logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Astra G 1.6 16v - Zgasło i nie odpala po urwaniu tłumika i kabla (sonda lambda?)

zzaxnazawsze 04 Lis 2022 17:30 354 5
REKLAMA
  • #1 20267867
    zzaxnazawsze
    Poziom 2  
    Witam. Posiadam astrę g 1.6 16v. Kupiłem inne auto, to nie przeszło przeglądu, więc zostało tylko do katowania po błocie 😁. Dziś urwał mi się tlumnik cały tlumnik łącznie z ta siatką przy silniku urwał się również jakiś kabel sądzę że to lambda. Auto zgasło i nie odpala, czytałem że sonda nie ma nic z tym wspólnego. Proszę o informację jak to odpalić teraz 😇
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20276048
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Ocena: 771
    bez sondy też będzie jeździć, nie jest ona konieczna, jedynie będzie ciut więcej palić.
    musiałeś coś jeszcze urwać, kabel do pompy paliwa w zbiorniku, może przewód paliwowy
    zobacz czy na plaku zapala, jak zapala to niema paliwa, jak nie zapala to niema iskry (może urwałeś np czujnik położenia wału lub kabel od niego który jest nisko - z tyłu koła pasowego tego co pasek do alternatora napędza - za przednim prawym kołem (od str pasażera)

ps: jeśli ten silnik 1.6 16V nie zamęczony, nie dymiący i nie brał oleju, nie gotował się i ładnie równo chodzi to potrzebuję taki silnik :) bo w mojej Asterce F już powoli umiera :( dymi i pali dużo oleju więc poszukuję zdrowego żeby przełożyć sobie
  • REKLAMA
  • #4 20276069
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3377
    Z przodu jest czujnik wału sprawdź czy wylatujący wydech nie urwał go.

PS Dłuższym kręceniu wskazówka obrotomierza powinna się lekko wychylać/drgać.
  • REKLAMA
  • #5 20276303
    zzaxnazawsze
    Poziom 2  
    michal_rybka napisał:
    bez sondy też będzie jeździć, nie jest ona konieczna, jedynie będzie ciut więcej palić.
    musiałeś coś jeszcze urwać, kabel do pompy paliwa w zbiorniku, może przewód paliwowy
    zobacz czy na plaku zapala, jak zapala to niema paliwa, jak nie zapala to niema iskry (może urwałeś np czujnik położenia wału lub kabel od niego który jest nisko - z tyłu koła pasowego tego co pasek do alternatora napędza - za przednim prawym kołem (od str pasażera)

ps: jeśli ten silnik 1.6 16V nie zamęczony, nie dymiący i nie brał oleju, nie gotował się i ładnie równo chodzi to potrzebuję taki silnik :) bo w mojej Asterce F już powoli umiera :( dymi i pali dużo oleju więc poszukuję zdrowego żeby przełożyć sobie

Problem rozwiązany. Spalił się bezpiecznik od pompy, widocznie jak urwałem kable od sondy to musiało zrobić się jakieś zwarcie.
    A co do silnika to nie sprzedam bo byś miał tylko problem 🤣 Nie przeszedł przeglądu właśnie ze względu tego że dymił jak cholera 🤣🤣
  • #6 20276478
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Ocena: 771
    nic dziwnego... właśnie wszystkie te ekotki tak dymią...
REKLAMA