logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napęd NICE Wingo, centrala MC 424 - czy można podłączyć dodatkowe lampy?

sputol202 04 Lis 2022 17:35 441 2
  • #1 20267880
    sputol202
    Poziom 1  
    Witam wszystkich!
    Od paru lat mam już wspomniany napęd i sprawuje sie świetnie.
    Mam pytanie czy jest możliwość podpięcia dodatkowych dwóch lamp ogrodowych aby zaświecały się w momencie otwierania i zamykania bramy aby oświetlić wjazd?
    Nie wiem czy dobrze myślę ale są do kupienia takie przekaźniki czasowe tylko jak je podpiąć?
    Z góry dziękuje za odpowiedź.
  • #2 20267923
    heniex
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Możesz wykorzystać wyjście SCA (zacisk 6, 7) do podłączenia przekaźnika 24V który to będzie podawał impuls na automat schodowy który to będzie załączał lampy na ustawiony czas.
    Podaję opis wyjścia SCA:
    Jeżeli wyjście 6-7 zostało zaprogramowane, jako „kontrolka stanu bramy”,
    lampka do niego podłączona podczas otwierania bramy miga powoli, nato-
    miast podczas jej zamykania miga szybko; świeci się światełkiem stałym pod-
    czas, kiedy brama jest nieruchoma w pozycji otwartej (całkowicie lub częścio-
    wo) i nie świeci się podczas, kiedy jest ona zamknięta. Jeżeli wyjście zostało
    zaprogramowane, jako zamek elektryczny, zostanie ono uaktywnione przez 3
    sekundy na początku każdego manewru otwierania.

Jeśli nie zmienisz funkcji wyjścia SCA na zamek elektryczny to oświetlenie powinno działać do momentu zamknięcia bramy + ustawiony czas na automacie (Uwaga na automaty które mają opcję wyłączania po czasie mimo wciśniętego cały czas przycisku, wtedy światło wyłączy się mimo otwartej bramy). Dla funkcji zamka elektrycznego impuls załączający oświetlenie będzie podawany tylko podczas otwierania bramy.
  • #3 20268522
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3588
    Możesz tez ten impuls wziąć o prostu z koguta 24V - wtedy lampa będzie załączała się na początku każdego manewru.
REKLAMA