logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ursus C360 - Podłączenie świateł STOP do kontrolki na desce z żarówką 2W (po awarii włącznika)

baszek2 17 Paź 2022 00:57 2502 6
  • #1 20239861
    baszek2
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Jak podłączyć światła stop w C360 pod kontrolkę na desce rozdzielczej (żarówka 2W)? Chodzi mi o to by zapalała się jednocześnie ze światłami STOP. Miałem tak kiedyś - przed awarią hydraulicznego włącznika.
  • Pomocny post
    #2 20239959
    Air_Force
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Pod siedzeniem masz złącze jeden z kabli oznaczony oryginalnie 54 prowadzi od włącznika hamowania do tylnych lamp. Jeżeli tutaj się wepniesz to prowadzisz kabel do kontrolki, drugi biegun kontrolki podpinasz do masy.
    Można też wpiąć się na kablu od czujnika, będzie krócej do licznika, ale to ingerencja w instalację.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20240275
    baszek2
    Poziom 2  
    Ogarnąłem w 5min. Działa. Dziękuję. Już wczoraj o tym myślałem ale niedziela była i mi się nie chciało "grzebać"... Pewnie pod bezpiecznik od czujnika gdybym się podpiął to też by się zapalała...
  • Pomocny post
    #4 20240289
    Air_Force
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Na bezpieczniku masz cały czas 12V (po wciśnięciu kluczyka)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20245875
    mariusz090
    Poziom 13  
    Ocena: 44
    Tylko po co taka kontrolka? Nie wiesz kiedy trzymasz nogę na hamulcu?
    Od ręcznego prędzej by się przydała.
  • #6 20245883
    baszek2
    Poziom 2  
    Instalacja podobna ?
  • #7 20247125
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1148
    Air_Force napisał:
    Na bezpieczniku masz cały czas 12V (po wciśnięciu kluczyka)

Według oryginalnego schematu zasilanie włącznika światła STOP jest podłączone pod zacisk nr 30 stacyjki poprzez bezpiecznik. Stacyjka nie załącza zasilania na niego - działa niezależnie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o podłączenie świateł STOP w ciągniku Ursus C360 do kontrolki na desce rozdzielczej, aby zapalała się jednocześnie z światłami STOP. Odpowiedzi sugerują, aby podłączyć kabel od włącznika hamowania (oznaczony jako 54) do kontrolki, a drugi biegun kontrolki do masy. Alternatywnie, można podłączyć się do kabla od czujnika, co skróci trasę do licznika, ale wymaga ingerencji w instalację. Użytkownik potwierdza, że rozwiązanie działa, a także zauważa, że zasilanie włącznika światła STOP jest podłączone pod zacisk nr 30 stacyjki przez bezpiecznik.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA