logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telemecanique Altivar 11 - Pomoc w zmianie ustawień tego falownika

gadek80 01 Lis 2022 21:28 1299 7
REKLAMA
  • #1 20263546
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 399
    Witam,
    Falownik Telemecanique Altivar 11

W innych instrukcjach falowników nie miałem z tym problemu, ale czy pomożecie mi w zmianie ustawień tego falownika?
    Chodzi mi o podstawowe zmiany i nie wiem które to są w instrukcji
    1. Aby uruchamiał się przyciskiem RUN a nie wejściami (myślę, że tak jest bo przycisk RUN nic nie robi)
    2. Zmianę dolnej i górnej częstotliwości maksymalnej
    3. Ewentualnie przywrócenie ustawień fabrycznych
    Jak już będę wiedział, jak są opisane te funkcje w instrukcji myślę, że to reszty dojdę sam.

Dziękuję za pomoc
    Poniżej instrukcja
    Załączniki:
    • atv11_kat.PDF (855.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20264000
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 420
    Ty masz instrukcję od zubożonej wersji i tam nie masz przycisków startu i stopu ani pokrętła, więc nie masz do nich opisu.
    https://download.schneider-electric.com/files...ide&p_File_Name=1623802.pdf&p_Doc_Ref=1623802
    Tu masz instrukcję po angielsku i zaraz na początku masz opis przycisku, a na str 27 pdfa masz w tabelce, gdzie wpisać to LOC.
    Szybkość max i min to parametry LSP i HSP, zarazem są to chyba wartości dla skrajnych poziomów sygnału analogowego, jeśli zadajnikiem jest potencjometr.
  • REKLAMA
  • #3 20264668
    gadek80
    Poziom 31  
    Przestawiłem na przycisk RUN (strona 26) ale dalej nie reaguje. Chyba muszę dłużej do tego przysiąść, bo chciałem przywrócić ustawienia fabryczne, ale tego też nie znalazłem.
    Może w wolnej chwili dłużej się zajmę tą instrukcją :)
  • REKLAMA
  • #4 20267228
    bonanza
    Spec od Falowników
    Cytat:
    To change the assignment of tCC press the "ENT" key for 2 s. This causes the following functions to return to factory setting: rrS, tCt, Atr, PS2 (LIA, LIb).
  • REKLAMA
  • #5 20268102
    gadek80
    Poziom 31  
    Jeszcze mam jedną prośbę, bo być może jest on uszkodzony ten falownik (jest używany)
    https://www.youtube.com/watch?v=E8fOgzNPn9o
    Z filmu powyżej przywróciłem falownik do ustawień fabrycznych, przycisk RUN o STOP już działa, ale po włączeniu nie pokazuje się częstotliwość 0 tak jak na filmie tylko 13,5hz czego nie mogę zmienić pokrętłem ani w górę ani w dół, cały czas jest 13,5hz.
    Czy to wada czy jest jakieś ustawienie, którego nie da się zresetować "Back to factory defaults"?
  • Pomocny post
    #6 20270272
    bonanza
    Spec od Falowników
    Raczej w ust. fabrycznych potencjometr wbudowany powinien działać (LOC).
    W grupie FUn na samym końcu jest:
    LSr Frequency reference mode LOC
    - LOC: the speed reference is given by the potentiometer on the front of the drive.
    - tEr: The speed reference is given by analog input AI1
    For LOC and tEr to be taken into account the ENT key must be held down for 2 s.
    SSr Frequency reference switching (E327 range only) nO
    Used to switch a reference via a logic input.
    - nO: Not assigned: the reference is given according to the configuration of LSr
    - LI1: Logic input LI1
    - LI2: Logic input LI2
    - LI3: Logic input LI4
    - LI4: Logic input LI4
    Logic input at state 0: the reference is given by the potentiometer on the front of the drive.
    Logic input at state 1: the reference is given by analog input AI1
    Caution: Switching via logic input is incompatible with the PI function.

Co do parametrów fabrycznych:
    For rEC and InI to be taken into account the ENT key must be held down for 2 s.

Spróbuj przestawić LSr z LOC na AI1 i podłączyć zewnętrzny potencjometr. Domyślnie AI1 jest w trybie dołączanego potencjometru (ACt=5V).
  • #7 20270471
    gadek80
    Poziom 31  
    Chyba jest uszkodzony, albo poszukam kogoś na miejscu, żeby to sprawdził, bo tak można gdybać cały czas, jeżeli nie możesz go wziąć do rąk.
    LSr ustawione na LOC, nic nie jest podpięte, a i tak zamiast zera pokazuje 13,5 nawet nie wiem czy to herce czy coś innego i skąd 13,5 a nie coś innego?
    Tak czy inaczej już podziękuję za pomoc, ale coś z nim raczej jest nie tak :)
    https://www.youtube.com/shorts/wC9B89Ncm30
  • #8 20279453
    gadek80
    Poziom 31  
    Dziękuję bonanza za pomoc Twoja się bardzo przydała, dodatkowo okazało się, że środkowy pin od potencjometru w środku był przerwany, dziwna sprawa, ale zlutowałem go na nowo i zmiana częstotliwości potencjometrem już działa :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w zmianie ustawień falownika Telemecanique Altivar 11, w tym uruchomienia go przyciskiem RUN, zmiany dolnej i górnej częstotliwości maksymalnej oraz przywrócenia ustawień fabrycznych. Odpowiedzi wskazywały na brak opisu przycisków w instrukcji, sugerując, że użytkownik ma zubożoną wersję dokumentu. Użytkownik próbował zmienić ustawienia, jednak napotkał problemy z przyciskiem RUN oraz z wyświetlaną częstotliwością, która wynosiła 13,5 Hz zamiast 0. Po dalszych próbach i analizie instrukcji, okazało się, że problemem był uszkodzony potencjometr, który został naprawiony, co umożliwiło prawidłową zmianę częstotliwości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA