logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kamera cofania | VW GOLF 5 - Przy uruchamianiu silnika kamera śnieży, a po chwili wyłącza się

Jfozs 07 Lis 2022 10:09 2433 9
REKLAMA
  • #1 20272328
    Jfozs
    Poziom 4  
    Cześć, po zamontowaniu kamery do światła cofania (+) w vw golf mk5 rocznik 04 oraz masy również do (-) światła cofania, kamera na wyłączonym silniku normalnie po wbiciu wstecznego działa, lecz gdy uruchamiam silnik kamera śnieży przez chwilę wyświetlając pasy i realny obraz, a po chwili gaśnie i jest czarny ekran na chińskim radiu z androidem. Z tego co wcześniej czytałem mogę również podpiąć pod inne źródło zasilania 12V, np. światła postojowe, lecz nie wiem jaki jest to kolor przewodu i czy wgl ma to sens? Dodam, że wcześniej pomyliłem przewody i kamerę podłączyłem do światła stopu i normalnie kamera działała na włączonym silniku, tylko wiadomo jak wcisnąłem pedał hamulca, więc nie ma to kompletnie sensu. Pytam o kolor przewodu światła postojowego ponieważ nie chcę znów nacinać oryginalnych przewodów i niszczyć instalacji. Również czy jakbym znalazł odpowiedni kolor przewodu to czy uziemienie, masa może być na światłach cofania, czy muszę znów zmieniać uziemienie? Z góry dzięki!
  • REKLAMA
  • #2 20272460
    justka80
    Poziom 34  
    Ocena: 444
    Do zasilania kamery musisz doprowadzić +12V (np. z bezpiecznika zapalniczki), które będzie załączane przekaźnikiem sterowanym napięciem (+12V) wziętym z lampy cofania.
  • REKLAMA
  • #3 20272572
    Jfozs
    Poziom 4  
    a bez "bawienia" da radę podłączyć się pod postojowe?
  • REKLAMA
  • #4 20272917
    justka80
    Poziom 34  
    Zasilenie kamery napięciem doprowadzanym do żarówek lampy tylnej, w każdym przypadku może dawać identyczny efekt, czyli zakłócony obraz z kamery.
    Skoro zdecydowałeś się na montaż kamery, to zrób to solidnie.
  • #5 20273282
    Jfozs
    Poziom 4  
    Czy to jest ten przekaźnik "ME Premium 12V 30/40A"? Oraz dobry adapter "Adapter do bezpiecznika Raltek 05313"?
    Załączniki:
    • Kamera cofania | VW GOLF 5 - Przy uruchamianiu silnika kamera śnieży, a po chwili wyłącza się Screenshot 2022-11-07 182258.png (327.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kamera cofania | VW GOLF 5 - Przy uruchamianiu silnika kamera śnieży, a po chwili wyłącza się Screenshot 2022-11-07 182133.png (269.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 20273367
    Jfozs
    Poziom 4  
    A jakby zastosować taki filtr? Kamera cofania | VW GOLF 5 - Przy uruchamianiu silnika kamera śnieży, a po chwili wyłącza się
  • #7 20273761
    justka80
    Poziom 34  
    Ja jestem za rozwiązaniem z zastosowaniem elementów z #5.
    Przedstawiony w #6 filtr, jest dławikiem przeciwzakłóceniowym, który w przypadku zasilania kamery może okazać się nieskuteczny.
  • #8 20273791
    Jfozs
    Poziom 4  
    Okej, dzięki na razie. I tak zamówiłem ten "filtr" zobaczymy jak się spisze, a do tego kupię adapter + przekaźnik i go zamontuje.
  • #9 20279631
    Jfozs
    Poziom 4  
    Zastosowanie filtra pomogło ;)
  • #10 20279633
    Jfozs
    Poziom 4  
    Zastosowanie filtra do kamery z allegro bądź shoppe zdziała problem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z kamerą cofania w VW Golfie 5, która działa poprawnie na wyłączonym silniku, ale po uruchomieniu silnika obraz staje się zakłócony i kamera gaśnie. Wskazano, że zasilanie kamery powinno być podłączone do źródła 12V, najlepiej przez przekaźnik sterowany napięciem z lampy cofania. Użytkownik rozważa podłączenie do świateł postojowych, ale obawia się o kolory przewodów. W odpowiedziach zasugerowano użycie filtrów przeciwzakłóceniowych oraz przekaźników, co pomogło w rozwiązaniu problemu. Użytkownik potwierdził, że zastosowanie filtra przyniosło pozytywne rezultaty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA