logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Urządzenie wielofunkcyjne 3w1 z automatycznym dupleksem i wydrukami kolorowymi - HP vs Brother

qropatwa 24 Paź 2022 10:54 786 8
REKLAMA
  • #1 20250476
    qropatwa
    Poziom 22  
    Ocena: 227
    Szukam urządzenia wielofunkcyjnego 3w1 (skaner, drukarka, ksero). Zależy mi na automatycznym dupleksie (drukuję głównie dwustronnie) oraz dobrej jakości wydrukach kolorowych.

Do tej pory Miałem HP na kardridże i chwaliłem sobie to rozwiązanie, bo tusz nie zasychał w głowicy. Obecnie z tego co widzę, większość drukarek to EcoTanki itp, co średnio mi się podoba bo mam obawy o zywotność takich rozwiązań. Poprzednią drukarkę miałem prawie 15 lat, aż zablokowała się karetka.

Z drugiej strony, słyszałem także dużo dobrego o Brotherach i ich mechaniźmie automatycznego czyszczenia. Jakie są wasze opinie? Czy dziś nie ma to kompletnie znaczenia?

Jakie urządzenie polecicie?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20250561
    qropatwa
    Poziom 22  
    Duplex wystarczy w drukarce. W skanerze wogóle nie potrzebuję ADF. Oczywiście fajnie jak jest, ale jak ma gubić kartki, to bez sensu.
    Jeśli chodzi o wykorzystywanie drukarki, to zazwyczaj raz w miesiącu drukuję hurtowo dokumenty (faktury, dokumentację). Czasem kilkanaście, a czasem kilkadziesiąt stron.
    Zdarza się, że pomiędzy także coś wydrukuję jeśli zajdzie taka potrzeba. Zazwyczaj są to jakieś papiery na już, które trzeba wydrukować podpisać i zeskanować.

Tusz HP 350 + 351 wystarczały mi na kilka miesięcy, choć ograniczałem drukowanie kolorem do minimum i drukowałem zazwyczaj w rozdzielczości "fast draft". Gdyby to miała być drukarka z "niekończącym się tuszem" na kilka tysięcy stron, to pewnie drukowałbym w trybie normalnym, tj lepszej jakości. Poza tym wywołuję zdjęcia w markecie, a może przeszedłbym na wydruk w domu, gdyby okazało się to opłacalne. Być może za 1.5 roku jak dziecko pójdzie do szkoły będzie coś więcej drukowane. Nie wiem jak przez te wszystkie lata zmieniła się oświata. Póki co czasami drukuję jakieś kolorowanki.

Raczej nie drukuję dużo, a sprzęt potrzebny, szczególnie przy pracy zdalniej i załatwianiu wszystkiego na odległość. Punktu ksero niestety w pobliżu nie ma, więc do tej pory drukarka z kardridżami się sprawdzała. Jeszcze wcześniej miałem Canona PIXMA, nie pamiętam modelu, ale równo po dwóch latach zapchała się właśnie głowica. Koszt nowej w tamtym czasie z tego co pamiętam ok. 300zł, więc kupiłem nową drukarkę. Stąd trochę obawa przed zakupem czegoś z EkoTank. Chociaż wiele osób właśnie doradza albo Epsona, albo Brothera.
  • REKLAMA
  • #4 20250608
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 951
    Ogólnie też polecam Brothera, zawodowo naprawiam drukarki ale przyznaję, że nie dotykam tych atramentowych bo są one za tanie w stosunku do kosztów naprawy.

Wyznaję też zasadę, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Rzadkie drukowanie to zawsze ryzyko zaschnięcia głowicy, w jednym modelu Brothera, przy którym wyłamuję się z zasady niedotykania urządzeń atramentowych (bo drukarka jest w rodzinie, a jej nie odmówię) zdarza się to już po tygodniowym przestoju.

Osobiście uważam, że lepiej kupić urządzenie monochromatyczne, laserowe gdzie ten problem nie występuje. Wydruki kolorowe zaś wykonywać w punkcie usługowym. Z Brothera mogę polecić na przykład MFC-L2712, są do niej tanie zamienniki tonerów. Z kolorowych urządzeń to na przykład DCP-L3510.
  • REKLAMA
  • #5 20250632
    qropatwa
    Poziom 22  
    Tylko bez kolorów wykresy średnio wyglądają, a jak już wspomniałem punktu ksero nie mam pod domem. Musiałbym jechać do drugiej miejscowości. Dlatego w gre wchodzi jedynie kolor.

Problem zasychającej głowicy dotyczy także oryginalnego tuszu? W Brotherach jest tak tani, że żal lać zamienniki. W przypadku HP, faktycznie jak dolewałem tusz, albo kupiłem zamiennik, to po pierwsze nie działały wskazania poziomu tuszu, po drugie brakowało linii, ale jak zakupiłem oryginał, to przez wakacje wogóle nie drukowałem i nie było widać różnicy.

Ewentualnie, jakieś nowe urządzenie z kardridżami?
  • #6 20250639
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 951
    Problem zasychania dotyczy także oryginalnych tuszy choć może w nieco mniejszym stopniu.

Nie wypowiem się na temat urządzeń atramentowych z powodów wcześniej wspomnianych. Do ręki tego nie biorę. Faktem jest jednak, że HP wychodzi drożej w eksploatacji niż Brother. Przy drukowaniu nie częściej niż kilka razy w miesiącu w ogóle bym na urządzenie atramentowe nie spojrzał.
  • #7 20250732
    qropatwa
    Poziom 22  
    Rozumiem i dziękuję za opinię. Niestety tak jak pisałem potrzebuję drukarkę kolorową.

Obecnie z ciekawych urządzeń widzę Brother DCP-T720DW lub sporo tańszy DCP-T520DW oraz HP Envy Inspire 7921e / 7920e.
    Pierwszy ma ADF i automatyczny duplex, drugi tylko ręczny duplex. Oba Brothery InkBenefit, czyli tylko lać tusz i drukować.

Z kolei HP ma kardridże HP 303, więc w razie czego wymieniam kardridż i z głowy, ale koszt wydruku sporo droższy. Nie widzę w sumie różnic pomiędzy 7921e a 7920e poza ceną.

Co sądzicie o powyższych modelach?
  • #8 20254426
    abcpawel
    Poziom 20  
    Ocena: 74
    T720 ma adf jednostronny, t520 nie ma w ogóle.
    Duplex w drukarce mają obydwa.
    Śmiało bierz który chcesz, na hp nawet nie patrz.
  • #9 20468216
    rafeluss
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    @qropatwa co kupiłeś?
    @abcpawel jeżeli T720 postawisz z L6270 to jak widzisz porównanie? Epson obsługa papieru 300g/m2, Brother 220g/m2, głowica piezo/termiczna.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje urządzenia wielofunkcyjnego 3w1 (drukarka, skaner, ksero) z automatycznym dupleksem i dobrą jakością wydruków kolorowych. W przeszłości korzystał z drukarki HP, chwaląc sobie system kartridży, ale obawia się o żywotność nowoczesnych rozwiązań EcoTank. Użytkownicy polecają Brothera, zwracając uwagę na problemy z zasychaniem tuszu w urządzeniach atramentowych, a także na wyższe koszty eksploatacji HP. Wśród rozważanych modeli znajdują się Brother DCP-T720DW, DCP-T520DW oraz HP Envy Inspire 7921e/7920e. Użytkownicy sugerują, aby unikać HP na rzecz Brothera, zwłaszcza w kontekście rzadkiego drukowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA