logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell Optiplex 9020 AOI - Czarny ekran po włączeniu, uruchomia się po 10-30 razach

chalimoniuk 08 Paź 2022 18:02 720 8
REKLAMA
  • #1 20227077
    chalimoniuk
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Cześć,
    mam problem z komputerem Dell Optiplex 9020 AOI.
    Zaczęło się parę miesięcy temu i jest coraz gorzej, a mianowicie po włączeniu z przycisku pojawia się czarny ekran i nic nie reaguje. Początkowo wystarczał jeden restart i szło dalej, dziś trzeba to zrobić 10 lub 30 razy, potem twarde wyłączenie i ponowna próba włączenia, i nagle po iluś razach się uruchomi jak gdyby nigdy nic i dalej działa prawidłowo do ponownego wyłączenia.
    - w monecie włączenia nic nie pika, nic bios nie krzyczy, nie pojawiło się na ekranie nic
    - sprawdzałem kości RAM wyjmując po jednej, a finalnie wymieniłem na inne, które wiem że działają i tak nic nie pomogło
    - zaktualizowałem bios
    - wymieniłem baterię bios
    - testy grafiki i inne testy za pomocą oprogramowania Dell nic nie pokazały
    - wyciąganie kabla zasilającego i odczekanie aby się rozładował, czy jakieś ładunki z niego zeszły, też nie pomaga
    - co ciekawe po wymianie RAM na początku krzyczy 'FW Status Recovery Error', ale finalnie idzie dalej
    - próba hibernacji, a nie wyłączania też nie pomaga, efekt jest ten sam że nie chce się włączyć

Już nie mam pomysłu co to mogłoby być więcej. Czy macie jakiś pomysł?
    Nie widzę też zasady kiedy nagle się uruchomi.
  • REKLAMA
  • #2 20227504
    Dydelmax
    Poziom 39  
    Ocena: 965
    Witam.
    Jak już uda się uruchomić sprzęt i wejść do systemu, to sprawdź czy w Menedżerze urządzeń nie ma wykrzykników przy którymś z podzespołów.
    Wiem, że aktualizowałeś BIOS, ale ze względu na ten komunikat "FW Status Recovery Error" zacząłbym od przeprogramowania kości BIOS bezpośrednio w programatorze z użyciem wsadu z czystym ME Regionem.
    Pozdrawiam
  • #3 20227511
    chalimoniuk
    Poziom 10  
    Faktycznie jest kilka takich pozycji, i w sumie nie wiem czy one od zawsze były, czy teraz się pojawiły:
    - kontroler magistrali zarządzania systemem
    - kontroler PCI Simple Communications
    - port szeregowy PCI
    - urządzenie PCI

Nie wiem co to mogą być za pozycje i nie brałem tego pod uwagę wcześniej, bo problem jest grubo przed startem Windowsa.
    Jakiś trop?
  • REKLAMA
  • #4 20227518
    Dydelmax
    Poziom 39  
    Do tych urządzeń nie masz zainstalowanych sterowników - pobierz je ze strony Della podając Service Tag komputera i zainstaluj brakujące sterowniki. Po instalacji sterowników sprawdź, czy są jeszcze jakieś urządzenia z "wykrzyknikiem".
    Pozdrawiam
  • #5 20227523
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 778
    Sprawdź na płycie głównej i /lub w zasilaczu czy nie są popuchnięte, lub rozlane kondensatory.
  • REKLAMA
  • #6 20227528
    chalimoniuk
    Poziom 10  
    Dydelmax napisał:
    Do tych urządzeń nie masz zainstalowanych sterowników - pobierz je ze strony Della podając Service Tag komputera i zainstaluj brakujące sterowniki. Po instalacji sterowników sprawdź, czy są jeszcze jakieś urządzenia z "wykrzyknikiem".
    Pozdrawiam

W tym sęk że programik Dell'a SupportAssist nie znajduje niczego brakującego :/
    Ale raczej to wygląda tak jakby nie mógł dokończyć skanowania, niż że wszystko jest ok
  • #7 20227537
    Dydelmax
    Poziom 39  
    chalimoniuk napisał:
    W tym sęk że programik Dell'a SupportAssist nie znajduje niczego brakującego :/

Nie używaj "automatów" od Della tylko ręcznie pobierz sterowniki do brakujących urządzeń (m.in. chipset) i zainstaluj je z poziomu Menedżera urządzeń. Wpisujesz w Google "Dell support", wchodzisz w stronę ze wsparciem Della, wprowadzasz Service Tag komputera, ewentualnie wybierasz system operacyjny i wyświetla się lista dostępnych do pobrania sterowników.
    Pozdrawiam
  • #8 20228618
    chalimoniuk
    Poziom 10  
    Zatem:
    1. Przejrzałem na tyle ile umiałem kondensatorów i wszystkie na moje oko są ok, z zasilacza wyjąłem szczura kurzu, ale kondensatory wyglądają też ok.
    2. Ze sterownikami był problem, bo po serwis Tagu wskazuje mi tylko sterowniki do Biosu, ale po modelu wybrałem ręcznie więcej i jakoś poszło.

Jednak nic z tych rzeczy nie pomogło, jakieś pomysły?

A jeśli chodzi o "przeprogramowania kości BIOS bezpośrednio w programatorze z użyciem wsadu z czystym ME Regionem", hmm... czy ja jestem w stanie samemu to zrobić, czy jedynie serwis, czy ktoś bardziej zaawansowany? Bo nawet nie wiem czy potrzebuję do tego jakiegoś osobnego sprzętu, czy jak?
  • REKLAMA
  • #9 20228655
    Dydelmax
    Poziom 39  
    chalimoniuk napisał:
    hmm... czy ja jestem w stanie samemu to zrobić, czy jedynie serwis, czy ktoś bardziej zaawansowany?

Serwis powinien ogarnąć temat bez najmniejszego problemu. Do programowania kości BIOS potrzebny jest osobny sprzęt tj. programator, a do czyszczenia ME Regionu i ewentualnego przenoszenia lub uzupełnienia numeru seryjnego i innych danych z oryginalnego wsadu BIOS potrzebna jest wiedza i doświadczenie.
    Samemu tego raczej nie ogarniesz. Jeśli ewentualnie sprzęt trafi do serwisu, to upewnij się że zaczną tam od diagnozy usterki, żeby nie okazało się że zapłacisz za przeprogramowanie BIOS-u a problem nadal pozostanie nierozwiązany.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z komputerem Dell Optiplex 9020 AOI, który po włączeniu często wyświetla czarny ekran i wymaga wielokrotnego restartu, aby się uruchomić. W trakcie diagnozy sprawdzono pamięć RAM, zaktualizowano BIOS, wymieniono baterię BIOS oraz przeprowadzono testy sprzętowe, które nie wykazały usterek. W Menedżerze urządzeń zauważono brakujące sterowniki dla kilku komponentów, co może być przyczyną problemu. Użytkownik rozważa również przeprogramowanie kości BIOS, co wymaga specjalistycznego sprzętu i wiedzy. Zaleca się, aby serwis przeprowadził dokładną diagnozę przed podjęciem dalszych działań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA