logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wiata 3mx9m ze stali: Czy dwuteownik HEA120 wystarczy jako krokwie dachu? Rozstaw słupów 3mx3m

Pico12 14 Paź 2022 23:12 2358 4
REKLAMA
  • #1 20236556
    Pico12
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Witam, chce postawić wiatę 3,mx9m ze stali.
    Chciałbym ustawić słupy w rozstawie 3 mx3 m z kątem dachu 10 stopni. Czy dwuteownik hea120 wystarczy jako krokwie dachu?
    Mógłby mi ktoś podpowiedzieć? Chciałbym użyć dwuteownika do dachu i słupów, jak ten za mały, to jaki? Niestety, wszystkie kalkulatory obciążeń są płatne i na jeden raz nie mam po co ich kupować. A od tak od razu tą matematykę ciężko jest ogarnąć. Chodzi mi czy wytrzyma obciążenia śniegu. Czy ktoś mógłby mi doradzić?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 20236645
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1108
    Dwuteownik H120 jest za ciężki. Na tą długość można użyć kratownicy - będzie dużo lżejsza i bardziej wytrzymała.
    Co do kąta dachu przemyśl - zmienić kąt na dobry dla fotowoltaiki, cena ta sama, a już gotowa pod panele.
    Znajomy zamontował niecałe 10 kW i w centralnym nie pali, gniotownik, śrutownik, mieszalnik pasz.
  • REKLAMA
  • #3 20237809
    Pico12
    Poziom 7  
    Dzięki za zainteresowanie tematem. Niestety sam nie zaprojektuje kratownicy. Może wspomożesz mnie jakimś szybkim rysunkiem poglądowym i z jakiego profilu to wykonać? Czemu za ciężki? Mokry śnieg trochę waży. Co do fotowoltaiki to już jest i nie potrzeba tam dodatkowej, dlatego został bym przy kącie 10 stopni.
  • REKLAMA
  • #4 20237875
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1108
    Mam drewniane krokwie 6 m długie 7x14 i na to leci jeszcze śnieg z drugiego dachu 3 m.
    Wytrzymuje.
    U kolegi wystarczy profil 30, wys kratownicy 40 cm, ale o węzły trzeba zadbać zakładając nakładki z blach 3 mm. Nie zamykać całkowicie rogów bo będzie siedział brud i po zapoceniu wodą będzie rdzewieć.

Dodano po 2 [minuty]:

To jest tak orientacyjnie - najlepiej pospawać jedną i sprawdzić.
  • #5 20237895
    Pico12
    Poziom 7  
    Rozumiem. Dużo roboty. Nie można jednak przy jakimś dwuteowniku zostać?
    I przy założeniu takiej kratownicy w odstępie 3 m jaką dać ceówkę na kontrłaty co 60 cm by wytrzymała tą rozpiętość?
REKLAMA