kotły polskiej produkcji, którym niezgodnie z przepisami UE zainstalowano przewód z nierozbieralną wtyczką unischuko. Problemem w przypadku typowego przenośnego agregatu jest brak połączenia części roboczej z PE zapewniającej przepływ prądu przez sondę jonizacyjną w kotle gazowym, ale niemal wszystkie instrukcje mówią, że niedozwolone jest uziemianie uzwojenia prądnicy bądź też biegunów gniazda
  • #7 20240751
    towwdi
    Poziom 2  
    noooo mojemu piecowinto raczej wisi z której str. jest L i N bo np. w gniazdkach mam po prawej L gdzie powinno być pi lewej ale sam je zakładałem a dowiedziałem się po fakcie ( niebede teraz wszystkich gniazdek rozkręcał )
  • #8 20240788
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1067
    towwdi napisał:
    w gniazdkach mam po prawej L gdzie powinno być pi lewej ale sam je zakładałem a dowiedziałem się po fakcie
    Nie ma takiego przepisu który by to normował. Jak dasz, tak masz, nieważne czy L jest z lewej czy z prawej. (Zobacz jeszcze jak jest w gniazdach podwójnych). Ważne żeby w całym domu było tak samo. To raczej producenci pieców polaryzując wtyczki (może niewłaściwe słowo) działają nie do końca zgodnie z przepisami.
  • #9 20240934
    Tomasz Lew
    Poziom 22  
    towwdi napisał:
    bo np. w gniazdkach mam po prawej L gdzie powinno być pi lewej ale sam je zakładałem a dowiedziałem się po fakcie
    Ja też mam w całym domu po prawej i we wszystkich wykonywanych przezemnie instalacjach też jest po prawej. Gniazdko z bolcem należy do typu gniazd CEE a konkretnie jest gniazdkiem CEE 7/5 więc kiedy styk uziemienia jest na górze (12h) to według standardu IEC faza powinna być po prawej, więc jak najbardziej masz poprawnie podłączone i niczego nie zmieniaj. W gniazdach które mają styk PE na dole faza powinna być po lewej. Styki gniazd CEE są rozmieszczone dookoła i kolejność określa się zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Tak mnie kiedyś uczył elektryk a teraz można znaleźć na ten temat wiele informacji. Ten standard ma w swoich przepisach między innymi Francja. Polska nadal ma dozwolone oba warianty połączenia. W ogóle nie sugeruj się tymi bzdurami ze ma być po lewej, bo takich wymogów nie ma od 20 lat. Były za PRL a niektóre stare podręczniki i pseudoporadniki nadal publikują te bzdury. A to zdjęcia wtyczek unischuko, które stosowane są coraz częściej w domowych urządzeniach i zobacz gdzie one mają styk L a gdzie N i który gdzie wchodzi do gniazdka. Jedna jest od nowej lodówki a druga od zasilacza. Mam jeszcze dwa urządzenia z takimi wtyczkami i u Ciebie pewnie też się znajdą... w wielu domach ludzie takie mają a nawet nie zwrócili uwagi i powtarzają mantrę że L zawsze z lewej. Schemat połączeń europejskich gniazd i wtyków pochodzi z Wikipedii, jest wykorzystany w kilku opisach na temat gniazd w kilku krajach
    Agregat GEKO 2801 - czy nadaje się do awaryjnego zasilania pieca gazowego? Agregat GEKO 2801 - czy nadaje się do awaryjnego zasilania pieca gazowego? Agregat GEKO 2801 - czy nadaje się do awaryjnego zasilania pieca gazowego?
  • #10 20241592
    towwdi
    Poziom 2  
    Super że się okazuje że tak jak zrobiłem jest OK ale kurcze chyba nalepiej bedzie jeśli popytam i może ktoś bedzie mógł mi sprawdzić w jakiś sposób ten Agregat czy jego fala sinusoidalna jest stabilna czy jak to nazwać równa aby wszystko zachulało jak trzeba bo w przeciwnym wypadku będę musiał się go pozbyć.

Podsumowanie tematu

✨ Agregat GEKO 2801 jest rozważany do awaryjnego zasilania pieca gazowego, który wymaga jedynie 80W mocy. Użytkownicy podkreślają, że ważne jest, aby agregat miał czystą sinusoidę, co jest kluczowe dla elektroniki pieca. Wskazano, że agregat budowlany może nie być idealnym rozwiązaniem, ponieważ jego napięcie może się zmieniać pod wpływem obciążenia. Zamiast tego, zaleca się użycie agregatu inwerterowego lub zasilacza awaryjnego, który zapewnia stabilniejsze parametry. Dodatkowo, istotne jest prawidłowe podłączenie przewodów fazowego i neutralnego, aby uniknąć problemów z czujnikami jonizacji w piecu. Użytkownicy sugerują również, aby sprawdzić stabilność fali sinusoidalnej agregatu przed podłączeniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA