logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spadek temp. wody użytkowej po wymianie kotła gazowego.

PiotrekiGosia 15 Paź 2022 21:27 519 4
REKLAMA
  • #1 20237770
    PiotrekiGosia
    Poziom 5  
    Dzień dobry.
    Mam do Państwa pytanie.
    Wymieniłem stary kocioł gazowy Termetu dwufunkcyjny na zestaw
    Termet ecocondens Gold 25 KW jednofunkcyjny plus zasobnik na ciepłą wodę Galmet Vulcan 140 l.
    Problem polega na tym że przy zadanej temp. wody użytkowej na ok 51 stopni Celsjusza ( tyle pokazuje kocioł i zasobnik) po pewnym czasie kąpieli pod prysznicem ( ok 5-10 minut) temperatura zaczyna spadać i zaczyna lecieć chłodna woda tzn ok 31 stopni Celsjusza i taką temperaturę piec jest w stanie jakoś podtrzymać..
    Muszę przerwać prysznic i odczekać jakiś czas aby piec i zasobnik ponownie podgrzały wodę do 51 stopni Celsjusza.
    Co może być przyczyną że piec z zasobnikiem nie są w stanie utrzymać stałej temp wody użytkowej.
    Będę wdzięczny za pomoc i ew sugestie.
    Piotr
  • REKLAMA
  • #2 20237933
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 20238078
    PiotrekiGosia
    Poziom 5  
    Dziękuję za odpowiedż.
    Ale przecież piec o takiej mocy 25 KW powinien na bieżąco podtrzymać zadaną temperaturę tj ok 50 stopni Celsjusza przy korzystaniu tylko z jednego żródła poboru.
    Bo z odpowiedzi kolegi wynika że ta ,, normalnie” ciepła woda to jedynie pochodzi z połowy pojemności zasobnika a reszta to praktycznie chłodna i nie do podgrzania w trakcie już rozpoczętego użytkowania tzn odkręcenia kranu.
    Tak czy tak jeszcze raz dzięki .
  • REKLAMA
  • #4 20238176
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 20239396
    PiotrekiGosia
    Poziom 5  
    Bardzo dziękuję koledze za poświęcenie swojego czasu no i fachowe wyjaśnienie przyczyny może nie problemu ale jakiegoś mankamentu w moim mniemaniu.
    Generalnie to nie jest jakiś dramat ale teraz rozumiem przyczynę tego problemu.Montażysta też wspominał o ew sprawdzeniu sondy tak więc rada kolegi w 100% procentach jest słuszna i pokrywa się z radą montażysty.
    Sumując jeszcze raz bardzo dziękuję za poświęcony czas i uświadomienie mnie jak to ,,ustrojstwo” działa.
    Piotr
REKLAMA