Przedstawiam moją drugą poważniejszą konstrukcję. Jest nią programator mikrokontrolerów AVR, firmy Atmel. Jest to, według mnie, dosyć ciekawa konstrukcja, ponieważ, przy małej ilości elementów, oraz prostej obsłudze, oferuje wygodę magistrali USB (hot plug, wydajność prądowa do 500mA, oraz zgodność, z prawie każdym komputerem od '99 roku : ] ), oraz obsługę dosyć szerokiej gamy mikrokontrolerów AVR.
1. Schemat i płytka drukowana:
Schemat który wykorzystałem pochodzi ze strony: http://www.fischl.de/usbasp/
Pobrałem stamtąd również projekt płytki, który potem przerobiłem wg. własnych potrzeb. Modyfikacje polegały na:
- dostosowaniu rozmiarów płytki, do posiadanej przeze mnie obudowy
- dodaniu dwóch diod zenera (3,6V), które służą ustaleniu odpowiedniego poziomu napięć sygnałów USB.
PCB, standardowo wydrukowane drukarką laserową, na papierze kredowym, następnie wytrawione w B327.
2. Elementy:
Z elementów wyszczególnionych w schemacie, najtrudniej było dostać, oraz zaprogramować Atmegę 8, gdyz do tej pory nie posiadałem żadnego programatora uC. Zostałem więc zmuszony do wykonania programatora BSD (bezpośrednie połączenie pinów LPT, z nogami scalaka), który posłużył mi, nie tylko do zaprogramowania ósemki, ale również do nauki obsługi AVRDUDE : ]. Problemem na początku, wydawało się również zaciśnięcie złączy na taśmie sygnałowej, ale po znalezieniu odpowiedniego młotka, wszystko poszło gładko : ).
3. Uruchomienie:
Komputer, po podłączeniu układu, momentalnie poprosił o sterowniki, a następnie (po podaniu ścieżki), bez problemu zainstalował USBasp.
PS: Stosowałem wartości elementów, z oryginalnego schematu, wartości, w programie eagle sa trochę inne, ale też powinny działać.
Oferuję pomoc, wszystkim, którzy będą chcieli zbudować ten wspaniały programator : ].
Na życzenie mogę również zamieścić pliki programu Eagle.
Pora na zdjęcia : ]
Schemat:
Obraz ścieżek:
Płytka pod koniec trawienia:
Po wyjęciu z roztworu:
Po wyczyszczeniu z tonera:
Po zmontowaniu (układ podłączonu):
Widok ścieżek (jeden kondensator przylutowany od spodu, gdyż nie zauważyłem jednej dziurki przy wierceniu : P):
W obudowie:
Fajne? Ranking DIY