Witam zakupiłem niedawno vivaro 1.9 dti ten mocniejszy silnik mam 2 problemy i może ktoś wpadnie na pomysł co to może być. A więc pierwszy problem to świecące się świece żarowe stale "nie migają " po zapaleniu silnika po kilku sekundach się zaświecają i tak już swieca wczoraj kupiłem komplet swiec z boscha wymieniłem to samo cały czas i jest kopcenie jak mu przycisnę na trasie druga usterka jest brak pokazywanej temperatury wskaźnik nic nie pokazuje i również wczoraj wymieniłem czujnik temperatury wody ale dale nic czytałem że powód kopcenia może być spowodowany właśnie ta temperatura komputer myśli że jest zimny dolewa paliwa i go zalewa co do spalania to 9 l na 100 jak go kupiłem zalałem do pełna po kurek wyjeździłem pol baku dolałem znowu tak samo i wyszło 8,9 dokładnie I głównie trasy również czytałem że powinien spalać 7.5 i że to może być głównie wina tej temperatury ale nie mam pojęcia co może być powodem tej usterki ...mam komputer vcds ale niestety nie da się połączyć i mam taki na Bluetooth ale żadnych błędów nie pokazuje dzięki z góry za każdą sugestie