logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Rezystancja Izolacji problem z uzyskaniem miarodajnych wyników

Zamoj650 12 Paź 2022 21:20 3645 10
  • #1 20233567
    Zamoj650
    Poziom 5  
    Ocena: 5
    Witam forumowiczów:)

Przeprowadzałem dzisiaj pomiary powykonawcze instalacji robionej przez innego wykonawcę. Inwestycja już prawie skończona, lokatorzy już pomieszkują. Gniazdka i urządzenia zamontowane ale przeglądu jeszcze nie było. Sprawdzałem ciągłość przewodów ochronnych, zrobiłem pomiar rezystancji uziemienia, wykonałem impedancję pętli zwarcia dla obwodów wtykowych i rozłączyłem urządzenia w celu wykonania pomiaru rezystancji izolacji. Tu się zaczął problem. Rozdzielnia już poskładana na jednej różnicówce wszystkie przewody neutralne obwodów końcowych wpięte pod jedną listwę, wszystkie przewody ochronne wpięte w drugą listwę. Mierzę pierwszy obwód nap. pob. 500 V (odłączone odbiorniki) L1 - N pow 2G om, L1 - PE pow 2G om, N-Pe miernik wykrywa niską rez i nie wykonuje pomiaru. Miałem drugie podejście dla zmostkowanych przewodów czynnych względem przewodu ochronnego ale jak można się domyślić wynik taki sam. Jakieś z urządzeń (nie trzyma) rezystancji między przewodami czynnymi a przewodem ochronnym. Zrobiłem pomiar N - Pe dla napięcia 250V i wynik dochodził trochę powyżej 1 M om. Wykonując pomiar rezystancji N - Pe niskim napięciem pomiarowym wynik wychodzi powyżej 22 G om. Zastanawiając się nad tematem dochodzę do wniosku, że urządzenie zaburzające pomiary to najprawdopodobniej sterownik do rozdzielacza ogrzewania podłogowego ale jeszcze tego nie sprawdziłam. Równie dobrze mogą to być wbudowane sterowniki do rolet albo inne urządzenia sterujące np. oświetleniem. Z jednej strony tego typu przekaźniki przeważnie nie mają konieczności ani możliwości podpięcia przewodu ochronnego ale sterowniki podłogówki z uwagi na pompę mają złącze Pe.
    Żeby wykonać miarodajne pomiary należałoby odłączyć te obwody w rozdzielni (rozłączyć listwę N i Pe) lub odłączyć wszystkie urządzenia (rozmontować łączniki rolet, sterowniki rozdzielaczy itp.) Taki przegląd jest praktycznie nie możliwy...
    Panowie jak sobie radzicie w sytuacjach pomiarów okresowych, kiedy w instalacji są podłączone urządzenia, których odłączenie jest wiązałoby się z demontażem znacznej części instalacji?
  • Pomocny post
    #2 20233850
    witek17
    Poziom 24  
    Ocena: 154
    Nie radzą sobie :D
    Rezystancja Izolacji problem z uzyskaniem miarodajnych wyników
  • Pomocny post
    #4 20233912
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 745
    Zamoj650 napisał:
    będzie przydatne o ile zostanie zastosowane

Ha, ha ha. Widzisz, żeby gdzieś na domkach (marmury i skóry i full wypas) były tzw. "wyłączniki serwisowe"? Panie, szkoda pieniędzy. Powiedz teraz ludkom, że dajemy dodatkową puszkę z pstryczkiem do pomiarów raz na pięć lat i ona kosztuje 150 zł. Będziesz elektrykiem-naciągaczem-oszustem i złodziejem.
    Jak to mówił jeden z tutejszego forum: Żeby pomiarowiec raz na pięć lat miał łatwiej? I tak tego nikt nie mierzy, a najwyżej sobie rozkręci.
  • #5 20233933
    Zamoj650
    Poziom 5  
    No dokładnie:) Dla inwestora to najlepiej jak cała instalacja jest zabudowana, schowana i niedostępna. A jak tu później zrobić pomiary... Jak u mnie w mieszkaniu nam przegląd to elektryk zrzuca okiem na rozdzielnie, nawet nie ściąga pokrywy żeby sprawdzić przekroje przewodów, mierzy jedno gniazdko IPZ i podpisuje protokół. Z jednej strony przykro ale z drugiej zdaje sobie sprawę, że żadna wspólnota nie skorzysta z moich usług jeżeli na mieszkanie będę potrzebował 2 - 3h i będę rozpinał cała instalację do pomiarów. Panowie z doświadczeniem, jak sobie radzicie z pomiarem rezystancji izolacji?
  • Pomocny post
    #6 20233986
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Zamoj650 napisał:
    Dla inwestora to najlepiej jak cała instalacja jest zabudowana, schowana i niedostępna.

Dla inwestora to najlepiej jak całej instalacji nie ma i nie trzeba płacić za nią. Wtedy by lepiej było, bo by można było sonie kupić większy telewizor.
    Zamoj650 napisał:
    Z jednej strony przykro ale z drugiej zdaje sobie sprawę, że żadna wspólnota nie skorzysta z moich usług jeżeli na mieszkanie będę potrzebował 2 - 3h i będę rozpinał cała instalację do pomiarów.

Podziękuj kolegom, którzy tak zrobią całe mieszkanie za 10 zł. Jednak się da. Tylko Tobie się nie da.
    Zamoj650 napisał:
    Panowie z doświadczeniem, jak sobie radzicie z pomiarem rezystancji izolacji?

Szybko sobie radzimy. Powyżej 1Moma. Następny obwód.
    Tak jak nam mówią właściciele firm pomiarowych.
  • Pomocny post
    #7 20234030
    witek17
    Poziom 24  
    Ocena: 154
    Forma sarkastyczna, prześmiewcza, ale Koledzy dokładnie opisali wartość i sposób przeprowadzania "pomiarów" w praktyce, przez sporą część "pomiarowców" :D
    Dla uściślenia, ten łącznik pomiarowy ma być konstrukcyjnym elementem jakiegoś sterownika, a koszt jego dodania na etapie produkcji urządzenia jest znikomy. Natomiast miałby zastosowanie nie tylko w pomiarach okresowych, ale także w pomiarach diagnostycznych nie tylko sieci, ale i podłączonych urządzeń, również w czasie awarii. O ile przy pomiarach okresowych elektryk to "złodziej, oszust" :D to w czasie awarii prezesi, dyrektorzy stoją nad głową i przebierają nóżkami, tak jakby siku chcieli :D
    I tu szybka diagnoza może uchronić wiele tysięcy (setek tysięcy) złotych. Bo coś się zepsuło w fabryce, a żeby dokładnie sprecyzować co, to trzeba szukać starymi metodami, a to zajmuje czas. W tym czasie fabryka, linia technologiczna stoi i nie tylko nie przynosi dochodu, ale straty generuje.
    Aha, bardzo celna jest uwaga o rozróżnieniu właścicieli firm zajmujących się pomiarami, od wykonujących je elektryków.
    Elektrycy będą robili dobrze, dokładnie, to pożegnają się z pracą.
  • Pomocny post
    #8 20234083
    KonradGatek
    Poziom 30  
    witek17 napisał:
    to w czasie awarii prezesi, dyrektorzy stoją nad głową i przebierają nóżkami, tak jakby siku chcieli

W czasie awarii... Kto do tego dopuścił? Elektryk! Źle wykonuje! Co tak długo! Wcale nie masz Pan żadnej wiedzy, a tyle pieniędzy płacimy! Dwie i pół minimalnej krajowej!
    witek17 napisał:
    I tu szybka diagnoza może uchronić wiele tysięcy (setek tysięcy) złotych.

A nie, to w Japonii i USA tzw. predictiwe maintenance, czy jakoś tak. U nas najwyżej szpadel złamie.
    witek17 napisał:
    Bo coś się zepsuło w fabryce, a żeby dokładnie sprecyzować co, to trzeba szukać starymi metodami, a to zajmuje czas

Bo na nowe urządzenia pomiarowe szkoda pieniędzy. Tak samo jest w fYrmie pomiarowej. Stary Sonel i do przodu.
    witek17 napisał:
    O ile przy pomiarach okresowych elektryk to "złodziej, oszust"

Dlatego lekarze tylko zalecają witaminę C. Jakoś nikt nie dyskutuje o tym, że szkoda pieniędzy. I do tego mają szacunek u klienta. A elektryk nie ma szacunku i jego zaleceniami można się podetrzeć.
    witek17 napisał:
    Elektrycy będą robili dobrze, dokładnie, to pożegnają się z pracą.

Nie. Będą pracowali w fYrmach eksploatacyjnych za półtorej minimalnej krajowej. Bo jak raz dobrze zrobił i nie trzeba zaglądać, to po co tam jeździć? Dostanie za gotowość.
    Natomiast właściciel fYrmy eksploatacyjnej będzie całkiem ładne fakturki wystawiał za fachowców i inżynierów serwisu.
  • #9 20235334
    Zamoj650
    Poziom 5  
    Panowie, wydaje mi się że dobrym rozwiązaniem było by składanie rozdzielnic na złączkach pozwalających w łatwy sposób rozłączyć przewody czynne (łącznie z N). Ktoś mi mówił (nie sprawdzałem), że we Francji stosuje się wyłączniki nadpradowe dwu członowe rozłączające przewód fazowy z neutralnym. Wówczas podczas pomiarów moglibyśmy odseparować badane obwody. Ale na ten moment trzeba sobie radzić:) Jako anegdotkę na zakończenie dodam że ostatnio byłem na pomiarach okresowych gdzie IPZ dla każdego obwodu 40 om - Brak podziału PEN. Rezystancja uziemienia pow 4000om a do niej podpięte 3 ograniczniki przepięć mn. Z dwóch falowników PV. Właściciel mówił że elektryk zrobił pomiary podwykonawcze i wszystko było prawidłowo:))
  • #10 20235340
    Zamoj650
    Poziom 5  
    Wychodzi na to że pomiar rez. Izolacji będzie stanowił problem do momentu aż nie zmieni się sposób wykonywania rozdzielni elektrycznych. Zastosowanie rozwiązań pozwalających odłączyć przewody czynne (łącznie z N) umożliwiło by odseparowanie badanych obwodów.
  • #11 20235343
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Zamoj650 napisał:
    wydaje mi się że dobrym rozwiązaniem było by

A mi się wydaje, że szkoda pieniędzy. lepiej wydać na glazurkę, bo to widać. I somsiada kuje w oczy.
    Zamoj650 napisał:
    we Francji stosuje się wyłączniki nadpradowe dwu członowe rozłączające przewód fazowy z neutralnym.

Tam jest inna kultura techniczna.
    U nas jak chcesz włożyć do domku jednorodzinnego trzy-cztery różnicówki, to jesteś złodziejem. Bo jedna wystarczy i nie trzeba więcej. Gdzie masz napisane, że trzeba więcej? I to tylko tam, gdzie jest wyraźny nakaz.
    Po raz kolejny powtórzę:
    RCD w obwodach odbiorników stacjonarnych i przyłaczonych na stałe jest kompletnie zbędnym elementem. Co w prztoczonym cytacie doktora zostało wyjaśnione.
    Więc tak jak jest zbędny w przypadku kuchenki tak samo jest zbędny w w.l.z. zasilających budynki, tablice rozdzielcze czy inne stacjonarne odbiorniki.
    Chyba, że aby ochronie dodatkowej w twoim pojmowaniu stało się zadość również i tam go montujesz :)

https://ise.pl/phpbb3/viewtopic.php?p=159958#p159958

Natomiast eseczek to damy dużo, bo są tanie i ładnie wyglądają. Bo tszai psiepisi wymagają.
    Zamoj650 napisał:
    Ale na ten moment trzeba sobie radzić

Po co w ogóle tam pojechałeś, skoro był poprzedni protokół? Naciągnąłeś swojego Pracodawcę na niepotrzebne koszty! Pracownik-elektryk-złodziej!
    Xero poprzednich, korektor na dacie i stempelku i Szef wystawia fakturkę na 800 zł. A Ty dzięki temu zarobiłeś ok. 50 zł za dwie godziny pracownika na stanowisku pomocy biurowej.
    Zamoj650 napisał:
    Właściciel mówił że elektryk zrobił pomiary podwykonawcze i wszystko było prawidłowo:))

No widzisz, On się postarał i było dobrze. Może miernik źle mierzy? Może LCD źle wyświetla i niepotrzebnie jest "k"?

Pozdrawiam,
    Janusz Pomiarowski.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem uzyskiwania miarodajnych wyników pomiarów rezystancji izolacji w instalacjach elektrycznych. Użytkownik opisał trudności związane z pomiarami w nowo wykonanej instalacji, gdzie zidentyfikowano niską rezystancję między przewodami. Forumowicze wskazali na potrzebę lepszego projektowania rozdzielnic, które umożliwiłyby łatwe odłączanie przewodów czynnych, co ułatwiłoby pomiary. Wskazano również na problem braku kultury technicznej w Polsce, gdzie inwestorzy często nie chcą ponosić kosztów na dodatkowe zabezpieczenia, co wpływa na jakość pomiarów. Wspomniano o zastosowaniu wyłączników nadprądowych w celu poprawy sytuacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA