logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ford Focus mk2 1.8tdci lift 2008 - uszkodzona dwumasa, komplet, bąk na czarno, pumpa, wtryski

absztajndamian 02 Lis 2022 12:26 1149 4
REKLAMA
  • #1 20264175
    absztajndamian
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam. Jak w temacie. Mam forda Focusa mk2 1.8 tdci po lifcie z roku 2008,auto ma zrobione 187 tyś.kilometrów. Pytanie jak rozpoznać uszkodzoną dwumase,ponieważ różnie mechanicy mówią. Pytam ponieważ czasem podczas zmiany biegu słychać cichy dźwięk w okolicy skrzyni biegów. Myślę że to wysprzęglik zaczyna szwankować,ale sie nie znam za bardzo. Pytanie też jaki komplet dwumasy polecacie.(wiem że nie wszystko się da kupić w komplecie) Jest jeszcze pytanie bo auto po nocy jak odpale (bez problemu) odczekam chwilke 2 minuty aby olej poszedł na turbine,a potem dam mu ostro w gaz to czasami puści bąka na czarno. Czy "ten typ tak ma" czy trzeba coś naprawić. Nie ma błędów,turbina i egr po naprawie. Filtry i oleje nowe. Może pompa paliwa,albo co gorsza wtryski ? Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20265430
    Kaziu1991
    Poziom 31  
    Ocena: 516
    Dwumase bez demontażu ocenić możesz tylko na słuch. Czyli jeżeli słychać terkotanie przy delikatnie położonej stopie na pedale sprzęgła, słychać nieprzyjemny chałas przy gaszeniu silnika lub wibruje pedał sprzęgła, to dwumasa jest do wywalenia. Polecani producenci to z pewnością luk, valeo i Sachs. Co do czarnego dymu, to jest objaw małej ilości powietrza, tzn egr, turbo, szczelność dolotu, przepływomierz.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20265578
    danielzy
    Poziom 31  
    Ocena: 308
    Po pierwsze nie dawaj mu " ostro w gaz " na zimnym silniku , bo długo bezawaryjnie nie pojeździsz. Po drugie jeśli nie masz DPF-a to normalne że silnik puści bąka gdy go ciśniesz - oczywiście jeśli ten bąk nie jest jak z lokomotywy. Objawy padającej dwumasy to jak wyżej już kolega napisał.
  • REKLAMA
  • #4 20275620
    absztajndamian
    Poziom 2  
    Witam. Pytanie o dwumase powstało po części z przyczyn mechanika ponieważ mówi że po 190 tyś. trzeba będzie wymieniać. Poza tym mówi że objaw końca dwumasy to jak na wolnych obrotach otworzy się drzwi to będą wibrować ( w co nie do końca wierze ) Na razie nie ma żadnych obiawów z tego co kolega napisał. Pytanie o dym powstało z powodu że zderzyło sie to 1-szy raz i nie był to dym jak z kominu batorego tylko zwykły bączek. Nie mniej jednak wolę się spytać bo w razie czego łatwiej teraz naprawić jedną rzecz niż później kilka rzeczy. Ostro w gaz na zimnym zdarzyło sie 1-szy raz z konieczności. Nie próbuje tak jeździć bo wiem jak sie to może skończyć nie tylko dla tego silnika.
  • #5 20310697
    absztajndamian
    Poziom 2  
    Witam. Dzięki kolegom dostałem odpowiedź na pytania. Kolejny raz mechanik się mylił.
REKLAMA