logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy uda się użyć stalowej rury pod uziemienie?

Ajureczko77 15 Paź 2022 15:13 858 5
REKLAMA
  • #1 20237165
    Ajureczko77
    Poziom 1  
    Witam.

Mam taki przypadek. Do starego budynku przychodzi zasilanie w piwnicy w stalowej rurze. Zasilanie TN-C. Trafo znajduje się po drugiej stronie ulicy. Ok 20 metrów od budynku. Prawdopodobnie cały ten odcinka kabla jest w tej rurze. Nie ma możliwości zrobienia otoku. Pytanie. Czy można użyć tej rury jako uziemienie.?
  • REKLAMA
  • #2 20237223
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2654
    Jak nie możesz zrobić otoku to bij uziom pionowy i tyle. Ja nie kombinował bym z jakąś rurą.
  • REKLAMA
  • #3 20237255
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4292
    Ajureczko77 napisał:
    Witam.

Mam taki przypadek. Do starego budynku przychodzi zasilanie w piwnicy w stalowej rurze. Zasilanie TN-C. Trafo znajduje się po drugiej stronie ulicy. Ok 20 metrów od budynku. Prawdopodobnie cały ten odcinka kabla jest w tej rurze. Nie ma możliwości zrobienia otoku. Pytanie. Czy można użyć tej rury jako uziemienie.?

Raczej na pewno nie. Zakładam, że rura robi tylko za osłonę i przepust. Z resztą weź miernik i zmierz.
    A może to zwykły bergman?

Jak nie ma możliwości zrobienia otoku, to tak jak przedmówca pisał, należy wykonać uziom pionowy, a najlepiej kilka połączonych ze sobą.
  • REKLAMA
  • #4 20237957
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6668
    Ajureczko77 napisał:
    Czy można użyć tej rury jako uziemienie.?
    Podstawowe pytanie - czy ta rura jest Twoją własnością? Jeśli nie... to raczej nie muszę kończyć zdania.
    Łukasz-O napisał:
    Z resztą weź miernik i zmierz.
    Łukaszu, nic mu ten pomiar nie da, jeśli ta rura nie jest jego własnością, bo i tak nie może jej wykorzystać bez wiedzy i zgody właściciela.
  • REKLAMA
  • #5 20238015
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4292
    zbich70 napisał:
    Łukaszu, nic mu ten pomiar nie da, jeśli ta rura nie jest jego własnością, bo i tak nie może jej wykorzystać bez wiedzy i zgody właściciela.

Nie brałem pod uwagę jej ewentualnego "innego" właściciela, gdyż nadal twierdzę, że jest to tylko osłona i ewentualny przepust.
    Ale masz rację, nie wolno wykorzystywać żadnej infrastruktury podziemnej jako uziemienie, bez zgody właściciela.
  • #6 20238022
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6668
    Łukasz-O napisał:
    Ale masz rację, nie wolno wykorzystywać żadnej infrastruktury podziemnej jako uziemienie, bez zgody właściciela.
    Dokładnie o to mi chodziło. Na forum jest wiele pytań czy można cudze rury wykorzystywać w innym celu, niż ten w jakim zostały ułożone.
    Odpowiedź jest krótka i prosta - nie można, jeśli ich właściciel nie wyrazi na to zgody.
    Podajcie przykłady, gdy ktoś z branży wodociągowej, gazowniczej, ciepłowniczej, energetycznej taką zgodę wydaje. Bo ja nie znam.
REKLAMA