logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kompresor Maktek/Cormak sky 50v2 - awaria, brak rozruchu, możliwa wina kondensatorów

Łukas97 28 Paź 2022 12:07 1785 25
REKLAMA
  • #1 20256634
    Łukas97
    Poziom 7  
    Witam.
    Posiadam kompresor Maktek/Cormak sky 50v2 i uległ awarii, takiej jak na filmie, nie chce pracować, tylko coś brzdąka.
    https://www.youtube.com/watch?v=PqyutlMxcWk
    Ma problemy z rozruchem, tak jak widać na filmie.
    Sprawdziłem zawór zwrotny jest ok, nie popękany - dobry stan.
    Moim zdaniem padły kondensatory takiego typu:

Kompresor Maktek/Cormak sky 50v2 - awaria, brak rozruchu, możliwa wina kondensatorów Kompresor Maktek/Cormak sky 50v2 - awaria, brak rozruchu, możliwa wina kondensatorów

Pytanie brzmi czy to wina kondensatorów, czy czegoś innego?
  • REKLAMA
  • #2 20256701
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1747
    Należy je sprawdzić, czy mają odpowiednią pojemność.
    Jeżeli są dwa kondensatory, to jest zastosowany w silniku wyłącznik odśrodkowy, którego przejście (przez jego styki) musi być.
    Należy również wykonać pomiar uzwojeń stojana, głównego i rozruchowego.
  • REKLAMA
  • #3 20256775
    Łukas97
    Poziom 7  
    Silnik jest na pewno dobry, bo czasem zaskoczy, wymienię 2 kondensatory i zobaczę czy ruszy.
  • #4 20256790
    nikusert
    Poziom 41  
    Na filmie wskazuje na zawór zwrotny. Nabij trochę powierza, odkręć rurkę za zaworem zwrotnym w kierunku sprężarki, to się wszystko wyjaśni.
  • REKLAMA
  • #5 20256793
    Łukas97
    Poziom 7  
    Zaraz sprawdzę.

Dodano po 2 [minuty]:

Mój kompresor nie chce w ogóle nic nabić powietrza, silnik obrócił dwa razy wentylatorem, jakby nie miał siły wystartować, zaznaczę też, że butla jest pusta, 0 bar.
  • #6 20256808
    nikusert
    Poziom 41  
    Odkręć rurkę przy głowicach, włącz, sprawdź czy bije powietrze (czy dasz radę zatkać palcem).
    Jeżeli dasz utrzymać palec, mogą być uszkodzone zaworki w głowicy.

Dodano po 2 [minuty]:

Zazwyczaj w głowicy są zaworki płytkowe (takie blaszki).
  • #7 20256831
    Łukas97
    Poziom 7  
    Silnik nie chce pracować, jak mam to sprawdzić?

• #8 20256848
    nikusert
    Poziom 41  
    Odłącz rurkę od sprężarki i sprawdź czy silnik ruszy.
  • REKLAMA
  • #9 20256859
    Łukas97
    Poziom 7  
    Którą rurkę od cylindra? Tą co łączy 2 cylindry?
  • #10 20256861
    nikusert
    Poziom 41  
    Tą od cylindrów do zaworu zwrotnego.
  • #11 20256880
    Łukas97
    Poziom 7  
    Odkręciłem, dalej to samo, nie ma siły ruszyć.
  • #12 20257026
    mychaj
    Poziom 35  
    Ocena: 938
    Dasz radę pokręcić silnikiem przez przewietrznik?
    Albo odkręć osłonę i spróbuj pokręcić wentylatorkiem - bez napięcia! Wyłączony!
    Jak się kręci lekko to silnik, jak nie da się obrócić - to pompa złom.
  • #13 20257058
    Łukas97
    Poziom 7  
    mychaj napisał:
    Dasz radę pokręcić silnikiem przez przewietrznik?
    Albo odkręć osłonę i spróbuj pokręcić wentylatorkiem - bez napięcia! Wyłączony!
    Jak się kręci lekko to silnik, jak nie da się obrócić - to pompa złom.

Sprawdzałem to wcześniej i jest OK, pompa i silnik kręci się z malutkim oporem.
    Pompa słychać, że pracuje jak się kręci.
    Myślę, że to wina kondensatorów, mechanicznie jest wszystko sprawne.
    Zawór zwrotny też jest OK.
    Do kondensatorów idą kable koloru czerwonego i zielonego czyli plus czerwony, a minus zielony?
    Oczywiście na kondensatorach nie ma plusa ani minusa, kable są czerwone.
  • #15 20257094
    Łukas97
    Poziom 7  
    mychaj napisał:
    Bo tam nie ma "plusa/minusa", ? to nie DC.
    Zobacz czy na deklu silnika masz schemat podłączenia.

Obejrzałem silnik ze 3 razy.
    Niestety, po schemacie na deklu silnika nie ma śladu, chińczyk tego nie zrobił.
    I jest problem co z czym podłączyć.

Napisałem maila do serwisu Cormak aby wysłali schemat elektryczny kompresora.
  • #17 20257181
    Łukas97
    Poziom 7  
    mychaj napisał:
    A kto to rozłączył? Nic nie pisałeś, że rozbebeszyłeś połączenia...
    Pisałeś, że chciałeś wymienić kondensatory... Wymieniłeś?

Po pierwsze nic nie jest rozbebeszone, jest połączone tak jak było od nowości. Nic nie ruszałem.
    Chce wymienić kondensatory, ale schemat się też przyda do wglądu.
    Jeszcze nic nie zamówiłem, w poniedziałek zamówię.
  • #19 20257526
    Łukas97
    Poziom 7  
    mychaj napisał:
    Więc po co ci schemat?
    Oznacz sobie taśmą, markerem przewody - będziesz miał na zaś...

Schemat dla zasady, żeby był.
    A te 2 kabelki co wychodzą z konektorów mają jakieś oznaczenia, bo na moich nie ma starych.
  • #20 20257615
    meaverick
    Poziom 27  
    Ocena: 224
    Wszystko wskazuje na problem z jedną z komór kompresora, ale na wszelki wypadek sprawdził bym jeszcze poziom oleju w sprężarce. Potem spuść powietrze i zobacz do zaworu odcinającego zbiornik od kompresora. Wygląda że jest uszkodzony. Nie odcina zbiornika przy rozruchu i cylindry są pod ciśnieniem. Ten wkręcony do zbiornika. Może dlatego mają tak ciężki rozruch.
  • #21 20257646
    Łukas97
    Poziom 7  
    meaverick napisał:
    Wszystko wskazuje na problem z jedną z komór kompresora, ale na wszelki wypadek sprawdził bym jeszcze poziom oleju w sprężarce. Potem spuść powietrze i zobacz do zaworu odcinającego zbiornik od kompresora. Wygląda że jest uszkodzony. Nie odcina zbiornika przy rozruchu i cylindry są pod ciśnieniem. Ten wkręcony do zbiornika. Może dlatego mają tak ciężki rozruch.

sprawdzę jutro i dam znać
    olej napewno jest ok wymieniany z 2 tyg temu .
  • #23 20257672
    Łukas97
    Poziom 7  
    krzysiek7 napisał:
    Sprawdziłeś chociaż wyłącznik odśrodkowy tak jak w tamtym temacie?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3289350.html

Z tym włącznikiem odśrodkowym za wentylatorem silnika miałem już problemy wcześniej( około roku temu ) , ale wyczyściłem go , przemyłem ,rozruszałem i działał aż do tej pory , ogólnie jest w dobrym stanie . Teraz też go rozruszałem ale nie pomogło . Nie wiem czy to on na 100 % .
    Może kondensatory też walnięte są .
    Wszystkie tematy dot, kompresora przejrzałem na forum .

Dodano po 11 [godziny] 56 [minuty]:

Łukas97 napisał:
    meaverick napisał:

sprawdzę jutro i dam znać
    olej napewno jest ok wymieniany z 2 tyg temu .

zawór odcinający tzw. zwrotny jest ok wszystko w dobrym stanie .
    Czy może tak być że rozładowane kondensatory nie mają siły ruszyć silnikiem .
    W zbiorniku nie ma sprężonego powietrza .
  • #24 20258049
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1910
    Łukas97 napisał:

Przy wyłączonym silniku zawsze są rozładowane więc takie teorie zostaw w spokoju.
    Tu trzeba pomiarów rezystancji na stykach wyłącznika odśrodkowego, rezystancji uzwojeń silnika i pojemności kondensatorów. Wtedy można coś wywnioskować.
    Oczywiście jest duże prawdopodobieństwo, że problem tkwi w uszkodzonym jednym czy obu kondensatorach ale pewności nie ma.
  • #25 20258175
    Łukas97
    Poziom 7  
    krzysiek7 napisał:
    Łukas97 napisał:

Przy wyłączonym silniku zawsze są rozładowane więc takie teorie zostaw w spokoju.
    Tu trzeba pomiarów rezystancji na stykach wyłącznika odśrodkowego, rezystancji uzwojeń silnika i pojemności kondensatorów. Wtedy można coś wywnioskować.
    Oczywiście jest duże prawdopodobieństwo, że problem tkwi w uszkodzonym jednym czy obu kondensatorach ale pewności nie ma.

Naprawa udana kompresor pracuje poprawnie .
    Żadna z wyżej wymienionych w temacie usterek się nie potwierdziła .
    Za wyłącznikiem odśrodkowym jest taka blaszka odbijająca która go uruchamia , a na niej są 2 miedziane zgrzewy puknty , były poprzypalane , zeszlifowałem te przypalenia lekko papierem ściernym zamontowałem , kompresor działa jak nowy . Błacha rzecz a wysnuła tyle podejrzeń .
    Niestety każdy z nas się mylił co do awari .
    Planuje kupić niedługo większą maszynę Airpol a70 na 400 l zbiorniku 11kw 900l/min bo ten już mi nie wystarcza .
    DZIĘKUJE WSZYSTKIM ZA PODPOWIEDZI,
  • Pomocny post
    #26 20258199
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1910
    Łukas97 napisał:
    Za wyłącznikiem odśrodkowym jest taka blaszka odbijająca która go uruchamia , a na niej są 2 miedziane zgrzewy puknty , były poprzypalane , zeszlifowałem te przypalenia lekko papierem ściernym zamontowałem , kompresor działa jak nowy .

Tak dla jasności aby nie wprowadzać w błąd innych użytkowników, te "miedziane zgrzewy", które czyściłeś to styki wyłącznika odśrodkowego. Między innymi o pomiarze rezystancji tych właśnie styków pisałem w poście #24.

krzysiek7 napisał:
    Tu trzeba pomiarów rezystancji na stykach wyłącznika odśrodkowego, rezystancji uzwojeń silnika i pojemności kondensatorów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił awarię kompresora Maktek/Cormak sky 50v2, który ma problemy z rozruchem, objawiające się brakiem mocy i dźwiękiem brzdąkania. Po wstępnej diagnostyce, użytkownik podejrzewał uszkodzenie kondensatorów, jednak w trakcie dyskusji pojawiły się różne sugestie dotyczące sprawdzenia zaworu zwrotnego, wyłącznika odśrodkowego oraz poziomu oleju. Ostatecznie, po wymianie kondensatorów i czyszczeniu styków wyłącznika odśrodkowego, kompresor został naprawiony i działa poprawnie. Użytkownik planuje zakup większego kompresora Airpol a70.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA