logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prośba o ocenę kondycji dysku WDC WD10EARX-00N0B0

Igorius 01 Lis 2022 18:45 393 12
REKLAMA
  • #1 20263239
    Igorius
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Cześć, wszedłem w posiadanie dysku HDD WDC WD10EARX-00N0B0 o pojemności 1TB. Po uruchomieniu programu CrystalDiskInfo 8.2.0 pokazał mi się problem z parametrem C5. Czy dysk do wyrzucenia? Chciałbym go przeznaczyć na magazyn. Sam dysk potraktowałem chkdsk /F i nie pokazało żadnych problemów, podobnie problemów nie pokazuje narzędzie Windowsa do sprawdzania błędów (właściwości dysku). Czy zatem powinienem się martwić?
    Dodam, że dysk mam podpięty przejściówką USB 2.0 to SATA/IDE cable (coś takiego jak na tym filmie -> https://youtu.be/GQbyLRKIPmY ).

Prośba o ocenę kondycji dysku WDC WD10EARX-00N0B0 Prośba o ocenę kondycji dysku WDC WD10EARX-00N0B0 Prośba o ocenę kondycji dysku WDC WD10EARX-00N0B0
  • REKLAMA
  • #2 20263641
    basik
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Bez pełnego skanu powierzchni np w mhdd ciężko ocenić stan faktyczny.
  • REKLAMA
  • #4 20263844
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2319
    Zwróć uwagę na stabilność napięć zasilacza pod obciążeniem. Wykonaj pełny skan powierzchni w MHDD lub Wiktorii. Chkdsk skanuje wyłącznie struktury logiczne i używanie go w celu diagnostyki sprzętowej jest nieporozumieniem. Ponadto w przypadku uszkodzenia struktur logicznych użycie chkdsku jest obciążone ryzykiem, że zostaną one uszkodzone jeszcze bardziej.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #5 20263965
    Igorius
    Poziom 11  
    Wrzuciłem pełne skanowanie powierzchni programem HD Tune 2.55 na całą noc. Po ponad 7 godzinach otrzymałem wynik jak na załączonym screenie. Nie ma już nadziei?

Dodano po 5 [minuty]:

kaleron napisał:
    Zwróć uwagę na stabilność napięć zasilacza pod obciążeniem.

Tak swoją drogą jaki związek ma stabilność napięć zasilacza z problemami z dyskiem twardym? Dodam w tym miejscu, dysk ten przeleżał w szkole w szafie nieużywany przynajmniej dwa lata, jaka była jego wcześniejsza historia to nie wiem. Zastanawia mnie tu jednak stosunek ilości włączeń dysku do czasu jego pracy.
  • REKLAMA
  • #6 20264121
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1067
    Igorius napisał:
    Wrzuciłem pełne skanowanie powierzchni programem HD Tune 2.55 na całą noc.

Zielone okienko z HdTune jest bezwartościowe przy diagnostyce HDD.
    Igorius napisał:
    Nie ma już nadziei?

Można wykonać procedurę naprawczą przykład
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1550200.html
    Już powyżej była sugestia by naprawić (spróbować) (C5).
    Wiarygodny test powierzchni można wykonać MHDD, Victoria lub podobnym oprogramowaniem. Wcześniej, przed testem powierzchni, należy rozprawić się z (C5). (Dysk ma przepracowane ~50k godz to dość dużo.)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 20264164
    kaleron

Igorius napisał:
    jaki związek ma stabilność napięć zasilacza z problemami z dyskiem twardym?
    Spójrz na PCB dysku. Dysk nie jest w stanie sam odfiltrowywać większych zakłóceń, dlatego niestabilna praca wpływa na pole elektromagnetyczne indukowane przez głowice w czasie zapisu. Wahania wartości pola przekładają się na błędy namagnesowania i właśnie w ten sposób często na dysku pojawiają się niestabilne sektory. Do tego masz większe straty energii (ciepło Joule'a) i ryzyko elektronicznego uszkodzenia PCB. Jak karmisz dysk, tak Ci będzie pracował.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #8 20264223
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8194
    Jeden sektor niestabilny po 50k godzinach użytkowania to też nie jest coś, czego nie można by się było spodziewać.
    Ten pojedynczy sektor patrząc na mapkę hd tune jest na samym końcu (między 99 a 100%) i można spróbować tylko ten pojedynczy sektor remapować (zamiast poleconej wcześniej procedury naprawczej nadpisującej cały dysk).

Jak i do czego jest ten dysk podłączony, że średnia prędkość skanowania wyszła około 37MB/s, a CDI pokazuje połączenie SATA 1?
  • #9 20264227
    Igorius
    Poziom 11  
    Dziękuję za odpowiedzi, nauczyłem się czegoś nowego.
    Niestety dysk zaczął nagle dziwnie pracować, słychać że talerze kręcą się cały czas, wpada w wibrację i dość głośno przy zapisie testowym stuka (dysk dostałem jako czysty) dlatego odpuszczę go sobie i raczej powędruje na złom eletroniczny.
  • #10 20264231
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8194
    Jeśli dostałeś go jako czysty i nie zależy Ci na danych to faktycznie wyzeruj go od początku do końca. W najgorszym wypadku stracisz chwilę czasu. Poza dużym przebiegiem i jednym uszkodzeniem na samym końcu SMART nie wykazywał żadnych poważniejszych usterek. Po wyzerowaniu zrób odczyt całości (ale już nie w HDTune) - wtedy można ocenić, czy jest coś warty.
  • #11 20264233
    Igorius
    Poziom 11  
    dt1 napisał:
    Jak i do czego jest ten dysk podłączony, że średnia prędkość skanowania wyszła około 37MB/s, a CDI pokazuje połączenie SATA 1?

Tak, jak pisałem w pierwszym poście ;)
    Igorius napisał:
    dysk mam podpięty przejściówką USB 2.0 to SATA/IDE cable (coś takiego jak na tym filmie -> https://youtu.be/GQbyLRKIPmY ).
  • #12 20264239
    kaleron

Wolny transfer może być winą przejściówki. Podepnij go bezpośrednio po SATA.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • Pomocny post
    #13 20264448
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6810
    Odpal Victoria Link
    - zakładka SMART powinna pokazac to samo co CDInfo
    - potem zakłdka Test@Repair > potem :Remap lub Ignore (mark jako niuzywane pózniej) > i SCAN

Cytat:
    C5 – Current Pending Sector Count column will cause CrystalDiskInfo to set off a Caution warning. Your Current Pending Sector Count is a warning about unstable sectors on your drive that are waiting to be remapped (reallocated) to spare space on the drive.
    C05 – Reallocated Sectors Count line will set off CrystalDiskInfo’s warning system and throw a caution. Reallocated Sectors count is the total number of sectors on your hard drive that have been reallocated to spare sectors (this is a spare area on your disk that’s there in the case a sector on the main part of the disk is bad).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dysk HDD WDC WD10EARX-00N0B0 o pojemności 1TB, który wykazuje problem z parametrem C5 w programie CrystalDiskInfo. Po przeprowadzeniu skanowania powierzchni w HD Tune, użytkownik zauważył niestabilny sektor, co skłoniło go do rozważenia dalszego użytkowania dysku jako magazynu. Uczestnicy dyskusji sugerują wykonanie pełnego skanowania w programach MHDD lub Victoria oraz zwracają uwagę na stabilność napięć zasilacza. Wskazano, że chkdsk nie jest odpowiednim narzędziem do diagnostyki sprzętowej. Użytkownik zauważył, że dysk zaczął wydawać niepokojące dźwięki i postanowił go odłożyć na złom elektroniczny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA