logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] LED-y oświetlające schody pod nastopnicami bezpieczne miejsce na zasilacz

Pelulator 13 Paź 2022 14:40 960 16
  • #1 20234439
    Pelulator
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Cześć,

W domku połowa bliźniaka już prawie wykończonym mam problem z umieszczeniem zasilacza pod schodowe LED-y. Z tego co udało mi się wyczytać na 12 schodów około metrowych będę potrzebował 12 metrów LED 4.8 Wat. Wyliczając moc zasilacza wystarczy to pomnożyć i dodać zapas około 20% co da mi moc zasilacza przynajmniej 80 Wat. Takie zasilacze mają rozmiar 160x40x32 mm co oznacza że do puszki przy schodach zaplanowanej na początku mi po prostu ten zasilacz nie wejdzie.

Zdjęcie poglądowe miejsca na puszkę zaznaczone kursorem (czerwono biały okrąg):
    LED-y oświetlające schody pod nastopnicami bezpieczne miejsce na zasilacz

Dodatkowo przy planowaniu tego z elektrykiem nie wziąłem pod uwagę awaryjności takiego urządzenia, co by oznaczało dla mnie wypruwanie puszki przykrytej listwami.

Dlatego też mam taki pomysł, aby umieścić zasilacz po drugiej stronie tej ściany:
    LED-y oświetlające schody pod nastopnicami bezpieczne miejsce na zasilacz

Gdzie znajduje się toaleta. Po rozmowie z elektrykiem powiedział że nie ma problemu, można się przewiercić, umieścić zasilacz, puścić przewody i rozprowadzić po schodach. Zasilacz umieszczony byłby w szafce pod zlewem i tutaj mam obawy:
    * Nie wiem co na to mówi prawo budowlane, w takim miejscu umieszczać zasilacz szczególnie że przecież przewody do zasilacza będą na 220.
    * Jak to zabezpieczyć, elektryk powiedział mi że można umieścić zasilacz w hermetycznej puszce na zewnątrz i żadna woda się nie dostanie do niego. Czy są jakieś polecane skrzynki z atestami na trzymanie takich urządzeń w miejscach narażonych na wilgoć?

Dziękuję
  • Pomocny post
    #2 20234505
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1109
    Na 'chopski' rozum umieszczenie zasilacza pod zlewem w mokrym?,
    szczelna puszka- zasilacz grzeje i elektryk powinien o tym wiedzieć.
  • Pomocny post
    #3 20234522
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2090
    trojan 12 napisał:
    umieszczenie zasilacza pod zlewem

Pelulator napisał:
    Zasilacz umieszczony byłby w szafce pod zlewem
  • #4 20234839
    Pelulator
    Poziom 9  
    Dziękuję za odpowiedzi, ale właśnie o to chodzi że na chłopski rozum nie bardzo, ale z drugiej strony gniazdko pod grzejnikiem wodno elektrycznym też się znajduje tylko puszka jest hermetyczna. Dlatego też pytam o możliwości, czy są takie rozwiązania, czy robi się coś takiego
  • Pomocny post
    #5 20234993
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 526
    Poszukaj czegoś o szczelności IP68, ale pozostaje problem chłodzenia zasilacza.
    https://pl.farnell.com/w/c/obudowy-stelaze-i-...m|239mm|240mm|265mm|300mm|360mm&klasa-ip=ip68
    Jakby nie patrzeć, jest to blisko źródła wody i powinno być oddalone o minimum 60 cm, ale mowa tu o gnieździe w stopniu szczelności IP44. Ryzyko zawsze istnieje.
  • #6 20235035
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2090
    Tomek.K. napisał:
    Jakby nie patrzeć, jest to blisko źródła wody i powinno być oddalone o minimum 60 cm, ale mowa tu o gnieździe

Puki co nikt nie wspominał o gnieździe.
    I błędnie podajesz strefę ochronną, tam nie ma mowy o źródle wody. Bo według Ciebie mogę gniazdo zamontować w nogach wanny, bo od źródła wody (kranu) jest daleko. :D
  • Pomocny post
    #7 20235053
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4271
    Tomek.K. napisał:
    ...jest to blisko źródła wody i powinno być oddalone o minimum 60 cm...
    Możesz tę myśl rozwnąć i uzasadnić?
  • #8 20235060
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 526
    To źródło wody podałem orientacyjnie, a nie jako odległość od np. wanny. Przepisy przepisami, ale tu chodzi o zdrowy rozsądek, bo przecież są urządzenia takie jak bojlery i gniazda są dosyć blisko zaworów, i chyba przepisy ściśle nie regulują tej odległości.
  • Pomocny post
    #10 20235320
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2085
    Pelulator napisał:
    Jak to zabezpieczyć

Kupujesz zasilacz jak już koledzy wspomnieli IP65. A jak się martwisz o gniazdko to kup sobie takie Gniazdo podwójne lub pojedyńcze zamykane Scame Protecta podtynkowe IP66 i będziesz spał spokojnie. Zastosowałem takie pod zlewem w kuchni gdzie jest podpięta zmywarka. Jak się zdecydujesz to kupując zwróć uwagę na to aby w zestawie była puszka podtynkowa o ile nie wybierzesz opcji na tynkowej lecz pod tynkowa mniej będzie sterczeć elektryk tylko musi powiększyć miejsce na puszkę i osadzić odpowiednio.

LED-y oświetlające schody pod nastopnicami bezpieczne miejsce na zasilacz LED-y oświetlające schody pod nastopnicami bezpieczne miejsce na zasilacz

A tak z ciekawości zapytam jakim układem sterującym zamierzasz sterować tym oświetleniem schodowym ?
  • #11 20235397
    Pelulator
    Poziom 9  
    Listwy bez układu sterującego, chyba że tak nazwiemy włącznik schodowy. Czyli włączam zasilanie, idzie do zasilacza i zapala listwy, wyłączam i gasną. Wydaje mi się że nie potrzebuję układu sterującego jeżeli nie będę chciał bawić się kolorem/jasnością.

Znalazłem coś takiego np:
    https://allegro.pl/oferta/zasilacz-hermetyczn...nasx4upHxtyJbO-EBiYTT-N8lYE9he4BoC0jkQAvD_BwE

Nie przyszło mi do głowy wcześniej żeby faktycznie szukać hermetycznego zasilacza, zamiast jakichś puszek. Teraz też na chłopski rozum, jeżeli dobrze połączy mi to elektryk i zaizoluje to nawet jak woda mi pójdzie po ścianie to po prostu zmoczy zasilacz i on sobie w końcu wyschnie. Nikt nie będzie go przecież wrzucał do zlewu.
  • Pomocny post
    #12 20235409
    RPAS
    Poziom 28  
    Ocena: 237
    Istnieją też puszki prostokątne , kwadratowe o różnych wymiarach wystarczy zdemontować dotychczasową okrągłą i skoro jest na tyle miejsca a widać że jest powiększyć otwór np.; w pionie i zamontować taką na wymiar zasilacza po montażu zakładasz dekielek i po sprawie od lat stosuje u siebie takie rozwiązanie .
  • #13 20235506
    Pelulator
    Poziom 9  
    Też brałem to pod uwagę jako podstawowe rozwiązanie problemu zasilacza, ale właśnie obawiam się o przegrzewanie zasilacza w puszce i awaryjność. Jeżeli będę miał do niego dostęp w toalecie to po prostu go wymienię i schody sobie świecą dalej, jak będzie w puszce muszę odklejać listwę, i wymieniać zasilacz a to zawsze wiąże się z ryzykiem że z listwą odejdzie mi gładź, farba czy co tam jeszcze i roboty 2 x więcej niż potrzeba
  • #14 20235539
    RPAS
    Poziom 28  
    Ocena: 237
    Zamiast dekielka w puszcze kwadratowej możesz założyć mini drzwiczki rewizyjne nic wtedy nie odklejasz koszty znikome co do grzania zasilacza jeżeli kupisz z lekkim zapasem nie będzie żadnego problemu moje przy takiej konfiguracji Led jak u Ciebie działają na pograniczu mocy od 6 lat i nie mam problemów z wydzielaniem się ciepła no wiadome ile pomysłów tyle rozwiązań zawsze coś dobierzesz.
  • #15 20235546
    Pelulator
    Poziom 9  
    Problem z drzwiczkami i puszką widoczną jest taki że żona chce mieć gładką ścianę, żadnych puszek itd. Więc albo ukryję puszkę z dekielkiem pod listwą, albo puszka zagładzona i pomalowana.
  • #16 20235673
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2085
    Pelulator napisał:
    Listwy bez układu sterującego, chyba że tak nazwiemy włącznik schodowy

Czyli zasilanie bezpośrednio z zasilacza idzie na diody połączone równolegle i wszystkie świecą pełną mocą po włączeniu światła łącznikiem... prawdę mówiąc to zły pomysł uwierz mi brak chodź by tylko samem regulacji jasności może być strofujący światło na schodach najlepiej mieć dobrane tak aby była jego moc dobrana pod własne widzi mi się dodatkowo sterownik przedłuży żywotność diod bo nie będą działały na pełną moc i nie będą się przegrzewać. Ale oczywiście zostawiam tą kwestię tobie do przemyślenia. Już o barwę światła nie pytam bo to też ma znaczenie przy ogólnym doborze jeśli już będziesz miał wybierać jedną barwę to zdecydowanie polecam naturalną lub lekko ciepłą nie zimną.
    Pelulator napisał:
    Teraz też na chłopski rozum, jeżeli dobrze połączy mi to elektryk i zaizoluje to nawet jak woda mi pójdzie po ścianie to po prostu zmoczy zasilacz i on sobie w końcu wyschnie. Nikt nie będzie go przecież wrzucał do zlewu.
    Lepiej myśleć z wyprzedzeniem jeśli chodzi o ewentualne wypadki losowe.
  • #17 20297893
    Pelulator
    Poziom 9  
    Dziękuję wszystkim za pomoc. Rozwiązanie problemu zostało wymyślone przez naszego wykończeniowca, otóż przewierciliśmy się przez schody, kabel zasilający około 1 metra został puszczony do kotłowni i na powrót kabel dwużyłowy. Zasilacz będzie w bezpiecznym miejscu, pod schodami obok kotłowni. Piec gazowy więc nie będzie tam wysokich temperatur, a na pewno nie takich które mogłyby uszkodzić zasilacz (około 25 stopni maks)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem umiejscowienia zasilacza do oświetlenia LED na schodach w domku bliźniaku. Użytkownik obliczył, że potrzebuje zasilacza o mocy co najmniej 80 W, jednak standardowe wymiary zasilaczy (160x40x32 mm) nie mieszczą się w zaplanowanej puszce. Proponowano różne rozwiązania, w tym umieszczenie zasilacza w toalecie, co budziło obawy o bezpieczeństwo w kontekście wilgoci. Uczestnicy dyskusji sugerowali użycie zasilaczy o klasie szczelności IP65 lub IP68 oraz hermetycznych gniazd, a także rozważenie puszek prostokątnych lub kwadratowych dla lepszego dopasowania. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na przewiercenie schodów i umieszczenie zasilacza w kotłowni, co zapewnia bezpieczne warunki pracy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA