Maciej Gonet napisał: Ten VAT, to ma dotyczyć łącznej kwoty (w przykładzie 600 zł), czy tylko wynagrodzenia (500 zł)?
Gdzie będą te inne osoby (obok, poniżej?), bo nie widać z tego przykładu wyglądu całego arkusza.
Poza tym, po co te komórki w kolumnach D:F są scalone? Czy ma to jakieś uzasadnienie? Scaleń należy unikać, jeśli w arkuszu coś się dzieje, bo one często powodują problemy. W tym przypadku jedną wybraną kolumnę można poszerzyć, by wszystko się zmieściło.
Noooo ok. Przesyłam znowu te moje wypociny.
Ten plik zacząłem tworzyć dawno temu, mocno ewoluował w tym czasie. Wcześniej nie wiedziałem, że będzie on tak bardzo rozbudowany, więc śmiało scalałem. Teraz ma tyle funkcji itp., że żeby uniknąć scalania musiałbym to na nowo zrobić.
Niemniej choć jest w nim spory bałagan, to funkcjonalność jest właściwa i bardzo pomaga nam w pracy.
To, na czym mi teraz zależy to:
W momencie gdy komórka D11 będzie zawierała "obrońca/pełnomocnik z urzędu" żeby jakimś magicznym kliknięciem użytkownik miał możliwość zwiększenia kwoty z komórki D53 o 23% (wiem, może to policzyć na kalkulatorku, jednak chodzi mi o maksymalne uproszczenie tego, czyli klik obok kwoty i jest 23% więcej).
Co ważne, po wpisaniu w komórce D41 liczny w zakresie od 1 do 15 pojawią się dodatkowe wiersze dla pozostałych osób... i analogicznie, żeby można było zwiększyć magicznym kliknięciem D74, D95 itd o 23%.
Jest jeszcze jedna rzecz, na której mi zależy. Mianowicie zakres D53:D58 musi mieć wpisane zero lub kwotę. Puste pola nie mogą pozwalać na wydruki itd. Póki co buttony są blokowane zależnościami: że jak coś mi tam zwraca np 1 to button wydruku nie pokazuje się (pokazuje się tylko gdy suma zależności zwraca zero).
Muszę dodać do tych zależności to, że użytkownik w jakiś sposób zmuszony będzie do wprowadzenia zera lub kwoty w zakresie D53-D58 oraz D74-D79 itd... uwzględniając to, czy te wiersze są pokazane lub nie (jeśli nie, to zasada uzupełnienia zakresów musi być wówczas zignorowana).
Nagmatwałem, co?
PS. Hasło ochrony to 123123, zresztą widoczne w kodzie.
PS2. W pozostałych wierszach (dla pozostałych osób od osoby 2 do 15 chyba mi się teraz wysypało autosumowanie kwot, ale to pikuś, bo to taki plik roboczy znowu).