logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Odzyskiwanie zdjęć z Digital Image Recovery: Postęp zatrzymał się na 109GB - co robić?

cedra44 16 Paź 2022 00:06 5121 148
Najlepsze odpowiedzi

What should I do when Digital Image Recovery stalls at 109 GB while recovering photos from an external drive, and will restarting it duplicate or overwrite the recovered files?

The most likely cause is that the source disk has physical damage, so the recovery keeps hitting read errors and the progress bar barely moves; stop hammering the disk and recover from a copy instead [#20238056][#20239820] First check the disk’s SMART with CrystalDiskInfo, then make a sector-by-sector clone/image to another disk using DMDE, ideally with options that skip bad areas and can resume after errors; one reply even suggests a reverse copy if needed [#20238056][#20241162] Do not format the drive and do not allow CHKDSK to run, because that can worsen logical damage [#20244096][#20239820][#20265806] After the clone is finished, disconnect the damaged Toshiba and work only on the copy: in DMDE open the volume and recover files from the copied disk, not from the failing source [#20265926][#20275077] If you use the demo version, recover folder by folder and no more than 4000 files at a time; restarting the original DIR run is not the recommended path [#20275874][#20275077]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 20238003
    cedra44
    Poziom 5  
    Witam, mam kilka pytań odnośnie pracy programu Digital Image Recovery. Niechcący usunęłam sobie kilka folderów z dysku zewnętrznego z ważnymi dla mnie zdjęciam, których kopi niestety nie zrobiłam. Dysk ma 500 GB z zapisanymi na nim zdjęciami. Zainstalowałam DIR, który zaczął mi je przywracać do folderu na innym dysku zewnętrznym. Odzyskał 109 GB i odzysk się zatrzymał, mimo że program nadal pracuje, ma status: busy, w pozycjach: "Błędy odczytu" i "Aktualny sektor" wciąż zmieniają się liczby, jednak w pasku "Postęp odzyskiwania" wciąż mam ten sam stan i ani drgnie dalej, mimo iż program pracuje już 3 doby! nonstop. Nie wiem co robić i czego się spodziewać? Czy czekać (jak długo?) aż program wykona swoją pracę? Czy anulować i zcząć od nowa? Czy po wznowieniu pracy progamu zdubluje mi on już raz odzyskane zdjęcia, czy może je nadpisze? Nie wiem jakie mam podjąć działania? Wciąż brakuje wielu zdjęć, które skasowałam, a mimo, iż program pracuje nie odzyskuje już zdjęć, Dlaczego?
    Bardzo proszę o podpowieć, co mam dalej robić?

Pozdrawiam

Na zdjęciu aktualny stan odzysku zdjęć w 3 dobie pracy programu

Odzyskiwanie zdjęć z Digital Image Recovery: Postęp zatrzymał się na 109GB - co robić?
  • REKLAMA
  • #2 20238010
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Zastosuj DMDE.
  • #3 20238017
    borg77
    Poziom 31  
    Ocena: 437
    Przerwij i sprawdź wyniki. Zastosuj inny program.
  • REKLAMA
  • #4 20238056
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8196
    Dysk, z którego przywracasz dane ma najprawdopodobniej uszkodzenia, dlatego ilość błędów rośnie, a postęp praktycznie stoi w miejscu.
    Warto byłoby zastosować mądrzejsze rozwiązanie, które jest w stanie pominąć pewne części, odzyskać co się da ze "zdrowych" obszarów, potem ewentualnie wrócić do problematycznych. Katowanie tego dysku i kolejne próby odczytania danych z uszkodzonych obszarów mogą w jakimś stopniu pogorszyć stan dysku.

Warto byłoby poznać aktualny jego stan. Zapisz na innym nośniku i uruchom Crystal Disk Info, zrób zrzut ekranu po wybraniu dysku, z którego odzyskujesz zdjęcia - zwróć uwagę, aby wszystkie parametry się zmieściły (ewentualnie zrób dwa zrzuty ekranu, jeśli się na jednym nie uda).

https://crystalmark.info/redirect.php?product=CrystalDiskInfo

Prawdopodobnie dobrą opcją byłoby wykonanie lustrzanej kopii na inny dysk. W zależności od jego stanu być może warto pomijać fragmenty po napotkaniu błędu - czasem lepiej pominąć kilkadziesiąt kilobajtów i mieć uszkodzony pojedynczy plik czy dwa, niż zaorać dysk). Wspomniany wcześniej program DMDE ma możliwość wykonania kopii lustrzanej dysku, ma też sporo opcji pomijania uszkodzeń.
  • #5 20239782
    cedra44
    Poziom 5  
    Przerwałam pracę DIR i zaczęłam robić kopię danych na inny dysk zewnętrzny, niestety, nie wszystko zdążyłam skopiować. Dzisiaj komputer zażądał skanowania i naprawy dyku, z którego robiłam kopię, a na którym miałam ważne zdjęcia, niesterty, O ZGROZO!! po tym działaniu komputer nie chce mi otworzyć już dysku i tylko chce go sformatować!!!! POMOCY! Co ja mam teraz zrobić? Zostało na dysku jeszcze dużo nieskopiowanych zdjęć bardzo dla mnie ważnych. Profesjonaly odzysk danych z dysku wycenił swoje usługi na 1500 - 2000 zł!!!
    Czy można to taniej zrobić? Jeśli tak, to proszę o namiary. Sama nie dam rady, nie znam się za bardzo na programach do odzysku danych i nie znam angielskiego.
  • Pomocny post
    #6 20239800
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 646
    Całą pracę należało zacząć od zabezpieczenia dysku i wykonania kopii posektorowej.
    Teraz też należałoby ją wykonać, a odzysk przeprowadzać dopiero z niej:
    https://youtube.com/watch?v=-eVWTm2_nKY&t

Dysk jest wykrywany prawidłowo (model, pojemność)?
    Możesz zamieścić aktualny SMART tego dysku?
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #7 20239820
    kaleron

Ocena: 2321
    To:
    Robert B napisał:
    Zastosuj DMDE.

i to:
    borg77 napisał:
    Przerwij i sprawdź wyniki. Zastosuj inny program.
    , to złe pomysły. Użycie innego programu nie da istotnie lepszych rezultatów, zwłaszcza w przypadku fizycznego uszkodzenia dysku. Zacząć należało od
    Łukasz_W napisał:
    wykonania kopii posektorowej.

Zrób to, o co prosił Łukasz. Podaj model dysku. Czy jest on poprawnie rozpoznawany od strony sprzętowej? Wciąż najmądrzejszym rozwiązaniem jest wykonanie kopii posektorowej i próba odzysku z kopii.

cedra44 napisał:
    komputer zarządał skanowania i naprawy dyku, z którego robiłam kopię,
    - to świadczy o pogarszaniu się stanu dysku.

cedra44 napisał:
    po tym działaniu komputer nie chce mi otworzyć już dysku i tylko chce go sformatować
    - to akurat nic dziwnego. Automatyczna próba tzw. naprawy często prowadzi do uszkodzenia struktur logicznych, zwłaszcza na dyskach sprawiających problemy sprzetowe.

cedra44 napisał:
    Czy można to taniej zrobić?

być może, ale nikt odpowiedzialny Ci nie odpowie bez szczegółowej diagnostyki.

cedra44 napisał:
    nie znam się za bardzo na programach do odzysku danych
    - to nie na programach trzeba się znać...;)
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • REKLAMA
  • #8 20240236
    cedra44
    Poziom 5  
    Łukasz_W napisał:
    Całą pracę należało zacząć od zabezpieczenia dysku i wykonania kopii posektorowej.
    Teraz też należałoby ją wykonać, a odzysk przeprowadzać dopiero z niej:
    https://youtube.com/watch?v=-eVWTm2_nKY&t

Dysk jest wykrywany prawidłowo (model, pojemność)?
    Możesz zamieścić aktualny SMART tego dysku?

Ponieważ macie doświadczenie w sprawach komputerowych, to wiecie co i jak powinno się robić, Ja takiego nie mam. Nigdy nie odzyskiwałam zdjęć czy innych danych z dysku, a problem mam po raz pierwszy, więc doświadczenia i konkretnej wiedzy nie mam żadnej. Błądzę jak ślepy we mgle, najwyraźniej pogarszając sytuację :/
    W oknie "Ten komputer" mam taki obraz:
    Odzyskiwanie zdjęć z Digital Image Recovery: Postęp zatrzymał się na 109GB - co robić?
    Niestety nie wiem czym jest SMART i jak go się robi. Czy potrzebne jest jakieś oprogramowanie, jeśli tak, to nie mam takiego.
    Bez pomocy kogoś doświadczonego w odzyskiwniu danych najpewniej sobie nie poradzę

Model mojego dysku twardego, to: Verbatim 53125 500 GB (napis na dysku jest nieco starty, były często w użyciu, więc jest trochę nieczytelny)
  • #9 20240243
    Łukasz_W

cedra44 napisał:
    Niestety nie wiem czym jest SMART i jak go się robi. Czy potrzebne jest jakieś oprogramowanie, jeśli tak, to nie mam takiego.

Tak, na przykład Crystal Disk Info.
    cedra44 napisał:
    Bez pomocy kogoś doświadczonego w odzyskiwniu danych najpewniej sobie nie poradzę

Zapytałbym czemu w takim razie podjęłaś już jakieś działania bez wcześniejszej konsultacji, ale na tym etapie nie ma to sensu.
    Musisz też sobie odpowiedzieć na pytanie czy ważniejsze są dane, czy zdobycie wiedzy możliwym ich kosztem.

Wszystkie podstawowe informacje do rozpoczęcia pracy masz tu:
    https://www.youtube.com/watch?v=-eVWTm2_nKY&t
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #10 20240257
    kaleron

cedra44 napisał:
    Verbatim 53125 500 GB
    - Verbatim, to producent obudowy, a nie dysku.
    Plastikową/metalową obudowę możesz otworzyć. W środku będzie dysk. Z dużym prawdopodobieństwem będziesz mogła podłączyć go bezpośrednio przez SATA. Mostek USB-SATA wycina część komunikacji, co utrudnia diagnostykę. To, co widzi eksplorator Windowsa jest niepokojące, najlepiej byłoby sprawdzić, jak dysk jest rozpoznawany przez MHDD (obowiązkowo przez SATA) lub Wiktorie (również wskazane podłączenie przez SATA).

Po co robimy kopie posektorową? chociażby po to, by nie kopiować drugi raz tego samego. Dojeżdżając do mocno zdegradowanego obszaru można go ominąć, spróbować dalej, zacząć od końca (kopia wsteczna), kopiować z różnymi ustawieniami przeskoków w razie napotkania błędów - to najważniejsze funkcje występujące w profesjonalnych programach do odzyskiwania danych. I w razie, gdyby stan dysku nagle się pogorszył, to, co już mamy wykopiowane, jest bezpieczne.

Wyższa szkoła jazdy, to mapowanie zajętego miejsca na podstawie metadanych systemu plików. Wtedy wykonując kopię posektorową możesz optymalizować proces pomijając wolne miejsce.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #11 20241140
    cedra44
    Poziom 5  
    Łukasz_W napisał:
    Zapytałbym czemu w takim razie podjęłaś już jakieś działania bez wcześniejszej konsultacji, ale na tym etapie nie ma to sensu.
    Musisz też sobie odpowiedzieć na pytanie czy ważniejsze są dane, czy zdobycie wiedzy możliwym ich kosztem.

Sądziłam, że wystarczy program do odzysku zdjęć, a tymczasem to się nie do końca sprawdziło.
    Zainstalowałam Crystal Disk Info., który wygenerował takie dane o dysku, który mi się nie chce otworzyć:

Odzyskiwanie zdjęć z Digital Image Recovery: Postęp zatrzymał się na 109GB - co robić? Odzyskiwanie zdjęć z Digital Image Recovery: Postęp zatrzymał się na 109GB - co robić?

Jaką diagnozę o kondycji dysku można na podstawie tych danych postawić?
  • #12 20241162
    kaleron

Nie jest dobrze, ale nadzieja nie umarła. Tzn. stan techniczny dysku jest zły, struktury logiczne pozwoliłaś rozwalić chkdskowi, ale wciąż jest nadzieja na uratowanie istotnej części zdjęć bez wydawania kwoty, która na ten moment diagnostyki wydaje mi się wygórowana.

Zorganizuj sobie drugi dysk 500 GB i wykonaj kopię posektorową.
    W programie DMDE w narzędziach wybierz "kopiuj sektory". Jako źródło ustaw tę toshibę, jako dysk docelowy, drugi dysk. Bardzo ważne - dane na dysku docelowym zostaną bezpowrotnie zniszczone - dlatego się nie pomyl! W parametrach ustaw przeskok o 4096 sektorów w przypadku wystąpienia błędu zaznaczając, by program wracał po przeskoku. Zapisz też dziennik skanowania, by nie wracać do tego, co już zostało wyklonowane w razie przerwania procesu.
    Ponieważ część zdjęć już masz uratowaną, a struktury logiczne ucierpiały przy próbie automatycznej pseudonaprawy, możesz spróbować kopii wstecznej. Będzie ona wykonywana od końca dysku.
    https://dmde.com/pl/manual/copysectors.html
    Niestety jakość tłumaczenia nie jest najlepsza.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #13 20242254
    cedra44
    Poziom 5  
    kaleron napisał:
    Zorganizuj sobie drugi dysk 500 GB i wykonaj kopię posektorową.
    W programie DMDE w narzędziach wybierz "kopiuj sektory". Jako źródło ustaw tę toshibę, jako dysk docelowy, drugi dysk. Bardzo ważne - dane na dysku docelowym zostaną bezpowrotnie zniszczone - dlatego się nie pomyl!

Dzięki za podtrzymanie nadziei na odzyskanie zdjęć :) Mam dysk 2TB pusty, sformatowany, chciałabym, asekuracyjnie, podzielić go na 4 partycje po około 500 GB, czy Twoim zdaniem, to dobry pomysł? Jeśli dysk docelowy jest pusty, to o jakich danych, które mają być zniszczone piszesz? Czy źródło "toshiba" pozostanie nienaruszone?
  • #14 20242583
    kaleron

cedra44 napisał:
    podzielić go na 4 partycje po około 500 GB, czy Twoim zdaniem, to dobry pomysł?
    - niepotrzebnie. Struktury logiczne, które utworzysz i tak zostaną nadpisane. Nie przestrasz się, jeśli po wykonaniu kopii komputer będzie miał podobne problemy z zobaczeniem dysku, jak w przypadku Toshiby. Sklonujesz 1:1 uszkodzone struktury logiczne, więc niejako powielisz problem, ale na sprawnym dysku będzie o wiele łatwiej pracować z materiałem, nie wspominając o ograniczeniu ryzyka, że znów się stanie coś złego.
    cedra44 napisał:
    Jeśli dysk docelowy jest pusty, to o jakich danych, które mają być zniszczone piszesz?
    - o to właśnie chodzi, żeby ich tam nie było:). Nie ma danych - nic nie zniszczysz.
    cedra44 napisał:
    Czy źródło "toshiba" pozostanie nienaruszone?
    - miejmy nadzieje, ale to dysk uszkodzony fizycznie. Kopię wykonujemy m. in. po to, by przestać się bać, że w czasie pracy stan Tośki nam się pogorszy.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #15 20243805
    cedra44
    Poziom 5  
    PILNE!!!!
    Jestem w trakcie robienia kopii posektorowej i właśnie wyrzuciło mi taki komunikat:

A chwilę wcześniej znów pojawiło się okno o potrzebie sformatowania toshiby. Nie wiem co mam dalej robić? Pilnie proszę o podpowiedź. Czekam!
  • #16 20244096
    kaleron

Ignoruj wszystkie. Masz uszkodzony dysk - błędy będą występowały, musimy je jakoś obsłużyć.

W żadnym wypadku nie formatuj tego dysku. Dość już masz problemów, nie dokładajmy kolejnych.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • REKLAMA
  • #17 20244377
    cedra44
    Poziom 5  
    kaleron napisał:
    Ignoruj wszystkie.

Tak zrobiłam ponieważ monit powtórzył się kilka razy gdy tylko kliknęłam "Ignoruj". Od wczoraj wieczór do dzisiaj do 12.20 DMDE zrobił 18 %. W ustawianiu parametrów zastosowałam się do poleceń Łukasza W z filmiku na youtube, który mi podesłał mając nadzieję, że nie zchrzanię sprawy, bo robię to po raz pierwszy.

Stan kopowania DMDE na godz. 12.20

Program kopiuje wszystko, co do tej pory było zapisane na toshibie, a co niekoniecznie potrzebuję odzyskać, ponieważ już to mam zapisane na innych nośnikach. Czy aby zawęzić obszar kopiowania posektorowego do wybrabnych folderów powinnam zaznaczyć: "PILK" zamiast: "DYSK"?
  • #18 20244399
    Łukasz_W

cedra44 napisał:
    Program kopiuje wszystko, co do tej pory było zapisane na toshibie, a co niekoniecznie potrzebuję odzyskać, ponieważ już to mam zapisane na innych nośnikach. Czy aby zawęzić obszar kopiowania posektorowego do wybrabnych folderów powinnam zaznaczyć: "PILK" zamiast: "DYSK"?

Nie, plik to po prostu wybór obrazu zamiast urządzenia fizycznego, natomiast kopiowanie obszarów, w których znajdują się dane i to jeszcze te, które nas interesują to zupełnie inny proces.
    Jako, że nie masz doświadczenia, a konieczna jest jak najwyższa skuteczność zostaw wykonywanie kopii całościowej. Zwłaszcza, że na chwilę obecną jest tylko sześć błędów.
    Ponadto wyznaczenie konkretnych obszarów, które chcemy skopiować wcale nie musi przyśpieszyć kopiowania...
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #19 20244425
    kaleron

Łukasz jest prawdziwym specjalistą, na pewno źle Ci nie doradzi:)
    Tak - program kopiuje cały dysk, ale wybór opcji "plik" zmieniłby tylko to, że kopia nie zapisywałaby się bezpośrednio na drugim dysku, a do pliku obrazu binarnego i tak zawierającego całą zawartość dysku. Kiedy kopiować do dysku, a kiedy do pliku? W dużym stopniu to kwestia osobistych preferencji, do pliku często wykopiowuje się jakieś wybrane fragmenty do dalszej analizy, małe nośniki, jak pendrivy, karty pamięci, bardzo stare dyski, ale tak naprawdę z praktycznego punktu widzenia różnica kopii do dysku i do pliku nie ma dużego znaczenia.

Gdybyś chciała ograniczyć proces wykopiowywania wyłącznie do zajętego miejsca, musiałabyś zlokalizować plik $Bitmap i na jego podstawie ustalić to zajęte miejsce. Trochę pracochłonne i może być trochę za trudne, jak na pierwszą lekcję. Opłaca się to robić, jeśli na dysku jest relatywnie dużo wolnego miejsca. Kiedy dysk jest prawie pełny, odrzucenie wolnego miejsca nie daje dużej korzyści. Ale przy następnej awarii możemy podejść w ten sposób:)
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #20 20245921
    cedra44
    Poziom 5  
    Łukasz_W napisał:
    Nie, plik to po prostu wybór obrazu zamiast urządzenia fizycznego, natomiast kopiowanie obszarów, w których znajdują się dane i to jeszcze te, które nas interesują to zupełnie inny proces.

Dzięki za szczyptę fachowej wiedzy, która pokazuje, że kopiowanie niejedno ma imię i może oznaczać coś zupełnie innego, mimo podobnej nazwy.
    Do tej pory kopiowanie kojarzyło mi się z tworzeniem kopii pliku z jednego nośnika na drugi nośnik, oraz ze wskazaniem konkretnego miejsca np. folderu, który chcę skopiować z pominięciem innych, a tu taka niespodzianka. Dzięki Tobie - Expertowi w swojej dziedzinie - wiem teraz nieco więcej, Dziękuję Ci, również za podzielenie się swoją wiedzą w filmiku o tworzeniu kopii posektorowej, który mi podesłałeś, a bez którego napewno nie poradziłabym sobie z poruszaniem się po DMDE.
    Teraz mam nadzieję na odzyskanie danych, mimo uszkodzonego dysku :)
    Jak operacja się powiedzie będę chciała zakupić DMDE, żeby móc odzyskać całe foldery wraz z zawartością, ponieważ darmowy odzysk 4000 plików mnie nie satysfakcjonuje.

DMDE już drugą dobę tworzy kopię posektorową i do godz, 11.00 wykonał 48%. Błędy wciąż tylko 6.
  • #21 20245927
    Łukasz_W

cedra44 napisał:
    DMDE już drugą dobę tworzy kopię posektorową i do godz, 11.00 wykonał 48%. Błędy wciąż tylko 6.

Zatem niech robi.
    Pamiętaj, aby wyłączyć automontowanie dysków w systemie, żeby nie pozwolić na uruchomienie CHKDSK.
    Natomiast czy kupowanie licencji będzie konieczne okaże się po zakończeniu pracy.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #22 20245947
    cedra44
    Poziom 5  
    Łukasz_W napisał:
    Pamiętaj, aby wyłączyć automontowanie dysków w systemie, żeby nie pozwolić na uruchomienie CHKDSK.

Jak to zrobić, skoro program tworzy kopię posektorową i nie ma dostępu do jego funkcji? Gdzie mogę podejrzeć jak to się robi, żeby nie bładzić i czegoś nie zepsuć? Czy w filmiku, który mi przysłałeś jest to pokazane?
  • #23 20245960
    Łukasz_W

Szósta minuta i dwudziesta sekunda filmu.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #24 20246082
    cedra44
    Poziom 5  
    Znalazłam, wpisałam "diskpart" i nic się nie zadziało, czy trzeba to jakoś zatwierdzić np. kliknąć Enter po wpisaniu tej komendy? Wolę zapytać, bo nigdy nie grzebałam w systemie, a nie chcę sobie zaszkodzić.
    Tak to wygląda:

Dodano po 30 [minuty]:

Zaryzykowałam klikając "Enter" i poszło dokładnie tak jak to pokazałeś w filmiku.

Mam jednak teraz prośbę, jak to później przywrócic do poprzednich ustawień? Czy zmienione ustawienia nie zakłócą pracy systemu gdyby je takimi pozostawić na stałe?
  • #25 20246128
    Łukasz_W

Wystarczy zamiast opcji DISABLE wpisać ENABLE i zatwierdzić, także jest to odwracalne.
    Nie zakłóca to również pracy systemu.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #26 20246134
    cedra44
    Poziom 5  
    Łukasz_W napisał:
    Wystarczy zamiast opcji DISABLE wpisać ENABLE i zatwierdzić, także jest to odwracalne.

Dziękuję :) Czyli teraz czakamy na zakończenie tworzenia kopii posektorowej :)
  • #27 20251615
    cedra44
    Poziom 5  
    Mam pytanie do Was, którzy jesteście obeznani z DMDE, czy to normalne, że program pracuje w "żółwim tempie", od soboty zrobił tylko 5%? Czasem nieco przyspieszy i znów zwalnia. Liczby wciąż się zmieniają, ale idzie to powoli.
  • #28 20251619
    Łukasz_W

Wszystko zależy od kondycji dysku, jeśli jest zła spadki wydajności jak najbardziej występują.
    Sama kopia wsteczna jest nieco wolniejsza.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #29 20251626
    cedra44
    Poziom 5  
    Łukasz_W napisał:
    Wszystko zależy od kondycji dysku, jeśli jest zła spadki wydajności jak najbardziej występują.
    Sama kopia wsteczna jest nieco wolniejsza.

Ok, dzięki :) Teraz przynajmiej wiem, że ten stan ma jakieś uzasadnienie i trzeba się uzbroić w cierpliwość ;)
  • #30 20251644
    kaleron

Przy naprawdę złym stanie powierzchni klonowanie może trwać tygodnie, a nawet miesiące i może być obarczone duża liczba błędów. Rozumiem, że dobrych sektorów powoli, ale konsekwetnie przybywa?
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z programem Digital Image Recovery (DIR), który przestał odzyskiwać zdjęcia z uszkodzonego dysku zewnętrznego o pojemności 500 GB, zatrzymując się na 109 GB. Po kilku dniach nieefektywnej pracy, użytkownik zdecydował się na przerwanie procesu i rozpoczęcie kopii posektorowej na innym dysku zewnętrznym przy użyciu DMDE. W trakcie dyskusji poruszono kwestie związane z uszkodzeniami dysku, błędami odczytu oraz koniecznością wykonania kopii posektorowej, aby zabezpieczyć dane przed dalszymi uszkodzeniami. Użytkownik uzyskał pomoc w zakresie diagnostyki dysku, korzystania z Crystal Disk Info oraz DMDE, a także w kwestii odzyskiwania danych. Ostatecznie, po wielu próbach, użytkownik zdecydował się na profesjonalny odzysk danych, który zakończył się sukcesem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA