logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DUCATO 2016 - jak odczytać EEPROM bez drogiego sprzętu

dima55002x 21 Paź 2022 17:34 2073 28
REKLAMA
  • #1 20246413
    dima55002x
    Poziom 3  
    Ocena: 7
    Witam,

Na wstępie powiem że chcę po prostu się czegoś "nauczyć", dowiedzieć :) Moje pytanie jest ogólne..

mam różne kabelki KKL i inne z allegro - chciałbym je jakoś móc "wykorzystać" na własne potrzeby
    Nie tak dawno potrzebowałem kod do programowania kluczyka w aucie...wiem że można go było odczytać z eepromu
    I tu mam pytanie:
    da sie jakoś odczytać eeprom z DUCATO 2016 roku? (dowolny eeprom, czy to tam gdzie ten kod PIN czy to od licznika..
    )
    Nie chcę kupować żadnych narzędzi za pare tysięcy złotych ani coś lutować tak jak widziałem na filmikach w internecie.

Interesuje mnie tylko i wyłącznie - co mogę zrobić przez złącze OBD zwykłym przewodem ? I może jakieś programy do takich czy innych rzeczy są? (żeby odczytywać i zapisywać eeprom przez złącze OBD)

Moderowany przez CameR:

Jaki EEPROM, jaki sterownik, jaki samochód ?
    Reg. 3.1.15. Nie pytaj od razu na forum, jeśli samemu nic wcześniej nie sprawdziłeś lub nie podjąłeś próby samodzielnej diagnozy. Pamiętaj, że porady są udzielane w sposób zdalny przy braku fizycznego dostępu do urządzenia, problem musi być bardzo dobrze opisany i zrozumiany przez użytkowników, a tytuł powinien zawierać markę, model oraz skrótowy opis usterki.

• REKLAMA
  • #2 20246452
    trumnica
    Poziom 20  
    Ocena: 117
    Pytanie bez sensu. Eeprom z jakiego sterownika ? A jak się już dowiemy że chodzi o sterownik silnika to jaki to sterownik ? .... a na końcu i tak odpowiedź będzie że nie da się tanio ....
  • #3 20246533
    dima55002x
    Poziom 3  
    trumnica napisał:
    Pytanie bez sensu. Eeprom z jakiego sterownika ? A jak się już dowiemy że chodzi o sterownik silnika to jaki to sterownik ? .... a na końcu i tak odpowiedź będzie że nie da się tanio ....

chodzi mi konkretnie o to czy da się to zrobić zwykłym przewodem, którym odczytuje błędy w aucie np. za pomocą jakiegoś specjalnego oprogramowania
  • Pomocny post
    #4 20246544
    KarizmoGSM

Poziom 28  
    Ocena: 292
    nie da się, pomyśl zanim zadasz takie pytanie.
    Konto firmowe:
    KariMax Paweł Kalkowski
    Kronikarska 8, Łódź, 92-624 | Strona WWW: www.cfiat.pl
  • REKLAMA
  • #5 20246545
    trumnica
    Poziom 20  
    Zapomnij. Nie ma szans.
    Zapraszam , mam flexa , może się uda.
  • Pomocny post
    #6 20246548
    specjalistasamochody
    Poziom 21  
    Ocena: 224
    Nie da się trzeba zainwestować albo zawieść do fachowca.
  • Pomocny post
    #7 20246571
    Ireneo
    Poziom 42  
    Ocena: 2464
    trumnica napisał:
    Zapomnij. Nie ma szans.

Ale autor dalej nie napisał czy z ECU czy z BODY a może z licznika lub SRS...
  • #8 20246578
    trumnica
    Poziom 20  
    A może ABS ...
  • REKLAMA
  • #9 20246580
    KarizmoGSM

Poziom 28  
    Ireneo napisał:
    trumnica napisał:
    Zapomnij. Nie ma szans.

To nieistotne nawet z jakiego auta i tak tego nie odczyta. Takie sterowniki takie czy siakie robię od strzała.
    Konto firmowe:
    KariMax Paweł Kalkowski
  • #10 20246593
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1054
    Jak rozpracujesz protokół (duże szanse, że jest tam UDS, przy czym flashowanie niekoniecznie odbywa się z użyciem standardowych rozkazów), algorytmy seed key a na sam koniec adresację, to może byś coś wyciągnął...
    Już w starym EDC16 odczytanie eepromu z ECU było lekko kłopotliwe, a co dopiero w nowszych sterownikach.
  • #11 20246598
    trumnica
    Poziom 20  
    Ale On ma KKL w szufladzie więc pyta ....
  • REKLAMA
  • #12 20246617
    Ireneo
    Poziom 42  
    KarizmoGSM napisał:
    Ireneo napisał:
    trumnica napisał:
    Zapomnij. Nie ma szans.

To nieistotne nawet z jakiego auta i tak tego nie odczyta. Takie sterowniki takie czy siakie robię od strzała.

A czytaj kogo zacytowałem.Flexem kolega chce pomóc ale tylko ECU
  • #13 20246672
    dima55002x
    Poziom 3  
    trumnica napisał:
    Zapomnij. Nie ma szans.

dobrze, ale po co spamujesz w temacie?
    trumnica napisał:
    A może ABS ...

może
    trumnica napisał:

jestem amatorem , chce się poduczyć jak to wszystko "działa"
    Interesuje mnie odczytanie eepromu np. tam co klucze do auta są zaprogramowane ... lub np. do licznika

nie rozumiem po co taka złość z Twojej strony i spam w tym temacie mający na celu mnie jakoś wyśmiać..
    tak, mam kabel KKL i pare innych... leżą sobie i myślę - czy da się je jakoś sensownie wykorzystać na własne potrzeby i naukę...
  • Pomocny post
    #14 20246683
    KarizmoGSM

Poziom 28  
    To jest sporo materiałów chociaż by tu lub na youtube, ja sam tak zaczynałem ale bez prostego programatora to nie masz z czym do ludzi wychodzić. Ja nie podpowiem bo nie będę sobie konkurencji robił ;-)
    Konto firmowe:
    KariMax Paweł Kalkowski
  • #15 20246701
    dima55002x
    Poziom 3  
    KarizmoGSM napisał:
    To jest sporo materiałów chociaż by tu lub na youtube, ja sam tak zaczynałem ale bez prostego programatora to nie masz z czym do ludzi wychodzić. Ja nie podpowiem bo nie będę sobie konkurencji robił ;-)

ja akurat nie mam zamiaru pracować w tym zawodzie :P ale lubię czasem sobie pogrzebać, nawet jakbym miał coś spaprać.. po prostu chcę jakieś podstawy wiedzieć w tym zakresie..
    nie interesuje mnie nic zaawansowanego, tylko typowe podstawy - żeby samodzielnie np. móc odczytać eeprom w którym jest PIN do kodowania kluczy (obecnie mam ten kod PIN ale gdybym miał inne auto to chce wiedzieć co muszę kupić, jaki sprzęt żeby móc takie pierdoły odczytać samemu a nie dzwonić po autoryzowanych dealerach i prosić)
  • #16 20246744
    trumnica
    Poziom 20  
    dima55002x napisał:
    trumnica napisał:
    Zapomnij. Nie ma szans.

dobrze, ale po co spamujesz w temacie?
    trumnica napisał:
    A może ABS ...

może
    trumnica napisał:

jestem amatorem , chce się poduczyć jak to wszystko "działa"
    Interesuje mnie odczytanie eepromu np. tam co klucze do auta są zaprogramowane ... lub np. do licznika

nie rozumiem po co taka złość z Twojej strony i spam w tym temacie mający na celu mnie jakoś wyśmiać..
    tak, mam kabel KKL i pare innych... leżą sobie i myślę - czy da się je jakoś sensownie wykorzystać na własne potrzeby i naukę...

Gdzie Ty tu widzisz spam i złość ??
    Nie podałeś podstawowych informacji o jaki sterownik Ci chodzi a oczekujesz odpowiedzi na wszystkie pytania??
  • #17 20246756
    Ireneo
    Poziom 42  
    dima55002x napisał:
    KarizmoGSM napisał:

ja akurat nie mam zamiaru pracować w tym zawodzie :P ale lubię czasem sobie pogrzebać, nawet jakbym miał coś spaprać.. po prostu chcę jakieś podstawy wiedzieć w tym zakresie..
    nie interesuje mnie nic zaawansowanego, tylko typowe podstawy - żeby samodzielnie np. móc odczytać eeprom w którym jest PIN do kodowania kluczy (obecnie mam ten kod PIN ale gdybym miał inne auto to chce wiedzieć co muszę kupić, jaki sprzęt żeby móc takie pierdoły odczytać samemu a nie dzwonić po autoryzowanych dealerach i prosić)

Dla jednego czy kilku pinów inwestować kilka tyś aby zrobić to po obd to raczej nie ma sensu.Kabelkiem za kilka zł tego nie zrobisz ale może jestem w błędzie i tych kilka co masz to coś wartego?Tajemniczy jesteś.Nie piszesz w jakim module chcesz czytać nie piszesz co masz.Jakiś konkurs czy co?
  • #18 20246760
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 20246769
    KarizmoGSM

Poziom 28  
    No jak mówimy o DUCATO i po OBD to i 3 już mało, chodź chyba smok coś koło tego, ja ma I/O i samo pudełko 2 klocki i aktywacja kolejna do tego chyba z 2 koła. Ja głównie FCA to i/O mi 70% roboty robi, nawet więcej niż ma w spisie ;-)
    Konto firmowe:
    KariMax Paweł Kalkowski
  • #20 20246785
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 20246805
    szymitsu21
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1297
    KarizmoGSM napisał:
    No jak mówimy o DUCATO i po OBD to i 3 już mało, chodź chyba smok coś koło tego, ja ma I/O i samo pudełko 2 klocki i aktywacja kolejna do tego chyba z 2 koła. Ja głównie FCA to i/O mi 70% roboty robi, nawet więcej niż ma w spisie ;-)

Zaintrygowałeś mnie :)

A do autora, czy to body czy ECU, jak byś miał dużą wiedze programistyczną, potrafił "obsługiwać" magistrale w samochodzie to i zwykłym ELM za 2 dolary albo tak jak Glapsson na forum Arduino mógł byś to zrobić.

Ale niestety to ogromna wiedza jest potrzebna, nad tym pracuje wielu programistów żeby odblokować, a później odczytać jakikolwiek z modułów.

Ty jako amator, możesz jedynie wyjąć, rozebrać, i wylutować Eeprom pod warunkiem, że nie jest to część procesora.
  • #22 20246852
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1054
    dima55002x napisał:
    ale gdybym miał inne auto to chce wiedzieć co muszę kupić

Jak to ma być rzeczywiście tylko do nauki, to kup sobie jakiś BCM i męcz go na stole, nazwy sprzętów już w temacie padły.
  • #23 20247523
    dima55002x
    Poziom 3  
    szymitsu21 napisał:
    A do autora, czy to body czy ECU, jak byś miał dużą wiedze programistyczną, potrafił "obsługiwać" magistrale w samochodzie to i zwykłym ELM za 2 dolary albo tak jak Glapsson na forum Arduino mógł byś to zrobić.
    No akurat coś tam programować umiem, dlatego mnie zaintrygowało ta wiedza :)
    Owszem w tematach samochodowych jestem zerem, ale wiem że są "drogie sprzęty" co działają przez OBD.
    No dobrze, skoro zwykłym kablem nic nie da się zdziałać w aucie oprócz odczytu błędów - to dziękuję wszystkim za wypowiedzi w temacie :)
  • Pomocny post
    #24 20247696
    trumnica
    Poziom 20  
    Możliwe że chiński k-tag by to ogarną , ale nadal tajemnicą jest jaki to model sterownika.
  • Pomocny post
    #25 20247698
    KarizmoGSM

Poziom 28  
    trumnica napisał:
    Możliwe że chiński k-tag by to ogarną , ale nadal tajemnicą jest jaki to model sterownika.

Albo japoński xprog za czapkę śliwek, no ale trzeba coś zainwestować.
    Konto firmowe:
    KariMax Paweł Kalkowski
  • #27 20248231
    Ireneo
    Poziom 42  
    carrot napisał:
    Nikt, kto posiada wiedzę na ten temat nie będzie się nią dzielił za darmo, zwłaszcza na forum publicznym

Czym się nie chcesz dzielić?Że np i/o terminalem odczyta eeprom?Przecież i tak go nie kupi ,a będąc w temacie,na szybkości wygoogluje czym co zrobić.A wogóle co to za tajemna wiedza amatorowi powiedzieć że potrzebuje 5 tyś na sprzęt?😉To autor tematu nie chce się dzielić w jakim module chce czytać i jakie kabelki posiada😅😅😅
  • #28 20248261
    KarizmoGSM

Poziom 28  
    Ireneo napisał:
    carrot napisał:
    Nikt, kto posiada wiedzę na ten temat nie będzie się nią dzielił za darmo, zwłaszcza na forum publicznym

Czym się nie chcesz dzielić?Że np i/o terminalem odczyta eeprom?Przecież i tak go nie kupi ,a będąc w temacie,na szybkości wygoogluje czym co zrobić.A wogóle co to za tajemna wiedza amatorowi powiedzieć że potrzebuje 5 tyś na sprzęt?😉To autor tematu nie chce się dzielić w jakim module chce czytać i jakie kabelki posiada😅😅😅

Też to można zrobić za czapkę śliwek, pewnie nie jeden zaczynał tak. Wiedza tajemna nie jest ale zdradzać tajemnice fachu też nie zamierzam. Kupę lat i pieniędzy poświęciłem aby dojść do takiej wprawy że teraz takie większość sterów robię w 2 minuty wraz z czasem wyjęcia całego oprzyrządowania ;-)
    Mam wtyczki porobione i tylko zapinam odpowiednią.
    Konto firmowe:
    KariMax Paweł Kalkowski
  • #29 20248340
    Ireneo
    Poziom 42  
    Co by nie było autor chce po obd moduł nie wiadomo jaki sprzętem w stylu kkl.Więc zdradzić że tak się nie da to żadna tajemnica.😉😅

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość odczytu EEPROM w samochodzie DUCATO z 2016 roku przy użyciu tanich kabli KKL i oprogramowania, bez inwestowania w drogi sprzęt. Odpowiedzi wskazują, że odczyt EEPROM przez złącze OBD za pomocą standardowych kabli jest niemożliwy, a do tego celu potrzebny jest specjalistyczny sprzęt, taki jak programatory EEPROM. Wiele odpowiedzi podkreśla, że wymagana jest zaawansowana wiedza techniczna oraz inwestycje w odpowiednie narzędzia, aby móc skutecznie odczytać dane z różnych modułów, takich jak ECU, BCM czy SRS. Użytkownik wyraża chęć nauki i zrozumienia procesu, ale nie zamierza inwestować dużych sum w sprzęt.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA