logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak sygnału z karty graficznej

gremlinhere 29 Paź 2022 13:38 444 11
REKLAMA
  • #1 20258197
    gremlinhere
    Poziom 3  
    Mam problem z włączaniem się komputera, który wcześniej normalnie działał. W ta środę złożyłem całkowicie nowy komputer z nowych podzespołów i wszystko działało poprawnie tak samo następnego dnia, a w piątek gdy miałem zamiar uruchomić komputer karta nie wysłała obrazu i ani klawiatura ani myszka się nie świeciły co wcześniej działo się zraz po włączeniu komputera. Wszystkie wentylatory się kręcą pamięć ram się swieci. Na płycie głównej po włączeniu raz zaświeca się dioda DRAM a raz VGA, próbowałem zmieniać kolejność kości ram ale to nic nie dawało próbowałem tez wyciągać baterie w celu zresetowania ustawień bios ale również nie przyniosło efektów. Dzisiaj włączyłem komputer i to działo się to samo ale postanowiłem znowu zmienić kolejność ram i zostawiłem tylko jedna kość w slocie B1 i komputer już zadziałał normalnie jednaj gdy chciałem uruchomić go ponownie w celu wejścia do bios, zaczął robić to co wcześniej i znów nie miałem obrazu.

płyta główna: Gigabyte X570S AORUS PRO AX
    karta graficzna: Gigabyte GeForce RTX 3080 GAMING OC LHR 10GB GDDR6X
    dysk: Samsung 1TB M.2 PCIe NVMe 980
    pamięć ram: Corsair 32GB (2x16GB) 3600MHz CL18 Vengeance RGB PRO SL
    procesor: AMD Ryzen 7 5800X
    zasilacz: SilentiumPC Supremo FM2 750W 80 Plus Gold
  • REKLAMA
  • #2 20258416
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 777
    Jeśli komputer bootuje się z jedną kością, to spróbuj uaktualnić BIOS płyty głównej. Piszesz że świeci się dioda RAM, prawdopodobnie może być jakaś niekompatybilność płyty z pamięciami - w takim przypadku aktualizacją BIOS może rozwiązać problem. Od tego trzeba zacząć.
  • #3 20258450
    gremlinhere
    Poziom 3  
    Właśnie nie bootuje, tylko raz się odpalił z jedna kością i gdy dałem uruchom ponownie w celu wejścia w bios problem powrócił i teraz żadna kombinacja kości ram nic nie wnosi.
  • #4 20258481
    ArturJK
    Poziom 39  
    W takim razie pozostaje podmiana na pamięć innej firmy i próba uruchomienia komputera. Wygląda to na niekompatybilność pamięci z M/B.
  • REKLAMA
  • #5 20258493
    gremlinhere
    Poziom 3  
    ArturJK napisał:
    W takim razie pozostaje podmiana na pamięć innej firmy i próba uruchomienia komputera. Wygląda to na niekompatybilność pamięci z M/B.

ale skoro wcześniej wszystko było dobrze dlaczego nagle taka zmiana
  • REKLAMA
  • #6 20258526
    ArturJK
    Poziom 39  
    Są to nowe podzespoły więc różnie jest z kompatybilnością, czasem coś działa i nagle przestaje. Pomijając poprawność złożenia PC, a raczej tak jest skoro Ci się uruchomił, to ewidentnie jest problem z RAM, o czym sygnalizuje płyta. Bez włożenia innej kości, raczej nie pchniesz sprawy dalej.
  • #7 20258575
    gremlinhere
    Poziom 3  
    przełożyłem kość ramu i teraz nie swieci się DRAM a VGA, sprawdziłem tez na drugiej karcie graficznej i dzieje się to samo, może problem jest z płyta główna?

Dodano po 23 [minuty]:

dałem totalnie inny ram i teraz komputer znowu się odpalił jednak boje się ze przy próbie zrestartowania go i próby wejścia do biosu znowu będzie działo się to samo
  • #8 20258652
    ArturJK
    Poziom 39  
    Tak jak myślałem, inny RAM powinien pomóc. Jeśli komputer będzie się uruchamiał, to tak jak Ci napisałem wcześniej, zrób upgrade BIOS do najnowszej wersji i włóż swój poprzedni RAM. To jedyny sposób na sprawdzenie czy będzie jakaś różnica.
  • REKLAMA
  • #9 20258761
    gremlinhere
    Poziom 3  
    zaktualizowałem bios i nadal nic, a pamięć jest dobra ponieważ sprawdzałem na starym komputerze i normalnie wszystko się włączyło i odczytywało 32gb
  • Pomocny post
    #10 20258822
    ArturJK
    Poziom 39  
    Jak sam widzisz z inną pamięcią komputer uruchamia się, więc płyta główna raczej nie jest uszkodzona. Pamięci też są ok, skoro w innym komputerze działają. Rozumiem że obsadzasz poprawne banki, czyli 2 i 4. Ciągle wygląda mi to na problem z kompatybilnością pamięci z płytą. Może się okazać, że ten zestaw nie będzie ze sobą poprawnie działał, pomimo że chwilę podziałał.
  • #11 20258847
    gremlinhere
    Poziom 3  
    co mogę zrobić w takiej sytuacji, ramu raczej juz nie oddam skoro byl juz uzywany a jezeli mialbym zmienic na inny to jaki?
  • Pomocny post
    #12 20258861
    ArturJK
    Poziom 39  
    Przeczytaj listę kompatybilności płyty z pamięciami na stronie producenta i spróbuj dobrać coś rekomendowanego. Jeśli zakup był przez internet, to możesz w ciągu 14 dni zwrócić towar, bez podawania przyczyny. Jeśli stacjonarnie, to wytłumacz sprzedawcy w czym jest problem i poproś o możliwość zwrotu tego, w zamian za kupno u niego innego.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z nowo złożonym komputerem, który nie wysyła sygnału wideo z karty graficznej. Po złożeniu system działał poprawnie, ale po kilku dniach wystąpiły problemy z uruchomieniem. Dioda DRAM na płycie głównej Gigabyte X570S AORUS PRO AX wskazuje na problemy z pamięcią RAM. Użytkownik próbował zmieniać kolejność kości RAM oraz resetować BIOS, co nie przyniosło efektów. Po wymianie pamięci komputer uruchomił się, ale po aktualizacji BIOS problem powrócił. Użytkownicy sugerują, że może to być problem z kompatybilnością pamięci RAM z płytą główną. Zalecają sprawdzenie listy kompatybilności pamięci oraz ewentualny zwrot lub wymianę pamięci RAM.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA