logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG 50LB580V - Podświetlanie włącza się i gaśnie

gasior 24 Sie 2017 09:44 1578 5
REKLAMA
  • #1 16660359
    gasior
    Poziom 26  
    Ocena: 56
    Witam, taki problem z LG 50LB580V:

- TV wychodzi normalnie ze standby, próbuje uruchomić podświetlanie, LED-y uruchamiają się na ułamek sekundy, po czym po około 2 sekundowej przerwie kolejna próba załączenia i tak w kólko
    - w trakcie tej krótkiej chwili gdy podświetlanie działa, TV wyświetla normalną zawartość ekranu (prosi o podpięcie źródła sygnału)
    - podmieniona na próbę płyta główna, bez zmian
    - wymieniony elektrolit 100uF/50V w pierwotnym obwodzie inwertera LED-ów gdyż wydawał się lekko spuchnięty - zasilacz EAX65423801
    - bez zmian (w temacie podświetlenia) po odpięciu płytki T-Con

Wyczytałem już w opisie aukcji takiego zasilacza na ebayu, iż te modele TV chorują na "znany problem z podświetlaniem", ale bliższych informacji brak. Czy to właśnie ten problem i TV raczej na złom?

Dzięki z góry za podpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 16660458
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Trzeba było oddać do naprawienia fachowcowi, to by koszty były mniejsze, a TV od dawna działał.
    "Milion" postów na ten temat - co zrobić, jak zdiagnozować.
    Jasne, na złom. ;)
  • REKLAMA
  • #3 16660462
    buli1
    Poziom 25  
    Ocena: 293
    Nie mogę się wypowiedzieć na temat tego tv, ale z doświadczenia wiem ze powodem mogą być właśnie Led - częste przypadki.
    Bez pomiarów ciężko będzie. Jeśli kolega ma tester to można sprawdzić LED bez rozbierania.
  • REKLAMA
  • #4 16660471
    mirex
    Poziom 43  
    buli1 napisał:
    Jeśli kolega ma tester

Jasne. Tester ma choć pojęcia o tym nie ma. ;)
    Myślicie wy trochę podpowiadacze? ;)
    A jak ma pojęcie, to tester jest konieczny? Bajdurzenie.
    I jeszcze ci powiem, panie buli1, że w tym przypadku tester można sobie wiesz gdzie włożyć. ;)
    Jak chwilkę pomyślisz, jeszcze raz przeczytasz, co napisano, to zapewne zakumasz, jak to powiadają uczeni inaczej. ;)
  • REKLAMA
  • #6 16660640
    mirex
    Poziom 43  
    gasior napisał:
    Przecież to dział dla początkujących!

Owszem. Ale takich, co już coś potrafią w sprawach elektronicznych. Albo przynajmniej chce im się czytać, co już napisano. A na "ten" temat napisano już chyba wszystko.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2869272.html
    A ty swoją wypowiedzią udowodniłeś, że ani nie wiesz "jak to działa", ani czytać ci się nie chce.
    Podmieniłeś main (oczywiście miałeś w zapasie ;) ), teraz rozglądasz się za zasilaczem. Powodzenia.
    Mam nadzieję, że to twój telewizor, więc sobie psuj. Dla mnie dużo bardziej prawdopodobne, że raczej go zniszczysz, niż naprawisz. Choćby dlatego, że to "tylko" 50". ;)
REKLAMA