logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikrokontroler PIC16F84A - programowanie za pomocą USBasp

subimp 07 Lis 2022 09:48 957 7
REKLAMA
  • #1 20272303
    subimp
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich
    Czy jest możliwość programowania mikrokontrolerów PIC16F84A za pomocą popularnego programatora USBasp? Z tego co się orientuje nie ma problemu zrobienia prostego programatora przez złącze RS232 np taki jaki jest pokazany na tej stronie: http://www.sawistowski.net/prywatnie/projekty/pic.htm . Czy jednak możliwe jest programowanie za pomocą sygnału CLK (do pinu /MCLR) i MOSI (do pinu RB7) bezpośrednio z programatora USBasp? Z tego co jest napisane w nocie katalogowej można programować go za pomocą ICSP ale używając tylko 2 linii sygnałowych + zasilanie: " This is simply done with two lines for clock and data, and three other lines for power, ground, and the programming voltage". Czy ktoś już programował w ten sposób? Czy jest możliwe programowanie za pomocą USBasp? Pytam, ponieważ nie znalazłem podobnego tematu (jeżeli coś przeoczyłem proszę o podlinkowanie). Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20272318
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2047
    Witam,
    zauwaz ze PIC'e i Atmel'e wtedy to byly konkurencyjne firmy i protokol transmisji nie jest identyczny, nawet jezeli programator polaczy sie z mikrokontrolerem to go nie rozpozna, nie bedzie mial do niego pliku definicji i ustawien.
    Sama ilosc i rodzaj pinow nie ma znaczenia, wzane jest co i jak sie tymi pinami wysyla.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 20272380
    subimp
    Poziom 7  
    Czyli tanim sposobem można go zaprogramować wyłącznie przez RS232 budując programator z linku?
  • REKLAMA
  • #4 20272411
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    JDM to najprostrzy programator ale dziala z typowym portem szeregowym z przejsciowkami na USB bywa roznie.
    jezli masz tylko ten jeden uklad to uzyj JDM'a, pamietaj ze sam programator to polowa sukcesu, program sterujacy to reszta.
    Pozdrawiam
  • #5 20272426
    subimp
    Poziom 7  
    Z tego co mi wiadomo do programowania służy WinPIC, z tym że jeszcze nie zagłębiałem się czy będzie to działało. Mikrokontrolery PIC mam ze śmieci, dość sporą ilość, także chciałbym im dać drugie życie :P. Niestety w komputerze nie mam gniazda DB9 także muszę mieć przejściówkę, stąd moje pytanie o to czy nie dałoby się programować z USB.
  • Pomocny post
    #6 20272467
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    z USB to przez PICKit2 lub 3 mozna kupic klony dosc tanio. Do "2" byl zewnetrzny program dosc sympatyczny i niezalezny a "3" to niestety z MPLab.
    Osobiscie wole ten: http://picpgm.picprojects.net/hardware.html, tu masz przyklad programatorow ktore obsluguje, mozesz sam je zbudowac.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 20272567
    subimp
    Poziom 7  
    A jak wygląda sprawa przejściówek z USB na LPT? Jest jakiś problem z programowaniem, czy to zależy również jak w przypadku rs232 od przejściówki? Widzę że programatory przez interfejs równoległy są znacznie prostsze.
  • #8 20272696
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    trudno mi sie ustosunkowac, sam nie uzywam jako ze kazdy komputer ktory posiadam/uzywam w laboratorium ma zarowno LPT jak i RS232 sprzetowy. Kiedys kolega mial problemy z RS232/USB chodzilo chyba o wydolnosc niektorych pinow.
    Jezeli nie zasilasz z portu to powinno dac rade, czasem niektore przejsciowki nie maja pelnej specyfikacji i tu sie moze pojawic niezgodnosc. Jezeli naprawde chcesz pocwiczyc z PIC'ami to polecam PicKit2 z wlasnym programem sterujacym, obsluguje naprawde sporo oprocz najnowszych chipow.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują o możliwości programowania mikrokontrolerów PIC16F84A za pomocą programatora USBasp. Zauważają, że protokoły transmisji między mikrokontrolerami PIC a Atmel są różne, co może uniemożliwić rozpoznanie układu przez USBasp. Wskazują na alternatywne metody programowania, takie jak użycie programatora JDM przez port RS232, który jest prostszy w budowie. Użytkownicy sugerują również wykorzystanie programatorów PICKit2 i PICKit3, które są dostępne w wersjach klonowanych. Pojawia się pytanie o przejściówki USB na LPT oraz ich wpływ na programowanie, z uwagą, że niektóre mogą mieć problemy z wydolnością pinów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA