logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] LG 55LB671V naprawa podświetl. - Podświetlenie nie startuje, lekkie mignięcie co około 1s

kaczakat 10 Paź 2022 21:44 2289 5
REKLAMA
  • #1 20230494
    kaczakat
    Poziom 34  
    Ocena: 230
    Witam w temacie.
    Proszę o oszacowanie kosztów naprawy podświetlenia LED, TV działa w miarę normalnie, ale podświetlenie dostało czkawki, próbuje wystartować, ale bez sukcesu, obraz pojawia się od góry na ułamek sekundy, na dole już wcale
    Tak się złożyło, że komoda na której stał była przesuwana, ciężka, były więc pewnie jakieś drgania ostatnio, ale babcia jak sprząta to robi to ze wiele razy w roku.
    Widzę, że nowe w tym gabarycie, ale już w 4k (i HEVC bez łaski w komplecie) są poniżej 2kPLN.
    Ewentualnie możecie polecić jakiś serwis między Częstochową a Myszkowem?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20231186
    banmar_2005
    Poziom 31  
    Ocena: 289
    Pomierz napięcia jeżeli masz taką możliwość, ale przypuszczam że jeden czy dwa stringi będą uszkodzone. Zwarcie diod lub przerwa powoduje zadziałanie układu zabezpieczającego i wyłącza on całe zasilanie na diody led. Naprawa z wymianą wszystkich stringów może wynieść dość wysoko kilka set złotych. Komplet lestew lad na portalu aukcyjnym z wysyłką z chin dostaniesz za 270-280zł + koszt wymiany. Jeżeli trochę masz pojęcie o elektronice to możesz sam dokonać naprawy wymieniając całą listwę lub kilka. a nawet wymieniając pojedyńcze diody led. Nie ma gwarancji czy taka naprawa będzie trwała. Może wytrzymać kilka lat lub kilka dni. Ale koszty będą znikome. Największa ostrożność trzeba zachować przy rozbieraniu matrycy, łatwo ją uszkodzić, chodzi aby nie wyrwać połączeń miedzy szkłem a elektroniką. Po naprawie zalecam zmniejszenie podświetlania 80-a nawet do 70% wtedy diody długo pożyją.
  • REKLAMA
  • #3 20231440
    kaczakat
    Poziom 34  
    Ech, przecież ledy, jeszcze w markowym sprzęcie powinny wytrzymać 50k h, a te to podziałały może z 5000, a TV miał ustawienie na ECO. Jakbym miał to naprawiać sam to muszę to wpisać gdzieś w plan 10-letni.
    Kiedyś oddałem do serwisu mojego Samsunga, p. Koza z Częstochowy wymienił płytę główną z jakiegoś szrota i TV działa już ponad 5 lat, ale numer kontaktowy przy dzisiejszej próbie "nie istnieje".
    Jakby cena była w granicach sensownego % aktualnie nowego to pewnie bym jednak oddał do naprawy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 20232094
    banmar_2005
    Poziom 31  
    Ocena: 289
    A nie masz kogoś znajomego? To 30-60 minut pracy. Wymień tylko uszkodzone ledy, Najlepiej wytnij ledy razem z soczewkami ze starych listew. To wyjdzie najtaniej kilka lub kilkanaście złotych. To najtańsza opcja.
  • REKLAMA
  • #5 20290915
    kaczakat
    Poziom 34  
    Faktycznie padły te led, ale sam nie wymieniałem, znalazłem serwis w Alejach 6 PUH Iskra, po paru godzinach od zawiezienia info, że zrobione, bo zamówił na słowo dzień wcześniej, dłużej bym te ledy wybierał, w sumie 4 stówki i znowu działa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA