Witam. Panowie, kupiłem używane radio Sonoro Cubo AU-1300, w którym jest również odtwarzacz CD. Odtwarzacz nie widzi płyty. Czyszczenie lasera nie pomogło, więc chyba pora na wymianę lasera? Laser ma oznaczenie S42FDE20811. W necie zero informacji o takim laserze. Może są jakieś zamienniki tego lasera ? Chciałbym uruchomić to CD, mimo iż słuchanie płyt CD odeszło już do lamusa ale lubię jak w sprzęcie jest wszystko sprawne.
P.S Nie jestem elektronikiem i mam pytanie. Czy po wymianie lasera jest jakaś specjalna procedura jego pozycjonowania, czy nie ma to znaczenia bo laser ustawi się automatycznie ? Na wszelki wypadek, przed demontażem zrobiłem dokumentację foto z ustawienia lasera na tej frezowanej ośce. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
P.S Nie jestem elektronikiem i mam pytanie. Czy po wymianie lasera jest jakaś specjalna procedura jego pozycjonowania, czy nie ma to znaczenia bo laser ustawi się automatycznie ? Na wszelki wypadek, przed demontażem zrobiłem dokumentację foto z ustawienia lasera na tej frezowanej ośce. Z góry dziękuję i pozdrawiam.